Main Content

Opory Slovenska na MS v hokeji: Patrik Lušňák

streda, 6. máj 2015 11:42 | Autor: Dávid Lech

Opory Slovenska na MS v hokeji: Patrik Lušňák
Opory Slovenska na MS v hokeji: Patrik Lušňák | zdroj: © TASR

Hokejista Patrik Lušňák nikdy nebol na výslní a hokejoví priaznivci toho o ňom nevedia veľa. Na svetovom šampionáte 2015 ho však bolo nemožné prehliadnuť. Mladý krídelník si získal priazeň nejedného fanúšika a možno očakávať, že si svojimi výkonmi vyslúži aj lukratívnejší angažmán.

Rodák z Piešťan odštartoval svoju kariéru v mládežníckych tímoch HK 91 Senica a ŠHK 37 Piešťany, kde sa v kategórii U18 predstavil ako 15-ročný. V sezóne 2003/2004 zbieral v drese rodného mesta vyše bod na zápas a darilo sa mu aj v extraligovej Senici. O rok neskôr strávil väčšinu sezóny v senickej „osemnástke,“ neskôr sa porúčal späť do Piešťan, ktoré ho po siedmich stretnutiach v kategórii U18 preradili do juniorky.

Lušňák svojimi výkonmi upútal pozornosť koučov slovenskej hokejovej reprezentácie do sedemnásť rokov a s národným tímom odcestoval na majstrovstvá sveta U17. So slovenskou reprezentáciou v konkurencii ďalších deviatich celkov obsadil siedmu priečku a v piatich súbojoch sa do štatistík zapísal jedným gólom.

V sezóne 2005/2006 už zarezával v skalickom juniorskom tíme, kde v 43 súbojoch pozbieral 46 kanadských bodov, čo mu vynieslo prvýkrát štart medzi seniormi. Dres Piešťan si desaťkrát obliekol v druhej slovenskej lige, kde pozbieral rovnaký počet bodov. Na konci ročníka si ho v CHL drafte vybral celok Sudbury Wolves v prvom kole z celkového 51. miesta a talentovaný útočník sa rozhodol skúsiť šťastie v zámorí.

V Ontario Hockey League sa vôbec nestratil. Za Sudbury odohral tri sezóny, v ktorých odohral dovedna 160 stretnutí so ziskom 135 kanadských bodov. Okrem iného sa objavil aj na juniorskom svetovom šampionáte 2008, kde sa v šiestich dueloch prezentoval piatimi kanadskými bodmi, no jeho výborné výkony stačili Slovákom len na zisk siedmeho miesta.

183 centimetrov vysoký krídelník sa rozhodol počas svojej tretej sezóny v OHL vrátiť do Európy, kde sa dohodol na novom kontrakte s vedením českého Třinca, kde strávil zvyšok ročníka 2008/2009.

Od sezóny 2009/2010 sa Lušňák upísal Záhorákom z HK 36 Skalica. Postupom času sa vyprofiloval v jedného z najlepších hráčov tímu a po tom, čo v ročníku 2011/2012 zažil prelomovú sezónu, keď v 55 dueloch pozbieral 45 kanadských bodov, odohral osem zápasov v slovenskej reprezentácii a jeho výkony si všimli predstavitelia českého Chomutova, ktorí ho angažovali pre nasledujúci ročník. 13 bodov v 42 stretnutiach ale české vedenie dostatočne nepresvedčili o Lušňákových kvalitách, v závere sezóny dokonca hosťoval v Brne a po zavedení nového pravidla v Česku sa po sezóne vrátil na Slovensko, tentoraz do svojho rodného tímu z Piešťan. V interview pre hokejportal.sk sa o svojom pôsobení v Česku slovenský hokejista rozhovoril: „V Brne som bol veľmi spokojný, aj chlapci ma prijali v pohode. Myslím, že sa mi tam celkom darilo. Zmluva mi ale ostala v Chomutove. Keď som v Brne skončil, hneď som bol hráčom Chomutova. Inak v Komete mali podobný problém, jednoducho musia uvoľniť priestor pre mladíkov a navyše mali veľa hráčov podpísaných. Nemali ma tak kde umiestniť.

ŠHK 37 boli v sezóne 2013/2014 príjemným prekvapením slovenskej najvyššej hokejovej súťaže, keď sa radili medzi najlepšie celky tímu a výraznou mierou sa pod to podpisoval aj Lušňák, ktorý v sezóne pozbieral slušných 33 kanadských bodov a s 23 presnými zásahmi bol na konci ročníka trinástym najlepším strelcom súťaže.

Po sezóne ho vietor zavial do bieloruskej najvyššej hokejovej súťaže, kde sa upísal celku z metropoly Bieloruska. V miestnom celku z Junost Minsk sa prezentoval vo výbornom svetle, keď v 53 stretnutiach pozbieral výborných 48 kanadských bodov za 19 gólov a 29 asistencií.

Patrik Lušňák obľubuje aktívny hokej založený na kvalitnom korčuľovaní, do hry dáva svoje srdce, za čo si získava vo svojich pôsobiskách srdcia svojich fanúšikov a prezentuje sa oduševnenou hrou, ktorá prináša svoje ovocie. Vďaka svojmu pôsobeniu v zámorí má veľmi cenený herný prejav, za čo si ho jeho zamestnávatelia mimoriadne vážia.