Main Content

Slávne futbalové zápasy: Istanbulský zázračný obrat Liverpoolu proti AC

utorok, 12. apríl 2011 15:11 | Autor: Martin Bohunický

Slávne futbalové zápasy: Istanbulský zázračný obrat Liverpoolu proti AC
Slávne futbalové zápasy: Istanbulský zázračný obrat Liverpoolu proti AC | zdroj: Martin Bohunický pre Sport7.sk, foto SITA

25. máj 2005 bol pre dve slávne európske mužstvá veľkým dňom. V Istanbule sa konalo finále Ligy Majstrov 2004/2005. V boji o najcennejšiu európsku trofej sa stretli zástupcovia anglického a talianskeho futbalu - FC Liverpool a Milánske AC.

Liverpoolská sezóna nebola vôbec dokonalá, mužstvo bojovalo len o priečky zaručujúce postup do Ligy majstrov, napokon obsadil v nabitej Premier Leauge iba nepostupové 5. miesto. The Reds však napokon dostali výnimku od UEFA, aby mohli ako účastníci finále tohto pohára štartovať aj v ďalšom ročníku. Hrozilo im však, že už v základných skupinách narazia na anglický tím.

AC Miláno bolo ako sa hovorí vo svojich „najlepších rokoch“, no tesne pred skazou. Červeno-čierni skončili v konečnej tabuľke Serie A na 2. mieste, 7 bodov za Juventusom Turín. V roku 2006 bol však kvôli korupčnému škandálu "Juve" odobraný titul, AC v ňom naneštastie bolo zapletené tiež a tak najbližšie roky strávil klub len v tieni svojej zašlej slávy.

VIDEO: Pozrite si všetky góly tohto zápasu

V deň finálového zápasu sa na štadióne Ataturk Olympic Stadium v Istanbule tlačilo 70 024 fanušíkov. Liverpool prekvapil už pred výkopom, vo formácií 4-4-1-1 nastúpil na podhrote Harry Kewell. Ten mal za úlohu podporovať Milana Baroša a prihrávky mali zo stredovej formácie servírovať Xabi Alonso a Steven Gerrard. Milánčania nastúpili v rozostavení 4-4-2, v útoku dostal pri Shevchenkovi prednosť pred Tommasonom Argentínčan Hernán Crespo.

Rozhodca Manuel Mejuto González skontroloval čas a odpískal začiatok zápasu, Liverpool rozohráva. Netrvá ani minútu a po faule Traorého zahráva AC priamy kop. Loptu si stavia Andrea Pirlo, centruje pomerne nízku loptu a Maldini krásnym volejom nedáva Dudekovi v bránke The Reds žiadnu šancu. Prepchatý turecký štadión buráca, favorit vedie 1:0. Liverpool sa snaží rýchlo odpovedať. Gerrard zahráva rohový kop, center letí za šestnástku, kde sa do lopty obul John Arne Riise, ale jeho bomba sa odráža zo spleti tiel späť k Gerrardovi. Ten si center zopakoval a Samy Hyppia podarenou hlavičkou prinútil Didu k zákroku. Na opačnej strane sa v 13. minúte hlavičkou presadil Hernán Crespo, na čiare však hasil Luis Garcia. Už v 23. minúte prišlo prvé striedanie na strane "Reds", zraneného Kewella nahradil Šmicer a Česko tak malo vo finále dvojnásobné zastúpenie.

O pár minút sa gólovo presadil aj Shevchenko, geniálná prihrávka Kaká však mierila do offsideovej pozície a gól nebol uznaný. Taktiež Crespa zastavil v nájazde na Dudeka ofsajdový verdikt. V 39. minúte vnikol do pokutového územia AC Luis Garcia. Pri pokuse o kľučku trafil ruku Alessandra Nestu. Kým hráči Liverpoolu protestovali, Kaká vyviezol loptu na súperovu polovicu, vysunul Shevchenka a ten prihrávkou ponúkol gól Crespovi, 0:2. Aby toho nebolo málo Kaká o 5 minút neskôr krásnou prihrávkou vysunul Hernána Crespa a ten zľahka prehodil Jerzyho Dudeka. AC viedlo po polovici hry už 0:3 a hoci bolo talianske mužstvo favoritom zápasu takéto ľahké vedenie nečakal snaď nikto.

VIDEO: Krátky dokument o tomto nezabudnuteľnom finále

Polčasový príhovor vtedajšieho trénera Liverpoolu Rafu Benitéza k jeho zverencom asi nebol príjemný, určite bol ale veľmi motivujúci. Liverpool hneď v úvode druhého polčasu využil už druhé striedanie, Hamanna nahradil Finnan.

V druhom polčase nemali "Reds" čo stratiť, Shevchenkovu bombu z priameho kopu výborne vyrazil Dudek. Potom začala Liverpoolska 6-minútovka. Riise krásne posadil center na hlavu Stevena Gerrarda a ten umiestnenou hlavičkou znížil na 1:3. O dve minúty dostal loptu Šmicer, pripravil si ju na strelu a približne z 25 metrov krásne znižuje už na 2:3! Dielo zmŕtvychvstania dokončil Xabi Alonso. Gerrardovi krásne pripravil loptu na strelu Baroš, v poslednej chvíli ho však stiahol Gennaro Gattuso a González ukázal na biely bod. Xabi Alonso váha, rozbieha sa, Dida vyráža. Lopta sa odráža späť k Xabimu a ten prudkou strelou pod brvno vyrovnáva na 3:3! Následná šanca Riiseho ani tlak AC nepriniesli gólový úspech a zápas sa dočkal predĺženia.

V ňom sa veľa zaujímavého neudialo. Až na príležitosť Andriyho Shevchenka. Po krásnom centri jeho hlavičku vyrazil Dudek, Shevchenko z dorážky z dvoch metrov napálil loptu presne do ruky čarujúceho brankára Liverpoolu. Ukrajinský superkanonier bol ten večer asi zakliaty.

Penaltová lotéria sľubovala to najdramatickejšie rozuzlenie, no už predtým bolo jasné, že sa tento zápas zapíše do histórie veľkými písmenami. Podobne ako finále Bayernu s Manchestrom z roku 1999. Ako prvý sa na penaltovú “štátnicu“ dostal Serginho. Neobstál, jeho projektil mieril vysoko nad. Po ňom neuspel na Milánskej strane aj Pirlo, úspešnejší boli Tommason a Kaká. Na druhej strane skórovali Hamman, Cissé a Šmicer, neuspel však Riise. Ak Shevchenko nedá, je po všetkom. Andriy striela do stredu brány, Dudek sa hádže doprava, reflexívne vkladá nohu do dráhy lopty a je rozhodnuté. Pohár trpkosti si možno najslávnejší Ukrajinec na svete vypil až do dna.

VIDEO: Odovzdavanie trofeje štastným hráčom Liverpoolu

Steven Gerrard napriek špekuláciám o odchode do Chelsea napokon vďaka fantastickému obratu ostáva aj v nasledujúcich sezónach verný farbám Liverpoolského veľkoklubu. Nám ostali krásne spomienky na unikátne finále, ktoré prinieslo 6 gólov a skvelý obrat zo strany “Angličanov”. Od tejto sezóny márne čakáme na podobnú finálovú zápletku, akú predviedli 25. mája 2005 v Istanbule hráči AC a Liverpoolu. Možno už v tejto sezóne...



Oslavy v Liverpoole po návrate hráčov z Istanbulu