Main Content

Konečne zmena na tróne?

nedeľa, 24. máj 2015 13:50 | Autor: Viktor Štefaňák

Konečne zmena na tróne?
Konečne zmena na tróne? | zdroj: © TASR

NBA playoff sa blíži k tomu, na čo všetci čakáme v podstate celý rok. Finále ligy. Zatiaľ majú k nemu nakročené Warriors zo San Francisca a bližšie sú určite Cleveland Cavs ako Atlanta Hawks. Jedno je teda isté, titul pôjde do mesta, kde nebol od roku 1995. Vtedy totiž naposledy oslavoval Hakeem Olajuwon a jeho Houston Rockets.

NBA je v podstate oligarchia. 8 tímov, alebo ak chcete organizácií, vyhralo 56 zo 67 titulov od sezóny 1946-1947, čo bola v podstate prvá sezóna NBA ako takej. Boston (17x), Minneapolis alebo LA Lakers (16x), Chicago (6x), San Antonio Spurs (5x), Miami, Philadelphia, Detroit a GSW (3x), Houston (2x). to predstavuje neuveriteľných 86 % v histórii ligy.

Každý z tímov vyhrával vďaka hviezde vo svojom strede. Ako Minneapolis či LA Lakers (George Mikan, Wilt Chamberlain, Jerry West, Elgin Baylor, Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Shaq či Kobe Bryant), Celtics a ich hviezdy (Bill Russell, John Havlicek, Larry Bird, Kevin McHale, Robert Parish, Paul Pierce či Garnett.). Spurs a ich hviezdne trio Duncan, Parker a Ginobili. Chicago Bulls mali samozrejme tú svoju legendu, Michael Jordan, Pistons a ich Isiah Thomas a nakoniec Heat s Alonzo Mourningom, Shaqom O'Nealom a Dwyane Wadeom, posledné roky aj s Jamesom.

No vlani to Spurs zvládli skôr ako tím. Tento rok mali Hawks výborne nakročené k niečomu podobnému s ich tímovým výkonom. Vyhrali 60 zápasov, ale forma ide dole. Korver je mimo, Caroll hrá takmer na jednej nohe. Takmer to zvládol aj Memphis, no nakoniec nestačil na GSW. Tí sú v podstate bez superhviezdy. Aj keď Curry tento rok ovláda ligu veľmi suverénnym spôsobom.

Dostávame sa tým ku Cavs. Posledných 12 sezón je to o jednom mužovi, LeBron James. Narodený neďaleko Clevelandu, ich draftová jednotka a jediná nádej? Už sú bez Kevina Loveho, Kyrie Irving je na tom takisto zle, Varejao ani poriadne nehral. Keď tam LeBron hrá, sú na špici, keď odišiel, neprešli do playoff. Cavs nevyhrali titul ani raz v histórii. LeBron zatiaľ dva krát. A veľmi chce tretí, v rodnom meste. Jedno je isté, LeBron hrá presne ako znie jeho prezývka. Kráľ James. Takže bude zmena na tróne?