Main Content

Košice vyhodili z ligy? Konečne sa našiel niekto, kto sa nebál konať!

sobota, 23. máj 2015 08:08 | Autor: Filip Chudý

Košice vyhodili z ligy? Konečne sa našiel niekto, kto sa nebál konať!
Košice vyhodili z ligy? Konečne sa našiel niekto, kto sa nebál konať! | zdroj: © TASR

MFK Košice si nedokázali v stanovenom čase vyrovnať svoje finančné podlžnosti, preto nedostali na budúcu sezónu prvoligovú licenciu. Rozhodnutie je síce tvrdé, ale správne. Konečne sa našiel na Slovensku športový orgán, ktorý nezatvoril oči, ale konal.

Komentár Filipa Chudého

V minulosti sa už viackrát stalo, nielen vo futbale, že niektoré kluby nedostali hneď pri prvej príležitosti potrebnú licenciu na účinkovanie v budúcom ligovom ročníku. Lenže následne uspeli s odvolaním, pretože dokázali napraviť svoje resty. Ale treba povedať, že iba v malom počte prípadov svoje nedostatky okamžite aj reálne odstránili. Najčastejším problémom v takýchto prípadoch sú nevypletené mzdy pre zamestnancov klubu. A najčastejším riešením nie je okamžité vyplatenie chýbajúcich peňazí, ale dohodnutie si splátkového kalendára, ktorý podpíšu obe strany, ale tá platiaca ho často aj tak nedodržuje. Inak povedané, kluby idú s dlhmi aj do ďalšej sezóny, ale kompetentné orgány im dali pečiatku, akoby žiadne dlhy nemali, pričom toto sa opakovalo každý rok.

Preto keď som si pred pár týždňami prečítal v úradnej správe zväzu, že licenciu na budúcu sezónu nedostali Košice s Banskou Bystricou, ktoré sa môžu voči tomuto rozhodnutiu na Odvolací orgán licenčného konania odvolať, vôbec som tomu nevenoval zvýšenú pozornosť, pretože takýchto správ som sa za tie roky už načítal... Predpokladal som, že so svojím odvolaním uspejú, všetko pôjde na Slovensku po starom, ale ešteže som sa mýlil. Tým v žiadnom prípade nechcem povedať, že ma teší stav, ako dopadli Košice a Banská Bystrica. Lenže potešilo ma to, že sa konečne našiel na Slovensku športový orgán, ktorý povedal rázne nie všelijakým výnimkám, ktorými sa podporovala slovenská neschopnosť pri riešení problémov, pričom myslím všetky športy. Dlhujete peniaze hráčov a trénerom? Nevadí! Nespĺňate technické podmienky na účasť v súťaži? Nevadí! Neviete zaručiť svoj sezónny rozpočet? Nevadí, na Slovensku si môžete hrať ligu aj tak.

Nezájdem ani do vyspelého sveta, len k našim bratom, s ktorými sme začínali na rovnakej štartovej čiare. Keď v Česku niekto nemá peniaze, licenciu už dávno nedostane, a keď nemá zodpovedajúci štadión, buď si nejaký prenajme, alebo ho ani kvôli tomu do ligy nepustia. Aj v týchto veciach treba hľadať odpoveď na to, prečo majú lepšie ligové súťaže. Česť výnimkám, ktorou je napríklad hádzanárska Extraliga, hoci za to môžeme vďačiť skôr českej strane, ktorú istý čas riadili akoby „slovenskí“ funkcionári...

Našťastie, aj u nás začína v tomto smere svitať na lepšie časy, teda aspoň vo futbale. To, že v tejto chvíli v hornej polovici tabuľky figurujúce Košice nedostali od nezávislého orgánu licenciu na budúcu sezónu, čo znamená ich zostup, je síce smutné, ale zároveň zaslúžené. V žiadnom prípade nemožno haniť troch košických hráčov (Bašista, Novák, Korijkov), ktorí si postavili hlavu a chceli vidieť svoje peniaze. Tiež by som za hrobára košického futbalu nepovažoval majiteľa klubu Blažeja Podoláka, pretože bez neho by Košice po páde značky 1.FC možno doteraz nemali prvoligový klub. Chybu by som videl predovšetkým v štátnom (ne)systéme podpory športu, ale to je úplne iná téma, podobne, ako tá, kam speje klubový futbal na Slovensku.