Main Content

Pohárové zápasy ukázali, kto by bol pre najvyššiu súťaž väčším prínosom

piatok, 23. október 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Pohárové zápasy ukázali, kto by bol pre najvyššiu súťaž väčším prínosom
Pohárové zápasy ukázali, kto by bol pre najvyššiu súťaž väčším prínosom | zdroj: © TASR

Súboje v Slovnaft cup-e ukázali, ako bašty slovenského futbalu (Nitra, Košice...) chýbajú najvyššej súťaži, keďže nie je za nich rovnocenná náhrada. A tiež zaujal tréner Slovana, ktorý bol po výhre tak nahnevaný, akoby jeho mužstvo prehralo o tri góly.

Komentár Filipa Chudého

V nabitom futbalovom kalendári, v ktorom sme si navyše museli nájsť čas aj na oslavy historického postupu na Euro, sa toho deje v ostatných týždňoch naozaj veľa. A to ani prioritne nemyslím na skupinové fázy európskych pohárov, ktoré už majú za sebou prvú polovicu. Trochu v tieni sa totiž ocitlo 4. kolo Slovnaft cup-u, čo je určite chyba, pretože nám ponúklo veľa zaujímavých futbalových tém.

Hneď na druhý deň po postupe našich futbalistov sa začal program 16 zápasov, a to rovno jedným z dvoch megašlágrov. Do Košíc pricestovala Trnava, ktorá keby vedela, ako to dopadne, zrejme by si radšej ušetrila cestu. Ale vedenie to vyriešilo po svojom, keď cestu dalo „preplatiť“ hráčom formou pokuty, ale tí si ju určite zaslúžili. Prehrať v Košiciach, ktoré osobne ani nepovažujem za druholigové mužstvo, síce hanba nie je, ale toto bola výnimka. Zverenci Jozefa Vukušiča totiž mohli Trnave uštedriť aj tenisového kanára, až taký bol rozdiel na ihrisku.

Okrem Trnavy už v prvý hrací deň 4. kola súťaže nikto z favoritov nezaváhal, ale o deň neskôr sa opäť diali veci. Hanbu si uštedrila Podbrezová, ktorá po penaltovom rozstrele vypadla v druholigovom Novom Meste nad Váhom, ale ani zďaleka nie takú, akú Michalovce, ktoré rovnakým spôsobom vypadli v treťoligovom Rohožníku. Napodobnili tým Skalicu, ktorá vypadla ešte v 2. kole v tiež treťoligovom Krásne nad Kysucou. Obaja nováčikovia pokazili meno fortunaligistov, pretože vypadnúť s o dve súťaže nižšie postaveným klubom je neakceptovateľné.

Druhý megašláger 4. kola sa odohral v utorok v Nitre, kde v západoslovenskom derby hostili Slovan, pričom začnem v tomto prípade od konca. Ak by ste videli po zápase trénera belasých Nikkiho Papavasilioua, ako behal v útrobách nitrianskeho štadióna pripomínajúc leva v klietke, ktorý chce z nej vyskočiť, a následne jeho reakcie na tlačovke, potom by ste si mysleli, že pod Zoborom sa zopakoval výsledok zo zápasu Košice – Trnava. Lenže omyl, Slovan prekvapenie nedopustil, vyhral 3:2, to len tréner belasých bol tak slušne povedané nahnevaný. Naposledy som videl takto naštvaného trénera po vyhratom zápase asi pred štyrmi rokmi, a to Weissa po domácej výhre nad Andorrou 1:0. Papavasiliou kritizoval svojich hráčov za to, že si neplnili svoje úlohy a ešte si to s nimi vysvetlí. No tiež nezabudol dodať, že gratuluje domácim k dobrému výkonu.

Nitra si v utorkovom zápase dokázala proti Slovanu vypracovať viacej šancí, ako štyria predchádzajúci ligoví súperi belasých dokopy (Michalovce, Podbrezová, Zlaté Moravce, Myjava). Hostia môžu byť radi, že 18-ročný brankár Dominik Greif pri svojej premiére v základnej zostave Slovana zažiaril.

Nielen na základe videného si dovolím povedať, že Nitra, Košice, ale aj ďalšie futbalové bašty, by boli pre Fortuna ligu oveľa väčším prínosom, ako napríklad dvaja súčasní nováčikovia, ktorí navyše ako jediní z klubov najvyššej súťaže vypadli v Slovnaft cup-e s treťoligistami, čo hovorí asi za všetko.

No zároveň dodávam, že treba rešpektovať súčasný ligový stav. Ak by si obaja bývalí, a dúfam, že čoskoro aj budúci ligisti plnili finančné povinnosti, dnes nemuseli svojich veľkých rivalov naháňať iba v pohári, ale aj v lige. Hádam si vlastné problémy vyriešia, pretože so svojimi nesporne talentovanými odchovancami, ktorí v oboch kádroch prevažujú, by mali čo povedať aj v najvyššej súťaži.