Main Content

Opory Slovenska na MS v hokeji: Marek Viedenský

utorok, 5. máj 2015 12:51 | Autor: Dávid Lech

Opory Slovenska na MS v hokeji: Marek Viedenský
Opory Slovenska na MS v hokeji: Marek Viedenský | zdroj: © TASR

Nádejný slovenský hokejista sa len nedávno vzdal svojho sna o National Hockey League a vrátil sa na starý kontinent. Marek Viedenský však toto rozhodnutie nemusí ľutovať. V Európe sa zaradil medzi najlepších Slovákov pôsobiacich mimo zámoria a pred sebou má ešte mnoho rokov, aby na diaľku dokázal, že zámorie v ňom stratilo veľmi kvalitného hráča.

Mladý útočník sa narodil v Handlovej a hoci bol jeho otec futbalistom, Marekovi učaroval iný šport. Viedenský hokejovo vyrastal v tíme MHC Prievidza. Už vo svojich štrnástich rokoch začal nastupovať v kategórii osemnásťročných, kde odohral dve sezóny, v ktorých sa predstavil v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži i v prvej lige. Jeho talent si všimli predstavitelia Dukly Trenčín, ktorí ho priviedli do svojho tímu.

Pod hradom Matúša Čáka začal nastupovať v kategórii U18, no jeho 18 kanadských bodov v 12 stretnutiach presvedčili vedenie o tom, že 16-ročný center patrí do vyššej kategórie a tak zvyšok sezóny odohral medzi juniormi. Rovnako strávil aj ďalší ročník 2007/2008, kde sa objavil aj vo svojom rodnom klube, kde v kategórii U18 pozbieral v 7 zápasoch 24 bodov a medzi juniormi v 8 dueloch si do štatistík pripísal 18 kanadských bodov.

Jeho skvelé výkony mu vyniesli miestenku v slovenskej reprezentácii do osemnásť rokov na majstrovstvách sveta 2008, kde so slovenským národným tímom obsadil siedmu priečku a v šiestich zápasoch pozbieral rovnaký počet bodov za bilanciu 1+5.

V roku 2008 bol v CHL drafte vybraný tímom Prince George Cougars v druhom kole z celkovej 69. pozície a tak sa Viedenský vybral za more, kde sa vo svojej prvej sezóne vo WHL nestratil a v 59 dueloch pozbieral 40 kanadských bodov. Počas sezóny si odskočil na majstrovstvá sveta juniorov 2009 do Kanady, kde boli slovenskí mladíci veľmi blízko úspechu, no napokon obsadili nepopulárne štvrté miesto. Viedenský sa na turnaji prezentoval 4 gólovými prihrávkami.

Na konci ročníka prišiel dlho očakávaný draft National Hockey League, v ktorom meno Mareka Viedenského vyslovili predstavitelia San Jose Sharks v siedmom kole z celkového 189. miesta. Mladý útočník cítil šancu na presadenie sa do zámorskej profiligy a preto v sezóne 2009/2010 preradil svoju výkonnosť na vyšší stupeň. V 31 dueloch za Prince George Cougars si pripísal na svoje konto 25 kanadských bodov a následne sa porúčal do Saskatoonu Blades, kde v 30 súbojoch zbieral vyše bod na zápas vďaka 34 kanadským bodom.

Počas ročníka sa zúčastnil svojich druhých juniorských majstrovstiev sveta, no na nich sa Slovákom nedarilo a obsadili až ôsmu priečku. Viedenský v šiestich dueloch zaznamenal gól a päť asistencií a jeho kariéra naberala na obrátkach. V novom ročníku v tíme Saskatoonu pozbieral 88 bodov v 63 stretnutiach a bol preradený z WHL do AHL.

V AHL si jeho hru i prácu mimo zápasy pochvaľovali, čo potvrdzujú aj slová hlavného kouča Worcesteru Roya Summera: „Je to skvelý chlapec, priateľský – všetci chlapci ho majú naozaj radi. V prvej časti roka, z toho čo som videl, nebol som si istý, čo od neho dostaneme. Nebol vo forme a chvíľu mu trvalo sa tam dostať. Od tej doby sa to zmenilo a bol stále lepší.“ Vzápätí ho doplnil riaditeľ skautingu San Jose Sharks Tim Burke: „Keď sme ho draftovali, najviac nás zaujala jeho hra v oslabeniach, výrazne sa zlepšil a je z neho komplexný hráč.“  

Na farme San Jose vo Worcesteri Sharks sa rodákovi z Handlovej bodovo príliš nedarilo, po dvoch rokoch prišlo preradenie do ECHL, kde zbieral bod na zápas a tak sa v ročníku 2013/2014 193 centimetrov vysoký forward opäť objavil v AHL. V 54 súbojoch si na svoje konto pripísal 23 kanadských bodov a keď sa ani po šiestich rokoch nedočkal šance v prvom tíme najlepšej hokejovej ligy sveta, rozhodol sa vrátiť do Európy.

Predtým si však spravil výborné meno na seniorskom svetovom šampionáte, kde v siedmich stretnutiach sa trikrát strelecky presadil a k svojim presným zásahom pridal aj jednu gólovú asistenciu, no ani jeho výborné výkony nestačili Slovákom na postup do štvrťfinále.

16. júna sa dohodol s vedením fínskeho HPK Hämeenlinna a vo fínskej najvyššej súťaži, ktorá je považovaná za jednu z najlepších líg na starom kontinente, sa rozhodne nestratil. V 56 dueloch pozbieral 32 kanadských bodov a dokázal tak, že má dostatok talentu na to, aby sa pravidelne presadzoval v jednej z popredných európskych líg. Vzhľadom k nízkej konkurencii na poste stredného útočníka by sa v budúcnosti z neho mal stať prvý center slovenskej hokejovej reprezentácie, čo by mladého útočníka s určitosťou potešilo, keď v jednom z rozhovorov pre cas.sk na margo reprezentácie uviedol: „Vždy, keď budem môcť ísť hrať za Slovensko, sa poteším.

Je otázne, kam povedú kroky talentovaného forwarda, ktorý je pre svoj tím veľmi platný na oboch stranách klziska. Viedenský je so svojím fínskym angažmánom spokojný, čo potvrdil, keď sa pri ďalšej otázke interview rozhovoril: „Som tu veľmi spokojný, čomu som od začiatku veril. Myslím si, že sa mi aj darí. Hrávam v prvom útoku a na ľade trávim pravidelne okolo dvadsať minút na zápas.