Main Content

Dominik Hašek ostro kritzuje NHL: Liga je reklama na zločiny Ruska a vraždenie detí

sobota, 5. október 2024 10:06 | Autor: Róbert Kalnický

Dominik Hašek
Dominik Hašek | zdroj: TASR

Bývalý český hokejový brankár Dominik Hašek ostro skritizoval kanadsko-americkú NHL. Vo svojom vyhlásení uviedol, že súťaž bude bojkotovať.

Olympijský víťaz z Nagana z roku 1998 naďalej otvorene hovorí o tom, že najlepšia hokejová liga sveta ignoruje fakt o ruskej invázii na Ukrajinu. Na sociálnej sieti X sa 59-ročný rodák z Pardubíc otvorene vyjadril. Prečítajte si jeho vyhlásenie spred prvého duelu medzi New Jersey a Buffalom.

"Zajtra v Prahe začne nový ročník NHL. Ako človeka, u ktorého sú na pomyselnom rebríčku hodnôt na prvom mieste ľudské životy, ma to nemôže nechať chladným. Bohužiaľ, musím napísať, že to bude už tretia sezóna, keď NHL bude opäť obrovskou reklamou na ruskú imperialistickú vojnu a ďalšie ruské zločiny, vrátane genocídy na ukrajinských deťoch.

NHL bude opäť zodpovedná za veľké množstvo stratených a zmrzačených ľudských životov! Na tom nič nemení ani fakt, že do Prahy tentoraz prišli dve mužstvá bez ruských hráčov. To však z môjho pohľadu nie je žiadna poľahčujúca okolnosť.

NHL od začiatku vojny svoj postoj vôbec nezmenila a ruskí občania v nej aj naďalej môžu hrať.

 

Prečo proti tomu otvorene vystupujem?

V tejto súvislosti musím zopakovať to najdôležitejšie. NHL sa po začiatku ruskej imperialistickej vojny stala práve reklamou na túto vojnu, keďže v nej naďalej účinkovali - hrali ruskí občania! Každý občan, ak nie je disident, je reklamou na činy svojej krajiny.

V prípade Ruska sú tie činy od februára 2022 imperialistická vojna a ďalšie strašné zločiny proti ľudskosti. Kedykoľvek a kdekoľvek ruskí športovci verejne vystupujú, automaticky sa stávajú reklamou na vojnu a ďalšie vraždenie nevinných ukrajinských občanov. NHL to dobre vie, a napriek tomu im umožňuje naďalej verejne vystupovať v súťaži! Preto sa NHL stala a stále je reklamou na ruskú imperialistickú vojnu. Preto je NHL priamo zodpovedná za obrovské množstvo stratených a zmrzačených životov.

Ako občan aj ako hráč, ktorý v NHL odohral veľa zápasov, toto nemienim prehliadať. Som presvedčený, že skôr či neskôr bude musieť NHL za tento svoj prístup zaplatiť Ukrajine miliardy dolárov.

V tejto súvislosti je však potrebné zdôrazniť, že za túto reklamu na strašné ruské činy nenesú zodpovednosť bežní zamestnanci NHL, teda ani samotní hráči, a to vrátane ruských. Všetku zodpovednosť nesie najužšie vedenie NHL! To znamená 32 majiteľov jednotlivých tímov NHL a komisár Gary Bettman.

Práve oni nastavujú pravidlá. A oni ich môžu kedykoľvek zmeniť. Sú to ľudia, ktorí z NHL, teda súťaže, ktorá pre mňa toľko znamenala, urobili najväčšiu reklamu na ruskú imperialistickú vojnu v celom športovom svete! Práve oni nesú najväčšiu zodpovednosť za stratené a zmrzačené životy a za obrovské finančné škody, ktoré reklama ich súťaže spôsobila.

Hokej som vždy miloval a milujem. Ale zároveň viem, že sú aj dôležitejšie veci. Nič nestojí nad ľudským životom. Preto považujem za svoju povinnosť informovať fanúšikov NHL o tom, čo som už popísal. Že liga je reklamou na vojnu! A kvôli nej bolo a ešte bude stratených a zmrzačených veľa ľudských životov. Možno to znie drsne, ale taká je realita.

Chcem teda všetkým fanúšikom NHL povedať, že kedykoľvek Pastrňák, Draisaitl, Matthews alebo Laine strelia gól, McDavid, Kučerov, Crosby alebo Dahlin nahrajú na gól, brankári Vasilevskij, Bobrovskij, Hellebuyck alebo Saros predvedú famózny zákrok, Gudas alebo Tkachuk ukážu pekný hit, ide o krásny divácky zážitok, ale zároveň je to o to väčšia reklama na zverstvá, ktoré Rusi robia vo vojne!

 

Takže tento divácky zážitok, bohužiaľ, stojí ľudské životy. Sú to životy ľudí, ktorí sú vám vzdialení, nepoznáte ich, ale sú to hrdinovia, ktorí bojujú a umierajú pri obrane svojej vlasti. A čo je ešte horšie, sú to aj životy nevinných civilistov a ukrajinských detí, ktorým sa Rusko na čele s Putinom rozhodlo vziať nielen krajinu, ale aj život...

Sú to ľudia, ktorí sú vám pravdepodobne veľmi vzdialení, nedokážete sa s nimi stotožniť ako s hráčmi, ktorých obdivujete a ktorí vyhrávajú zápasy pre váš milovaný tím. Ale napriek tomu, alebo práve preto, by som bol veľmi rád, keby ste sa nad tým zamysleli a položili si otázku, čo je viac.

Je viac ľudský život alebo hokej?

Skutočne je pre mňa dôležité oboznámiť všetkých hokejových fanúšikov s mojimi postojmi, preto vydávam toto vyhlásenie. Na záver chcem povedať, že už po niekoľkýkrát ponúkam vedeniu NHL pomoc pri komunikácii a nastavení takých pravidiel, aby súťaž nebola reklamou na ruskú vojnu. Zároveň ponúkam pomoc aj samotným ruským hokejistom, aby v nej aj naďalej mohli hrať, a pritom neboli reklamou na imperialistickú vojnu svojej krajiny.

Ponúkam pomocnú ruku nielen ako bývalý hokejista, ale aj ako občan, pre ktorého je ľudský život najvyššou hodnotou."