Main Content

Ďalšie K.O. pre našich hokejistov. Pomôžu im iba dve víťazstvá

piatok, 8. máj 2015 10:58 | Autor: Filip Chudý

Ďalšie K.O. pre našich hokejistov. Pomôžu im iba dve víťazstvá
Ďalšie K.O. pre našich hokejistov. Pomôžu im iba dve víťazstvá | zdroj: © TASR

Po prehre s Nórskom sa naši reprezentanti ani nestihli spamätať a už dostali ďalšiu ranu medzi oči, ktorá ich poslala na zem šampionátového ringu. Bielorusi naplno bodovali proti USA, čiže na postup budú potrebné zrejme až dve víťazstvá nad favoritmi.

Komentár Filipa Chudého

Už zbytočne netreba riešiť slabý výkon našich hokejistov proti Nórom. Teda riešiť by sa mal, ale za zavretými dverami kabíny. Ak bol kapitán Kopecký posadený na tribúnu za slabú výkonnosť, potom si miesto na nej po strede vypýtala minimálne polovica mužstva, vrátane takmer všetkých „hviezd“ z NHL. Uvidíme, koho pošle Vůjtek na tribúnu tentoraz, no som si istý, že to už Kopecký nebude, pretože jeho defenzívnu prácu budeme vo zvyšných troch zápasoch potrebovať ako soľ. No zostava nás bude zaujímať až v sobotu, teraz nás zaujíma naša postupová pozícia.

Už pred zápasom s Nórskom som avizoval, že sa zrejme práve v ňom rozhodne o našom osude, čo sa aj stalo. Ak niekto prehru so severanmi považoval iba za facku, po ktorej sa po dvoch dňoch voľna ľahko spamätáme, ten bol o necelých dvadsať hodín vyvedený z omylu. Do bojov sme síce priamo nezasiahli, ale zásah priamo medzi oči sme dostali, pričom to bol presne mierený úder s veľkou pravdepodobnosťou K.O. Bielorusko si suverénnym spôsobom poradilo s USA, čo bola pre našich hokejistov najhoršia možná kombinácia. Nielenže im Bielorusi odskočili na tri body, ale body stratilo mužstvo, ktoré si to mohlo dovoliť, keďže predtým už nahrabalo šesť plusových bodov proti Fínsku a Rusku.

Dokonca by sa mohlo povedať, že pre Američanov to bolestivá prehra vlastne ani nebola. Pretože za predpokladu toho, že bez straty bodu porazia najslabšie mužstvá skupiny, Dánsko a Slovinsko, čo je veľmi pravdepodobné, aj tak budú pred záverom našej skupiny na prvom mieste. No a v poslednom zápase proti našim hokejistom by tak hrali o potvrdenie prvého miesta, čo nám absolútne nevyhovuje. Ak by včera Američania porazili Bielorusov, a následne získali očakávaných šesť bodov proti najväčším outsiderom, pred súbojom s našimi hráčmi by mali prvé miesto v skupine už isté, čiže by im o nič nešlo, teda okrem základnej poučky z takýchto „bezvýznamných“ zápasov: nezraniť sa! A čo je vůjtekovcov ešte horšie, Bielorusko už má desať bodov, pričom jedenásť vždy v histórii tohto systému stačilo na postup...

Momentálne Slovensku patrí piata priečka a štvrťfinálové miesta sú štyri. Prvé si zrejme pre seba zoberie USA už dnes, no a keby nie už dnes, v nedeľu určite. O druhé sa v priamom súboji v sobotu na obed pobijú Bielorusi s Rusmi. Favorizujem síce Rusko, ale aj keby toto derby šokujúco prehralo, neverím tomu, že nepostúpi. Podobný zápas o priamy postup môže byť aj v pondelkovom súboji Fínsko – Bielorusko. V ňom sa opäť prikláňam na stranu favorita a tiež v konečnom účtovaní neverím tomu, že Fínsko nepostúpi. A nemožno ešte zabudnúť, že trojbodoví Nóri majú ešte tri zápasy proti papierovo slabším a v posledný deň je zápas Nórsko – Bielorusko, v ktorom minimálne jeden náš priamy konkurent bodovať bude.

Na základe týchto všetkých okolností vyzerá prípadný postup Gáboríka a spol. do štvrťfinále ako ťažko dosiahnuteľný, no zároveň dodávam, nie je neriešiteľný. Lenže už teraz vieme, že hokejisti s dvojkrížom na prsiach budú musieť vyhrať minimálne dva zápasy, pretože desať bodov na postup stačiť nebude. Fínsko, Rusko, USA? To je jedno ako sa volá súper, naši reprezentanti musia už len vyhrávať, ak teda nechcú odísť domov s hanbou a predčasne.