Main Content

11 dní pred MS: Pavol Demitra - ofenzívny líder mužstva

pondelok, 18. apríl 2011 16:30 | Autor: Anton Fanfara

11 dní pred MS: Pavol Demitra - ofenzívny líder mužstva
11 dní pred MS: Pavol Demitra - ofenzívny líder mužstva | zdroj: Anton Fanfara pre Sport7.sk, foto SITA

Od dnešného dňa pokračuje pripravá slovenskej hokejovej reprezentácie v Bratislave už aj za účasti jedného z najdôležitejších mužov nášho tímu - Pavla Demitru. Prinášame vám článok o tomto skvelom hokejistovi, ktorý nepredstavuje pre našu lavičku prínos len z potencionálneho bodového, ale aj ľudského hľadiska.

Pavol Demitra sa narodil 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom. Ako 17 ročný tínedžer začínal svoju hokejovú kariéru v sezóne 1991/1992 v tíme Spartak Dubnica, ktorý hral 1. slovenskú národnú hokejovú ligu. Za mužstvo rodného mesta odohral 28 zápasov, no v nasledujúcej sezóne už po štvrtom zápase si ho vyžiadala extraligová Dukla Trenčín. V poslednej sezóne spoločnej československej extraligy odohral Demitra za Trenčín 46 zápasov s bilanciou 10 gólov a 18 asistencií. V roku 1993 s československým juniorským tímom vyhral na MS do 20 rokov bronzovú medailu.

Po týchto úspechoch sa v tom istom roku dostal do draftu NHL, kde si ho vybrala Ottawa Senators v 9. kole z 227. miesta. Po drafte putoval na farmu Prince Edward Island Senators. Hneď v prvej sezóne v AHL si Paľo zahral aj v najvyššej kanadsko-americkej súťaži. Za Senators odohral 12 zápasov počas ktorých sa mu podarilo vsietiť jeden gól a pripísať jednu asistenciu. V AHL odohral spolu 41 zápasov s rovným priemerom bodu na zápas. Jeho veľký útočný talent sa začal naplno prejavovať už v ďalšej sezóne 1995/1996 - v 48 zápasoch AHL získal neuveriteľných 81 bodov.

VIDEO: Pavol Demitra v reprezentačnom drese

Na konci sezóny sa po prvý krát predstavil v seniorskej reprezentácii. Pod Šuplerovým vedením si zahral na prvých "slovenských" MS v A-kategórii, na ktoré sa Slovensko práve prebojovalo z úplného dna C.kategórie v najkratšom možnom čase troch rokov. Hneď v prvom stretnutí na šampionáte vo Viedni sa takmer zrodila senzácia, keď slovenský nováčik na vrcholnej úrovni vytrápil favorizovanú Kanadu. Zápas sa skončil 3:3, no po tomto skvelom úvode nasledovali prehry s Ruskom, Rakúskom ako aj tesná prehra s USA 4:3. Záver šampionátu však Slovensko zvládlo a víťazstvom 4:1 nad Nemcami zabránilo opätovnému zostupu do B-kategórie.

Sezónu 1996/1997 začínal Demitra v IHL (International Hockey League – nižšia súťaž NHL, alternatíva AHL) v tíme Las Vegas Thuder. V novembri bol Demitra vymenený do St. Louis Blues. Neputoval však do prvého tímu, ale späť do IHL na farmu Grand Rapid Griffins. V NHL odohral len 8 zápasov, v ktorých dosiahol 3 góly. Hráčom St. Louis sa na plný úväzok stal až v sezóne 1997/1998, kedy celú sezónu odohral v NHL s bilanciou pekných 52 bodov.

