Main Content

Analýza Ligy majstrov: Manchester United - Chelsea, Shakhtar Donetsk - Barcelona

utorok, 12. apríl 2011 14:31 | Autor: Martin Gregor

Analýza Ligy majstrov: Manchester United - Chelsea, Shakhtar Donetsk - Barcelona
Analýza Ligy majstrov: Manchester United - Chelsea, Shakhtar Donetsk - Barcelona | zdroj: Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

Po necelom týždni pokračuje kolotoč prestížnej Ligy majstrov odvetnými štvrťfinálovými zápasmi Manchestru United s Chelsea a Shakhtaru Donetsk s Barcelonou. V tom druhom prípade pôjde skôr o formalitu, keďže Barcelona rozstrieľala ukrajinského majstra na domácej pôde 5:1, no pred zápasom, ktorý sa uskutoční na Old Trafford je stále všetko otvorené.

Manchester United – FC Chelsea, 20.45

Manchester United privíta svojho najväčšieho anglického rivala pred vypredanými tribúnami na Old Trafford. Červení diabli si odniesli minulý týždeň zo Stamfort Bridge víťazstvo 1-0 a tak im dnes bude stačiť na postup neprehrať. V prípade ich prehry 0-1 by sa zápas predlžoval, v prípade prehry 1-2, či akejkoľvek inej by postupovala ďalej londýnska Chelsea. Jedno je isté. Ak chce dnes Chelsea zabojovať o postup musí bezpodmienečne aspoň jedenkrát skórovať.

V prospech postupu Fergusonových zverencov hovorí viacero faktov. Manchester neprehral v rámci Ligy šampiónov na domácej pôde od sezóny 2004/2005. Naposledy odchádzali diváci z Old Trafford sklamaní počas vyraďovacej fázy v roku 2005 po prehre s vtedy mimoriadne silným AC Miláno.

Silu United na domácej pôde potvrdzuje aj ďalšia štatistika. Napriek tomu, že sú stále v boji až na troch frontoch (Premier League, Liga majstrov a domáci Pohár) ešte ani raz v tejto sezóne nenašli na domácej pôde premožiteľa.

Ich aktuálna forma je naozaj chválitebná. Vyhrali posledných 6 zápasov v rade a posledných 12 na domácej pôde! Okrem Chelsea porazili v poslednom období aj Fulham (2:0), West Ham (4:2 vonku), Bolton (1:0) a Marseille (2:1).

Fanúšikovia “The Blues” vedia, že s ich klubom v závere sezóny nie je všetko v poriadku. Na rozdiel od United ich výsledky z posledného obdobia nie sú vôbec presvedčivé. Ak chcú dnes United vyradiť budú musieť predviesť svoj najlepší futbal a hlavne musia byť oveľa efektívnejší v zakončení ako v predchádzajúcom období (vrátane vzájomného zápasu s United z minulého týždňa).

Bilancia Chelsea z posledných 5 zápasov je nasledovná: 2 víťazstva, 2 remízy a 1 prehra. Za jediný podarený zápas sa dá považovať ich víťazstvo z 20. marca, keď si poradili s Manchestrom City na domácej pôde 2:0. Potom len remizovali so Stoke (v tomto zápase boli horším mužstvom), podľahli Manchestru United a naposledy vydreli tesné víťazstvo s Wiganom, ktorý by mali pri všetkej úcte k tomuto klubu v tejto fáze sezóny zdolať bez väčších problémov.

Čo nás trápi ešte viac ako výsledky je ich strelecká nemohúcnosť. V posledných troch zápasoch strelili len 2 góly, pričom dvakrát hrali doma. Na majstra Anglicka, ktorý má na hrote k dispozícií Anelku, Drogbu aj Torresa je to naozaj málo. Najhrôzostrašnejšia je strelecká forma Fernanda Torresa. Ten za Chelsea po príchode z Liverpoolu ešte neskóroval a momentálne má sériu 11 zápasov v rade bez gólu. Torresovi ale nemôžeme uprieť obrovskú snahu. Napríklad v zápase proti Manchestru hral výborne, no jednoducho mu v zakončení neprialo šťastie. Keď sa dostane tento mladík do formy majú sa súperi Chelsea na čo tešiť.

Manchester inkasoval v tejto sezóne Ligy majstrov len 2 góly, čo je jednoznačne najmenej zo všetkých účastníkov tohto ročníka. Vyriešený má konečne aj stopérsky post, keďže k dispozícií je už aj Ferdinand s Vidičom. Pri pohľade na aktuálnu formu United a streleckú nemohúcnosť Chelsea z posledných dní si myslíme, že by nebolo až takým riskom tipovať čisté konto Red Devils. Kurz 2,65 je naozaj veľmi lákavý.

Náš tip: Manchester neinkasuje [ kurz 2,65 na BetClic ]

Shakhtar Donetsk – FC Barcelona, 20.45

Nie každý mal možnosť sledovať minulotýždňový zápas Barcelony so Shakhtarom. Tí čo videli toto stretnutie však dobre vedia, že výsledok 5:1 bol pre ukrajinského majstra viac než nespravodlivý. Hráči Donetsku hrali s Barcelonou otvorenú partiu a vypracovali si veľké množstvo šancí. Na rozdiel od Arsenalu, ktorý bol v osemfinále na Nou Campe totálne bezzubý predviedli hráči Shakhtaru nádherný ofenzívny futbal. Naň ale napokon aj doplatili.

Dnes žiaľ už o nič nepôjde. Poraziť Barcelonu o 4 góly je proti tejto generácií španielskeho majstra v podstate nemožné. Napriek tomu, že je o postupe rozhodnuté zápas bude mať určite obrovský náboj. Majster Ukrajiny bude chcieť v poslednom zápase v tejto sezóne Ligy majstrov predviesť svoj najlepší futbal. Ich víťazstvo vôbec nevylučujeme. Naopak si myslíme, že keby nehrali vo štvrťfinále práve s Barcelonou mohli by ísť v Champions League ešte ďalej, možno až do finále.

Hoci Barcelona vyšle na trávnik väčšinu svojich kľúčových hráčov inštrukcie Guardiolu budú jasné. Nechce, aby sa mu niekto zranil a tak je možné, že Barcelona nevloží do zápasu absolútne všetko. Ich postupový náskok je obrovský a pri vedomí blížiaceho sa štvornásobného „El-Classico” proti Realu môžeme očakávať od Barcelony trochu rezervovanejší futbal ako sme u nich zvyknutí.

To by mohli využiť hráči Shakhtaru, pre ktorých by bol skalpel Barcelony, hoci nepostupový, obrovskou motiváciou do budúcej sezóny. Myslíme si, že Shakhtar dokáže dnes Barcelonu výrazne potrápiť.

Tipy máme dva. Ten prvý je viac-menej istý – oba tímy skórujú. Táto stávka nám vyšla aj v minulom zápase a my nevidíme dôvod na to, aby nemohla vyjsť aj v domácom prostredí Shakhtaru.  Kurz však nie je až taký lákavý – len 1,55 a preto si ešte dvakrát rozmyslíme, či ho napokon na tiket vložíme. Viac nás láka tipovať víťazstvo Shakhtaru. Už pri pohľade na všetky kľúčové fakty (postup Barcelony je na 99% istý, Shakhtar bude mať obrovskú motiváciu vyhrať, Barcelona sa bude podvedome šetriť) nás stávka na víťazstvo domácich veľmi láka.

Náš tip: Víťazstvo Shakhtaru Donetsk [ kurz 3,20 na BetClic ]