Main Content

Opory Slovenska na MS v hokeji: Libor Hudáček

utorok, 12. máj 2015 10:10 | Autor: Dávid Lech

Opory Slovenska na MS v hokeji: Libor Hudáček
Opory Slovenska na MS v hokeji: Libor Hudáček | zdroj: © TASR

Malý hokejista, ktorý meria len 175 centimetrov, no za sebou má už niekoľko veľkých zápasov. Aj takto by sme mohli charakterizovať Libora Hudáčka, slovenského reprezentanta s obrovským potenciálom.

Rodáka z Levoče to od malička tiahlo k hokeju. Niet sa čo čudovať, jeho starší brat Július bol hokejovým brankárom a mladý Libor sa pri ľadovej ploche pohyboval od útleho veku. Zatiaľ čo jeho o dva roky starší brat puky zastavoval, Libor ich s obľubou strieľal a svoj potenciál preukázal už ako 16-ročný v kategórii U18 v Spišskej Novej Vsi, kde v 41 dueloch pozbieral 66 kanadských bodov za 29 gólov a 37 asistencií.

O rok neskôr dostal priestor v spišskej „dvadsiatke,“ kde sa napriek takmer trojročnému vekovému rozdielu nestratil a v 36 súbojoch si na svoje konto pripísal 30 kanadských bodov, čo mu vynieslo účasť na majstrovstvách sveta „osemnástok.“ So slovenskou reprezentáciou obsadil siedme miesto a v šiestich súbojoch sa prezentoval tromi gólovými prihrávkami.

V ročníku 2008/2009 v kategórii U20 exceloval, v 28 dueloch pozbieral 58 kanadských bodov a v priebehu sezóny bol preradený do prvého tímu Spišskej Novej Vsi z druhej najvyššej slovenskej hokejovej súťaže, kde sa medzi seniormi taktiež nestratil a jeho 29 kanadských bodov z 31 zápasov zaujali ostatné slovenské celky.

Mladý center sa na tri roky upísal bratislavskému Slovanu, ktorý o neho mal eminentný záujem a tak ročník 2009/2010 strávil v hlavnom meste a zároveň v tíme slovenskej „dvadsiatky,“ s ktorou sa pripravoval na svetový šampionát juniorov 2010 v Kanade. Slováci na ňom obsadili až ôsmu priečku a Hudáček si v šiestich dueloch pripísal na svoje konto len dva body za asistencie.

Od sezóny 2010/2011 začal naplno zarezávať v tíme „belasých“ a svojimi výkonmi si začal dláždiť cestu do slovenskej seniorskej hokejovej reprezentácie. V ročníku 2011/2012 získal so Slovanom majstrovský titul a jeho parádne výkony mu vyniesli miestenku na svetovom šampionáte vo Fínsku a Švédsku. Hudáček sa v konkurencii najlepších hráčov na šampionáte ani zďaleka nestratil, strelil tri góly, dvakrát asistoval, získal striebornú medailu a bol jedným z najpríjemnejších hráčskych prekvapení majstrovstiev sveta. Vďaka svojim legendárnym hláškam si získal srdcia nejedného hokejového fanúšika a všetko nasvedčovalo tomu, že slovenskému národnému tímu rastie ďalšia európska hokejová hviezda. Na MS 2012 nastupoval po boku Miroslava Šatana a slovenská hokejová legenda hru mladého forwarda okomentovala v rozhovore pre hokej.pravda.sk takto: „Z ničoho si nerobí ťažkú hlavu, hrá bez zábran – a vychádza mu to. Má talent, je v ňom potenciál, budúcnosť má pred sebou.“ „Úder“ vracal aj samotný Hudáček, ktorý komplimentmi taktiež nešetril: „Hrá sa mi s ním vynikajúco. Je to vysoká škola hokeja.

Po presune Bratislavčanov do Kontinentálnej hokejovej ligy sa jeho vývoj pribrzdil a hoci vždy v tíme patril medzi tých produktívnejších hráčov, jeho výkony neboli také, aké boli očakávania klubu i hokejovej verejnosti. V sezóne 2013/2014 dokonca nebol povolaný do reprezentačného tímu ani v jednom prípade, no o rok neskôr to zo strany dravého útočníka nebolo vôbec zlé. Okrem bratislavského Slovana sa v dobrom svetle prezentoval aj v slovenskej Tipsport extralige, kde vypomáhal Banskej Bystrici a vyslúžil si tak miestenku na majstrovstvách sveta 2015, kde je našim najproduktívnejším hráčom so ziskom piatich bodov za asistencie.

Libor Hudáček je obľúbený nielen medzi fanúšikmi, ale i medzi svojimi spoluhráčmi. Mladý hokejista má kariéru ešte len pred sebou a tak možno očakávať, že v budúcnosti z neho vyrastie jeden z lídrov slovenskej hokejovej reprezentácie. Talent i dostatočný potenciál na to rozhodne má, je však otázne kde bude pôsobiť v ďalšom ročníku. V hlavnom meste Slovenska sa mu končí zmluva a nie je isté či vedenie Slovana bude mať o agilného útočníka záujem.