V sezóne 1998/1999 ukázal v Zámorí naplno svoje kvality, Bluesmanom pomohol 37 gólmi a 52 asistenciami a hral aj v NHL All-Star game. V poslednom zápase sezóny pri súperovej hre bez brankára sa rútil k nikým nekrytej bránke spolu so Scottom Youngom. Gólom by dosiahol 90-ty bod, čím by získal prémiu 500 000 dolárov na nasledujúce dva roky. Demitra však namiesto strely volil prihrávku na Younga, ktorému by vsietený gól priniesol prémiu 300 000 USD. Prekvapený Young však nevyužil príležitosť a jeho strela bola zblokovaná. Na pozápasovú otázku novinárov, prečo prihrával Pavol odpovedal: „Potreboval gól“. Bol to jeden z najnesebeckejších činov v histórii tejto profiligy. Aj vďaka tomu v roku 2000 získal ocenenie Lady Byng Trophy – trofej pre najslušnejšieho hráča (rok predtým ju získal Wayne Gretzky). Počas celkovo ôsmich sezón za St. Louis si Demitra pripísal do štatistík 204 gólov a 289 asistencií pričom odohral 494 stretnutí (v priemere mal cez bod na zápas). V klube vytvoril mimoriadne produktívny útok spolu s Handzušom a Bartečkom, tzv. Slovak line. Najviac bodov dosiahol v sezóne 2002/2003, s 37 gólmi a 52 asistenciami sa stal šiestym najproduktívnejším hráčom ligy.

VIDEO: Dokument o Pavlovi Demitrovi v angličtine

V roku 2002 si Pavol zahral aj za slovenskú reprezentáciu na pre nás veľmi neslávnych olympijských hrách v americkom Salt Lake City. Po zlom výkone Slovákov v prvom zápase, v ktorom podľahli Nemcom 2:3 nasledoval šialený zápas s Lotyšskom (skončil sa 6:6, pričom Slováci potrebovali vyhrať minimálne o 3 góly – Demitra si pripísal 3 body) a nakoniec aj prehra 2:3 s Rakúskom. Slováci obsadili posledné, nepostupové miesto v skupine a celkovo 13. na šampionáte (v zápase o 13. miesto sme porazili Francúzsko 7:1 a naznačili tým nespravodlivosť kvalifikácie do hlavného turnaja, keďže naši nemohli zostaviť najsilnejší tím). Na nasledujúce majstrovstvá sveta vo Švédsku Demitra prísť nemohol, keďže St. Louis hralo v play-off. V roku 2003 však už na MS prišiel a Slovákom výrazne pomohol k zisku bronzových medailí. V zápase o 3. miesto vsietil gól na 4:2 vo chvíli, keď sa Česi nadychovali k záverečnému tlaku.

V sezóne 2004/2005 počas lockoutu v NHL pôsobil na Slovensku. V extraligovej Dukle Trenčín odohral väčšiu časť sezóny vo hviezdnom útoku s Gáboríkom a Mariánom Hossom. Stal sa najproduktívnejším hráčom ligy a s tímom to dotiahol až do semifinále, kde vypadli  Trenčania so Slovanom Bratislava. Po skončení lockoutu sa vrátil naspäť do zámoria. Nový kontrakt podpísal s Los Angels Kings. S klubom sa dohodol na trojročnej spolupráci za honorár 13,5 milióna dolárov. Kvôli zdravotným problémom odohral len 58 zápasov a sezónu zakončil s 62 bodmi.

Sezóna 2005/2006 bola prerušená olympiádou v Turíne. Demitra si zahral v legendárnom útoku s Hossom a Gáboríkom a stal sa najproduktívnejším Slovákom na turnaji s 10 gólmi. Reprezentácia nakoniec obsadila nešťastné 5. miesto po prehre s Českom v štvrťfinále.  V nasledujúcej sezóne ho klub LA Kings vymenil do Minnesoty. Tu si opäť zahral s Mariánom Gáboríkom v jednom útoku. Odohrali spolu dve sezóny a po skončení kontraktu sa stal voľným hráčom.

