Main Content

Opory Slovenska na MS v hokeji: Vladimír Dravecký

streda, 6. máj 2015 09:47 | Autor: Dávid Lech

Opory Slovenska na MS v hokeji: Vladimír Dravecký
Opory Slovenska na MS v hokeji: Vladimír Dravecký | zdroj: © TASR

Ďalší slovenský hokejista, ktorý mal v minulosti vyhliadky na hru v National Hockey League, no napokon sa nepresadil. Vladimír Dravecký je hráč s obrovským talentom, čo každý rok potvrdzuje svojou hrou na ľade. Nebyť predsudkov zámoria voči jeho útlejšej postave, možno by v súčasnosti obliekal dres jedného z tridsiatich klubov zámorskej profiligy.

Košický rodák odštartoval svoju seniorskú kariéru v sezóne 2001/2002, keď absolvoval svoj prvý zápas v tíme Košíc. O rok neskôr sa objavil v prvoligovom Trebišove a jeho vynikajúce výkony medzi svojimi rovesníkmi mu vyniesli miestenku v slovenskej reprezentácii do osemnásť rokov, ktorá na svetovom šampionáte 2003 získali striebornú medailu. Slovenský krídelník sa pod víťazstvo nášho tímu podpísal bilanciou 0+3 v siedmich súbojoch a od sezóny 2003/2004 bol stabilným členom košického seniorského tímu, kde zbieral potrebné skúsenosti. Okrem iného si na hosťovanie odbehol do neďalekého Prešova.

Vo svojom rodnom klube z metropoly Východu zotrval ešte ďalšie tri ročníky, v ktorých v pozbieral 60 kanadských bodov v 157 stretnutiach za 22 gólov a 38 asistencií a v ročníku 2006/2007 sa dočkal svojho prvého seniorského štartu v slovenskej reprezentácii, kde odohral jedno stretnutie, v ktorom sa mu podarilo skórovať.

Po sezóne sa rozhodol skúsiť šťastie v zámorí a vybojovať si miestenku v National Hockey League. Zamestnal sa v organizácii Los Angeles Kings, kde pôsobil na farme „kráľov“ z Manchestru Monarchs z AHL. V 31 súbojoch si na svoje konto pripísal 12 kanadských bodov a ďalších 24 bodov pridal v 26 stretnutiach ECHL v drese Readingu Royals.

Ďalší kompletný ročník strávil v American Hockey League, kde sa v drese Manchestru v 80 dueloch do štatistík zapísal celkom 24-krát, keď sa mu podarilo šesťkrát strelecky presadiť a k svojim presným zásahom pridal 18 gólových prihrávok. Po dvoch rokoch sa slovenskému útočníkovi skončila platnosť kontraktu a vrátil sa do Európy, presnejšie do svojho rodného klubu z Košíc, ktoré neskrývali radosť z jeho návratu: „Príchodom Vlada Draveckého sa zvýši konkurencia v útoku a to je vzhľadom na ambície nášho tímu dôležité. Hráči musia byť pod istým tlakom na svoje výkony a ten dokáže zabezpečiť iba konkurencia. Vlado je priebojný a dynamický útočník, od ktorého očakávame i prínos v oblasti zakončenia,“ poznamenal vtedajší kormidelník Košíc Anton Tomko. Pre oficiálnu stránku košického klubu sa po podpise zmluvy vyjadril aj samotný hráč: „Tak ako som už dávnejšie hovoril, Košiciam som nepovedal nikdy nie. Spoločne s A-tímom som trénoval od úvodu prípravy na ľade a nechával som si istý čas pre rozhodnutie. Mal som aj ponuky zo zahraničia, no vzhľadom na krízu je to teraz všade ťažké. Návrat domov ale rozhodne neľutujem. S chlapcami som bol v každodennom kontakte a tak som na vlastné oči videl, že je tu veľmi dobrá partia. Košice navyše disponujú špičkovým zázemím a tak som sa napokon rozhodol pre podpis kontraktu.“ Počas sezóny napokon Dravecký pozbieral 39 kanadských bodov v 44 stretnutiach, ďalších štrnásť pridal v 16 súbojoch play-off a radoval sa zo zisku majstrovského titulu.

V roku 2010 prvýkrát okúsil kvalitu majstrovstiev sveta v hokeji. Najcennejší dres si obliekol šesťkrát, bodovo sa nedokázal presadiť a so slovenským výberom obsadil celkové dvanáste miesto. Následne sa dohodol na kontrakte s predstaviteľmi účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy z Jugry Chanty-Mansijsk, kde sa mu príliš nedarilo. Po siedmich dueloch s bilanciou 0+2 ho ruský mančaft poslal do VHL, Dravecký predčasne ukončil svoj kontrakt a vrátil sa do Košíc. „Oceliarom“ sa spoločne so svojím odchovancom podarilo obhájiť zlato, 182 centimetrov vysoký útočník v 31 súbojoch pozbieral 22 kanadských bodov a opäť sa mihol v slovenskom národnom tíme, keď absolvoval štyri štarty v priateľských stretnutiach.

Ročník 2011/2012 strávil opäť v košickom mančafte, kde sa radil medzi najlepších hráčov slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. V 55 súbojoch pozbieral 43 kanadských bodov, ďalších 13 pridal v šestnástich stretnutiach play-off a bol veľmi blízko zisku tretieho titulu majstra Slovenska, ktorý v siedmom rozhodujúcom zápase získal bratislavský Slovan, ktorý sa lúčil so slovenskou Extraligou a odchádzal do Kontinentálnej hokejovej ligy. Po konci sezóny sa Dravecký stal posilou „belasých,“ no ani jeho druhý angažmán v ruskej nadnárodnej súťaži mu nevyšiel podľa predstáv a tak sa 25. januára 2013 porúčal do fínskeho Espoo Blues, kde dokončil ročník.

Od svojho odchodu z bratislavského Slovana sa Dravecký vytratil z očí slovenských fanúšikov, keď po krátkej anabáze vo fínskej najvyššej súťaži sa pre ročník 2013/2014 upísal celku Ajoie z druhej najvyššej švajčiarskej hokejovej ligy.

Vo Švajčiarsku zbieral vyše bod na zápas, čo si všimli predstavitelia Třinca, ktorí ho počas leta pozvali do svojho tímu na skúšku. Šikovný krídelník sa v českom tíme osvedčil a počas sezóny sa zaradil medzi najlepších hráčov tímu. Dravecký bol v českej Tipsport extralige spokojný, čo potvrdil aj v rozhovore pre oficiálne webové stránky klubu: „Išiel som do Švajčiarska na dva mesiace, nakoniec som zostal na celú sezónu. Pre mňa to bola dobrá skúsenosť. Teraz som ale v Třinci a to ma veľmi teší. Prišiel som tu na skúšku, podarilo sa mi prebojovať do tímu. Veľmi si to cením, každý zápas sa snažím podať čo najlepší výkon.

S českým Třincom sa skúsený útočník prebojoval až do finále, kde „oceliari“ nestačili na Litvínov a stali sa vicemajstrami Česka. Draveckého výkony mu vyniesli miestenku na MS 2015, ktorý aj v medzinárodnej konkurencii bez väčších problémov dokazuje svoje nespochybniteľné kvality. Odchovanec košického hokeja je mimoriadne komplexným útočníkom, ktorý je pre svoj tím obrovským prínosom na oboch stranách klziska, môže nastupovať v presilových hrách i oslabeniach a v ofenzíve je jeho najväčšou prednosťou predovšetkým výborná rýchlosť a taktiež skvelá palicová technika.