Main Content

Zámorsky web aj fanúšikovia sa rozplývajú nad Jurčom: Je to kúzelník!

piatok, 27. november 2015 13:58 | Autor: Dávid Lech

Zámorsky web aj fanúšikovia sa rozplývajú nad Jurčom: Je to kúzelník!
Zámorsky web aj fanúšikovia sa rozplývajú nad Jurčom: Je to kúzelník! | zdroj: © TASR

Tomáš Jurčo opustil celok Detroitu Red Wings a na šesť zápasov sa stal členom farmy „červených krídel“ v AHL Grand Rapids Griffins. Jeho dočasný staro-nový zamestnávateľ si ho zatiaľ nevie vynachváliť...

Slovenský reprezentant Tomáš Jurčo nedostával v prvom tíme NHL dostatok príležitostí a tak sa s vedením klubu dohodol na „kondičnom pobyte“ na farme do konca novembra. Od prvého duelu v nižšej zámorskej súťaži doslova dominoval na ľade. V štyroch dueloch si na konto pripísal 9 bodov a s piatimi presnými zásahmi je spoločne s Ericom Tangradim najlepším strelcom tímu.

Je to kúzelník: V pondelok bol pravý krídelník Griffins, Tomáš Jurčo, zvolený za CCM/AHL najlepšieho hráča týždňa k obdobiu končiacemu k 22. novembru. Podario sa mu to po tom, čo bol Detroitom Red Wings pridelený k farmárskemu tímu. Jurčo zaznamenal najlepší výkon v lige za posledný týždeň (3+4, 7 bodov) a asistenciou sa podieľal na všetkých troch víťazných góloch tímu. Najviac pozoruhodné je, že Jurčo v piatkovom víťazstve nad San Diegom vyrovnal vlaňajší tímový rekord Teemuho Pulkkinena a Joea Murphyho. Predtým ako sa pripojil k nášmu tímu v štyroch zápasoch NHL s Red Wings pozbieral len jednu asistenciu,“ uvádza oficiálna stránka Grand Rapidsu Griffins griffinshockey.com.

Tomáš Jurčo bol pred zápasom s Iowou ocenený krištáľovým ocenením pre najlepšieho hráča týždňa. To, že si túto trofej zaslúžil potvrdil aj v tomto dueli, keď dvomi presnými zásahmi dopomohol Griffins k výhre 5:1.

Otázkou však je, ako s perfektnou fazónou slovenského krídelníka naložia v Detroite Red Wings. V doterajších štyroch štartoch v prvom tíme totiž na ľade trávil len desať minút. Naopak, v AHL dostáva dostatok herného priestoru, čo sa odráža aj na jeho štatistikách. „Jedno je isté, keď sa vráti, mal by dostať priestor v top deviatke útočníkov. Mal by mať dostatok sebadôvery a dúfajme, že z jeho ramien opadne ťarcha Blashillových a Hollandových očakávaní,“ píše v diskusií na fóre hfboards.hockeysfuture.com jeden z detroitských fanúšikov. „Mal by mať dobrú sebadôveru. Dúfajme, že po návrate bude nastupovať,“  dopĺňa ďalší diskutujúci.

Niektorí by ho radi videli vedľa hviezdneho Pavla Dacjuka, iní zasa volajú po obnovení formácie zo sezóny 2013/2014: „Rád by som videl návrat formácie Jurčo – Sheahan – Tatar, ktorá v ročníku 2013/2014 hrala veľmi dobre,“ píše sa tiež na fóre.

Tak či onak, najväčší otáznik visí nad koučom Jeffom Blashillom. Využije americký kouč služby slovenského reprezentanta a dá mu priestor ukázať sa? Alebo ho opäť nechá trápiť sa v štvrtom útoku s minimálnym priestorom, či dokonca posadí opäť na tribúnu? Ak by scenár z úvodných týždňov sezóny pokračoval, čoskoro by sme sa zrejme dočkali prestupu Tomáša Jurča. V prípade pokračujúcej nedôvery kouča Red Wings by nášmu hráčovi zmena prostredia určite prospela.