V júli 2008 podpísal dvojročný kontrakt na 8 miliónov dolárov s Vancouverom Canucks. Väčšinu svojej prvej sezóny odohral v útoku s Kesslerom a Matsom Sundinom. Počas tohto ročníka utrpel viacero zranení a po jeho skončení sa musel podrobiť dvom operáciám ramena. Kvôli následnej infekcii ako aj ďalším zdravotným problémom stagnoval počas nasledujúcich ôsmich mesiacov a do zostavy Vancouveru sa vrátil až v strede januára 2010.

Zotavenie mu umožnilo aj účasť na ZOH vo Vancouveri, ktoré mali byť posledné v jeho kariére. Pre slovenský výber bol veľkým prínosom. Po prvom zápase, ktorý prehrali s Českom to so Slovákmi nevyzeralo ružovo, no potom hráči zdvihli hlavy a v základnej skupine  vyhrali nad Ruskom a Lotyšskom. Práve v stretnutí s Ruskom premenil rozhodujúci nájazd práve Demitra a to nevídaným štýlom, ktorý sa vryl do  pamäte každého fanúšika hokeja.

VIDEO: Nezabudnuteľný nájazd Demitru proti Rusom

V zápase o postup do štvrťfinále sa Slováci nečakane natrápili s Nórmi a v nezabudnuteľnom štvrťfinále si poradili aj so Švédmi. Spanilú jazdu Slovákov zastavil až v semifinále neskorší víťaz turnaja domáca Kanada. Po nešťastnom zápase o bronzové medaily proti Fínom, v ktorom naši viedli už 3:1, no nakoniec prehrali 5:3 sa Slovensko muselo uspokojiť so “zemiakovou” medailou. Aj tá však znamenala pre náš hokej historický úspech, ktorí mnohí prirovnávajú k zlatu z MS vo Švédsku.

Demitra, ktorý bol v tej dobe hráčom Vancouveru hral za Slovensko počas olympiády v podstate v domácej aréne. Stal sa najproduktívnejším hráčom turnaja a k druhému miestu v tejto štatistike dopomohol Mariánovi Hossovi. Ján Filc po návrate domov v jednom z mnohých rozhovorov povedal, že výkony Demitru na olympiáde boli tým najlepším individuálnym predstavením, aké počas kariéry trénera reprezentácie zažil. Pavol sa po ZOH okamžite vrátil do zostavy Canucks, kde sa mu žiaľ nedarilo tak ako v drese s dvojkrížom na hrudi. Prispel k tomu hlavne nie príliš pozitívny vzťah trénera Alain Vigneaulta k nášmu reprezentantovi.

Po sezóne sa rozhodol nepokračovať v NHL a vrátil sa na Slovensko. Tu si doliečil zranenia a 15. júla 2010 podpísal ročný kontrakt s tímom KHL Lokomotiv Jaroslavľ. V základnej časti získal 61 bodov a v play-off vytvoril nový rekord tejto súťaže, keď sa mu podarilo bodovať v dvanástich zápasoch v rade. Jeho tím vypadol tesne pred finálovými bránami. Zuby si vylámal nad Atlantom Mytišči. Celkovo svojmu tímu v play-off pomohol skvelými 21 bodmi a pokiaľ by Jarosľavl pokračoval až do finále prvé miesto v produktivite by mu pravdepodobne neušlo.

Demitra bude patriť k našim najskúsenejším hráčom aj na domácom šampionáte. Pokiaľ si prenesie formu z play-off KHL neočakávame nič iné ako ďalšiu porciu pekných gólov, či prihrávok z jeho hokejky. Keďže nie je  nereálny ani príchod Mariána Hossu  a Mariána Gáboríka (Rangers prehrávajú s favorizovaným Washingtonom 1:2 a  Blackhawks prehrávaju s Vancouverom už 0:3 na zápasy), je možné že opäť uvidíme v akcii legendárny turínsko-vancouverský útok, ktorý by mohol byť hlavným nástrojom úspechu Slovákov na MS v Bratislave a Košiciach.