Main Content

Páni hokejisti, prestaňte betónovať a hrajte útočný hokej!

nedeľa, 10. máj 2015 10:00 | Autor: Filip Chudý

Páni hokejisti, prestaňte betónovať a hrajte útočný hokej!
Páni hokejisti, prestaňte betónovať a hrajte útočný hokej! | zdroj: © TASR

Po prehre s Fínskom je naša postupová nádej veľmi malá. Ak chceme splniť štvrťfinálový cieľ, musíme vyhrať zostávajúce dva zápasy s Ruskom a USA. No s betonárskym prístupom to pôjde iba ťažko.

Komentár Filipa Chudého

Hokejová reprezentácia je blízko k vypadnutiu z turnaja. Dobre sme vedeli, že ak chceme postúpiť do štvrťfinále, musíme zo zostávajúcich troch zápasov vyhrať minimálne dva. Postupová misia je ešte síce splniteľná, lenže ak budeme hrať aj naďalej takýto hokej, nemáme šancu. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale ak je celá naša taktika na týchto hokejových MS postavená na tom, že do brány ide Jano s Lacom, potom nielenže nepatríme do štvrťfinále, ale nemáme ani čo hľadať na ZOH 2018, o ktoré sa tiež hrá.

Určite nielen ja si pamätám, aký pekný hokej hralo Slovensko na viacerých podujatiach hlavne v minulom desaťročí. Celý svet sa o nás vyjadroval pochvalne. Vtedy sme išli do zápasu s tým, že dáme o gól viac ako súper, pričom sme ho často aj dali. Áno, často sme na to aj doplácali, ale hokejová identita Slovenska bola jasná, najlepšou obranou je útok. Dnes je to presne naopak. Do zápasov nastupujeme s tým, že o jeden gól menej dostaneme, pričom mám pocit, že nám je už úplne jedno, či proti nám stojí veľký favorit, alebo outsider so svojím druhotriednym výberom, naši hokejisti sa už boja prakticky každého.

Veľmi sa mi páčil náš výkon v tretej tretine prvého zápasu proti Dánsku. Vtedy sme súpera tak zatlačili pred jeho bránu, že ten nevedel kde je. Hrali sme v nej pekný ofenzívny hokej a chvíľu to vyzeralo, že turnaj môže byť krajší, no to bolo zrejme iba zdanie. Fíni nás podobne točili už v prvej tretine, a to z jednoduchého dôvodu, lebo sme chceli tento zápas zabetónovať a oni chceli hrať hokej. Pritom s touto taktikou nastúpili proti Suomi v predchádzajúcich troch zápasoch aj Dáni, Nóri a Slovinci. Výsledok? Fínsko ani raz nedostalo gól a získalo plný počet bodov. Ako si potom naši tréneri mohli myslieť, že my budeme s rovnakou taktikou úspešnejší?

Slovensko odohralo na týchto MS už 15 tretín a až v 10 z nich nedalo gól, čo asi nebude náhoda. No iba vo veľmi malom počte z nich sme chceli hrať ofenzívne. Väčšinou sme sa k útočnej hre odhodlali iba vtedy, keď nám nič iné nezostávalo a práve vtedy sme dali aj najviac gólov, pričom asi nemusím zdôrazňovať, že bez gólov sa nevyhráva a my potrebujeme už iba vyhrávať. Ak chcú naši hokejisti zachrániť tento turnaj, musia zvyšné dva zápasy vyhrať, iná cesta neexistuje. No nech ich už ani nenapadne, že víťazstvá dosiahnu vďaka betónovaniu. Proti Fínsku to tak skúsili, pričom nájazd Bližňáka najlepšie ukázal, k čomu to viedlo. Preto páni hokejisti prestaňte betónovať a začnite hrať útočný hokej. Potom sa aj na prípadnú prehru bude inak pozerať.