Main Content

Slovákom sa v NHL nedarí. Ich produktivita klesá rok čo rok

štvrtok, 29. október 2015 13:08 | Autor: Martin Gregor

Slovákom sa v NHL nedarí. Ich produktivita klesá rok čo rok
Slovákom sa v NHL nedarí. Ich produktivita klesá rok čo rok | zdroj: © TASR

Úvodné zápasy slovenským hokejistom s výnimkou brankára Jaroslava Haláka a obrancu Zdena Cháru nevyšli. Ich produktivita je ďalším dôvodom, prečo o slovenských hokejistov nie je za morom už taký veľký záujem.

Štatistiky slovenských hokejistov po úvodných zápasoch NHL hovoria jasnou rečou. Ich výkonnosť klesá.

Pochváliť možeme len Zdena Cháru a Jaroslava Haláka. Kapitán Bostonu Bruins má po 6 zápasoch na konte štyri body za štyri asistencie a popýšiť sa tiež môže piatimi plusovými bodmi. Jaroslav Halák žiari ešte výraznejšie – po prvých štyroch zápasoch má skvelú úspešnosť zákrokov 94%, tri víťazstva a dve čisté konta.

Výrazne kritizovať nemožno ani Tomáša Tatara, hoci on sám cíti, že to z jeho strany ešte nie je to pravé „orechové“. Po 9 zápasoch si pripísal do kanadského bodovania 5 bodov (2+3), čo je však pod priemer z jeho minulej sezóny (82 zápasov, 56 bodov). Zo strany mladej hviezdy Detroitu sa očakáva najmä viac gólov, pri tomto tempe (2 góly) minulosezónnych „29” zopakuje len ťažko.

Sklamaním sú zatiaľ výkony Andreja Sekeru, ktorý síce získal v 10 zápasoch 4 body, čo na obrancu určite nie je najhoršia bilancia, no ako najlepšie zarábajúci hráč Edmontonu Oilers sa od neho očakáva nepochybne viac.

Bohvieaké to určite nie je zo strany Mariána Hossu. Ten za úvodných 9 zápasov nazbieral len 4 body za gól a tri prihrávky. Tiež má v kolonke plus-mínus -1. Najlepší slovenský hokejista posledných rokov musí zabrať, inak 500 kariérnych gólov v NHL v tejto sezóne možno ani nedosiahne. Chýba mu ich 13-násť.

Rozhodne veľkým sklamaním je produktivita Mariána Gáboríka. Hoci sa mu zatiaľ vyhýbajú zranenia úvodných 9 stretnutí pretavil len v slabučké dva body (1+1). U Gáboríka sa to v 33-rokoch, kedy ešte nie je považovaný za veterána (a pri výške jeho kontraktu) ospravedlňuje veľmi ťažko.

S výnimkou Tatara je smutné ako sa darí mladým hráčom. Tomáš Jurčo dostal šancu len v troch stretnutiach, v ktorých si pripísal jeden bod za veľmi šťastnú asistenciu. Martin Marinčin odohral 6 zápasov, no nebodoval ani raz. Tieto štatistiky nie sú dobrým predpokladom na to, aby si táto dvojica udržala trvalé miesto v profilige.

Tešiť nás nemôže ani to, ako sa darí Slovákom na farme. Richard Pánik, ktorému sa kedysi predpovedala hviezdna kariéra, v drese Toronta Marlies odohral 6 zápasov, v ktorých získal len tri body za tri asistencie. S touto vitizkou si ťažko vypýta miesto do prvého tímu Maple Leafs. Ak chce hrať v NHL, v AHL by mal dominovať.

O čosi lepšie je na tom na farme Marko Daňo, ktorý odohral za Rockford IceHogs 8 zápasov s bilanciou 1+5.

Hrozivý je konečný sumár, do ktorého sme zarátali aj Daňa s Pánikom (tí štatistiku nepatrne vylepšujú, no hrajú v nižšej lige) – 9 spomínaných Slovákov odohralo v NHL resp. AHL dokopy 66 zápasov s bilanciou 5 gólov (!!!) a 24 asistencii.

Pre porovnanie si pozrite štatistiky Slovákov v predchádzajúcich dvoch sezónach (zdroj NHL.com)

Sezóna 2014/2015


Sezóna 2013/2014