Main Content

Organizovať MS nie je úspech, tým môže byť až medailový výsledok na nich

sobota, 16. máj 2015 09:51 | Autor: Filip Chudý

Organizovať MS nie je úspech, tým môže byť až medailový výsledok na nich
Organizovať MS nie je úspech, tým môže byť až medailový výsledok na nich | zdroj: © TASR

Včera sa definitívne odkleplo to, čo bolo jasné už dlhé mesiace. Slovensko v roku 2019 usporiada MS v hokeji. No úspechom nie je to, že vám priklepnú turnaj bez protikandidáta, ale môže ním byť iba športový úspech na samotnom turnaji. Čo preň treba urobiť?

Komentár Filipa Chudého

Slovensko získalo právo na usporiadanie hokejových MS 2019. V žiadnom prípade by som to nepovažoval za úspech našej diplomacie, pretože tieto turnaje sa už evidentne iba rozdávajú, stačí sa len prihlásiť. Veď najprv sme mali súperiť so Švajčiarmi, lenže tí svoju kandidatúru pre problémy s halami stiahli, pričom za odmenu im dala IIHF MS v roku 2020, a to bez toho, že by krajina šéfa celého hnutia prešla vôbec nejakým kandidátskym procesom. Podobná konkurencia je aj pri ostatných turnajoch IIHF, preto by sa to malo premenovať z výberu na nábor, čiže niečo ako pri slovenskej hokejovej mládeži.

Tento turnaj by mal na našom území začať o necelé štyri roky v tretí májový deň. Našťastie, všetko by sme mali dovtedy stihnúť bez problémov, pretože haly už stoja, maskot bude rovnaký, heslo turnaja tiež a zrejme aj hotely, hoci tu by som si úplne istý nebol, pretože po ôsmich rokoch sa v dobrých hoteloch minimálne nábytok vymení... Aj keď neznižujem ťažkú prácu interiérových dizajnérov, predsa len si myslím, že najväčší problém bude v tom, aby sme zostavili konkurencieschopné mužstvo, pričom za konkurenciu nepovažujem Dánsko, Bielorusko, Slovinsko a Nórsko.

Počas domácich MS 2011 sme mali síce na papieri silné mužstvo, ale to absolútne nezvládlo nielen tlak, ale aj vlastnú tvorbu. Ešte stále máme v živej pamäti, ako si samotní hráči skladali mužstvo a určovali taktiku, pričom na všetko sa iba prizeral zbytočne predražený tréner. Preto celkový hanebný výsledok bol len logickým vyústením. Ešte v čerstvej pamäti máme aj ďalšie neúspešné vystúpenie na „domácich“ MS v Ostrave. Tam tiež naši hráči nielenže nezvládli tlak, ale aj stratili slovenskú hernú identitu, pritom sme mali k dispozícii prakticky ten najlepší možný výber. Z oboch týchto turnajov sa musíme poučiť, inak budú MS 2019 iba opäť zbytočne predraženou šou, z ktorej by mali úžitok iba vyvolení.

Aby tomu tak nebolo, už teraz musíme skladať mužstvo, ktorého úlohou musí byť úspech na domácich MS. Keďže nečakám, že počet našich hráčov v NHL bude stúpať, musíme to premeniť na našu výhodu. Veď už teraz vieme, že nás posilní maximálne jedna päťka z NHL, čo nás priam predurčuje, aby sme mali vytvorené minimálne tri európske útoky, najlepšie štyri, ktoré budú zohrané naslepo. V žiadnom prípade nemôžeme dovoliť, aby sme na turnaji hľadali zloženie útokov, ako tomu bolo teraz v Ostrave. Preto treba vymenovať trénera, ktorý už teraz začne pracovať na štvorročnom projekte. Do neho si vyberie mladých hráčov, hlavne centrov a obrancov s dobrou rozohrávkou, s ktorými sa bude systematicky pracovať. A nový tréner musí zabezpečiť aj to, aby sme hrali náš slovenský hokej, nie žiadny česko-kanadsko-škandinávsky mišung. A tento štýl budeme hrať na každom turnaji do MS 2019, bez ohľadu na to, či nám bude hroziť zostup, pretože ten nás ani zaujímať nemusí, účasť ako organizátor máme istú. Ak nájdeme správneho trénera, ktorý si vyberie správnych hráčov a naordinuje im jasný systém, potom budeme mať šancu byť úspešní, pričom úspech je len medaila. No ak nič z toho už teraz neurobíme, potom nás čaká iba ďalší neúspech, ktorý si navyše zaplatíme z našich daní.