Main Content

Kráčame na veľmi tenkom ľade, dnes sa zrejme rozhodne

streda, 6. máj 2015 08:06 | Autor: Filip Chudý

Kráčame na veľmi tenkom ľade, dnes sa zrejme rozhodne
Kráčame na veľmi tenkom ľade, dnes sa zrejme rozhodne | zdroj: © TASR

Aj v treťom zápase na MS sa naši hokejisti trápili s outsiderom, ale tretíkrát za sebou dokázali otočiť zápas. Trojbodové víťazstvo nad Slovinskom bolo veľmi dôležité, pretože sa vďaka nemu držíme ešte nad štvrťfinálovou vodou, ale to po dnešku už platiť nemusí.

Komentár Filipa Chudého

Tohtoročné boje v základnej skupine sa dajú vďaka zápasovému programu rozdeliť na dve časti. V prvých štyroch zápasoch nám program turnaja postavil do cesty štyroch papierovo najslabších účastníkov skupiny a vo finiši zas troch najsilnejších. Takýto výhodný program nám jasne velil k tomu, aby sme o našom postupe do štvrťfinále rozhodli prakticky už po zápase s Nórskom. Súhlasím s trénerom Vůjtekom v tom, že hoci máme na turnaji väčšinu našich hráčov z NHL, aj tak nedisponujeme takou kvalitou, že každého outsidera hladko porazíme. Preto som si bol istý, že nejaké body stratíme a dvanásť ich mať po prvých štyroch stretnutiach určite nebudeme. Ale zároveň som si vypočítal, že len minimálne desať bodov bude zisk, s ktorým môže byť vyslovená čiastočná spokojnosť, pretože nám štvrťfinále reálne priblíži.

Ak sa pozrieme do krátkej histórie súčasného systému MS, na postup bolo potrebných aspoň desať bodov, ale až jedenásť bodov vždy zaručilo postup. Samozrejme, nikde nie je napísané, že aj tento rok bude toto pravidlo platiť, ale nemyslím, že sa niečo zásadné zmení a nestačilo by napríklad ani dvanásť bodov. Navyše som presvedčený, že ak získame spomínaných desať bodov so slabšími, s tými silnejšími by sme už neboli v pozícii, že musíme, čo nám vyhovuje, ergo by sme ešte bod či dva pridali, čo by bol pre našich súperov šach a mat. No k potrebnej desaťbodovej hranici kráčame na veľmi tenkom ľade. Už proti Bielorusom mohlo byť po nádejach, nehovoriac o tom, že blízko ku bodovej katastrofe sme boli aj proti Slovincom, nuž a to ešte nevieme, čo nás čaká večer proti Nórom.

Čítajte tiež: Zvolenský odchovanec Marek Ďaloga mení dres: Zo Sparty sa presťahuje do KHL

Najbližší zápas bude dôležitý nielen z toho pohľadu, že tri body nám ešte chýbajú, ale tiež z pohľadu toho, že môžeme odpísať priameho konkurenta v boji o postup. Nórsko síce ešte nemá ani bod, ale ono malo presne opačný program ako my. S tromi najsilnejšími už prehralo, preto potrebuje minimálne jedenásť bodov proti štyrom slabším súperom, iná cesta pre Vikingov neexistuje. Nóri sú kvalitatívne na určite vyššej úrovni ako Dáni a Slovinci, preto ich naozaj treba brať vážne a nenaštartovať ich na spanilú jazdu skupinou. A tiež netreba zabúdať, že Bielorusi nám už teraz dýchajú na krk a čakajú na naše zaváhanie, im by stačilo aj jednobodové.

Už tretíkrát za sebou sme nedali v prvých dvoch tretinách gól, čo nebude náhoda. Zatiaľ síce stíhame takmer všetko napraviť v záveroch zápasov, ale naši hokejisti kráčajú po veľmi tenkom ľade. Ten síce pod nimi ešte ako tak drží, ale ak dnes príde ďalšie zaváhanie, ľad sa môže pod nimi definitívne prelomiť, pričom vyťahovať sa zo studenej vody nutnými víťazstvami nad silnou trojkou, môže byť viac ako problematické, pre nás zvlášť v situácii, že by sme museli vyhrávať. Preto čiastočná spokojnosť s našimi vytrápenými víťazstvami môže prísť iba vtedy, ak dnes získame tri body nad Nórskom. Mimochodom, na Vikingov by výkon zo včerajšieho zápasu nestačil, preto súrne potrebujeme, aby krivka našich šampionátových výkonov konečne začala stúpať, pretože od prvého zápasu iba klesá. Proti Slovincom sme hrali zatiaľ najslabšie na turnaji, hoci sme získali najviac bodov.