Main Content

Kto, ak nie on?

štvrtok, 21. máj 2015 16:25 | Autor: Jakub Mihálik

Kto, ak nie on?
Kto, ak nie on? | zdroj: © TASR

Bude to ten vtipálek, ktorý si svojim komentovaním získal Slovensko až natoľko, že pri zápasoch majstrovstiev sveta fanúšikovia skandovali jeho meno, hoci reprezentačný dres neoblieka už roky?

Stĺpček Jakuba Mihálika

Bude v pozícii prezidenta schopný zbaviť sa kamarátskych väzieb, ktoré mu mnohí vyčítajú pri jeho hodnoteniach reprezentácie?

A je vôbec natolko skúsený manažér a funkcionár, aby zvládol vedenie tak dôležitej organizácie, ktorá navyše stojí pred ohromne náročným obdobím?

Kandidatúra Richarda Lintnera na post prezidenta SZLH vyvoláva otázniky. Nepochybne. Možno miestami pôsobí romanticky ako večerné seriály na vašej oblúbenej televíznej stanici. Viac ako pochybnosti a dojem naivity však vyvoláva nádej.

Je to nádej, že sa slovenský hokej zbaví termitov, ktorí systematicky rozožierajú náš najpopulárnejší šport. Nádej, že hokej budú robiť ludia, pre ktorých znamená celý život, nie ľadové rozptýlenie od horúcich belizských dní. Nádej, že v ňom zavládne opäť vášeň.

Nielen Lintner,ale celý jeho tím je zložený z ľudí, ktorí (zatiaľ len) rozprávajú o potrebe zmeny v hokeji na Slovensku. Neviem zhodnotiť, či ich program je realizovatelny a nakoľko. Avšak už uvedomenie si problému je prvým krokom k náprave. Tí, ktorí vedú hokej teraz problémy nevidia, už to by ich malo dištancovať.

Slovenský hokej čaká dôležité obdobie. Nejde len o olympijsky cyklus, či blížiaci sa šampionát u nás. Ide o zmenu vo výchove mládeže, prácu so seniormi, financovanie športu. Náš hokej čaká velké upratovanie. Zaobstaranie novej metly by malo byť krokom číslo jeden pri jeho plánovaní.

Od Richarda Lintnera až po Petra Bondru hovoríme o ľudoch, ktorým dal hokej všetko. Vedia, že mu musia dať niečo naspäť. Sú to ľudia, ktorých zapálenie pre tento šport sa postaralo o tie momenty, na ktoré spomína snáď každý Slovák. Sú to ľudia, ktorí si nezakrývajú oči pred tým, že nám uteká hokejový vlak. Rešpektujú ich fanúšikovia, sponzori, zahraničie. Prekážajú len tým, ktorým súčasný marazmus vyhovuje. Ak niekto môže svojim odhodlaním vykresať iskru zmeny, tak sú to oni. Kto iný?