Main Content

Tréner Tatrana Trtík o pôsobení v LM: Otvorilo nám to oči a ukázalo reálne postavenie našej hádzanej

nedeľa, 6. december 2015 12:05 | Autor: TASR

Tréner Tatrana Trtík o pôsobení v LM: Otvorilo nám to oči a ukázalo reálne postavenie našej hádzanej
Tréner Tatrana Trtík o pôsobení v LM: Otvorilo nám to oči a ukázalo reálne postavenie našej hádzanej | zdroj: © TASR

Prešov 6. decembra (TASR) - Účinkovanie hádzanárov Tatrana Prešov v Lige majstrov je od prvej decembrovej soboty minulosťou. Pod výsledky slovenského majstra v najprestížnejšej klubovej súťaži sa podpísali zranenia kľúčových hráčov, no Prešovčania sa s LM rozlúčili so vztýčenou hlavou.

Prešovčania si po poslednom zápase v LM užili potlesk domáceho publika, ktoré sa v predmikulášsky večer bavilo hádzanou. Hoci už domácemu Tatranu nešlo o postup, proti favorizovanému španielskemu tímu Naturhouse La Rioja predviedli jeho hráči kvalitný výkon a najmä ich hra v defenzíve zniesla prísnejšie kritériá. Tréner Prešovčanov Rastislav Trtík sa musel prakticky počas celého takmer trojmesačného pôsobenia tímu v Lige majstrov vyrovnávať s absenciami viacerých hráčov. Ani posledný duel v C-skupine nebol výnimkou. "Dnes sme mali obrovské šťastie, že na pravom krídle nastúpil ľavák Tomáš Číp. Bolo však vidieť, že mu chýba herná prax, nie je vyhraný a ani naša zohranosť nie je ideálna. Nielen v dnešnom, ale vo viacerých zápasoch chýbalo málo k tomu, aby sme remizovali alebo vyhrali. Je nám to ľúto. Kriticky však musíme priznať, že aj tlak od hráčov spojkového radu musí na tejto úrovni vyzerať inak. Tam sme zlyhávali, čo bolo najviac vidieť v momente, keď sme nepremenili asi päť striel za sebou a súper nám v tom čase odskočil na tri góly," poznamenal tréner Tatrana Rastislav Trtík.

Nielen výkonom, ale aj počtom absencií patril zápas proti La Rioji k tým lepším. Aj vďaka tomu domáci držali krok s tímom, ktorý sa napokon pridal k Brestu a z C-skupiny postúpil do ďalšej fázy LM. "Zažili sme zápasy, v ktorých sme hrali bez šiestich spojok. Také niečo by iné mužstvo položilo. My sme to dokázali potlačiť a uhrali sme nejaké výsledky. Potom sme odohrali aj veľa zápasov bez ľavákov. To sú momenty, ktoré môžu ublížiť. Súťaže, v ktorých hráme, sú fantastické pre divákov, pre médiá i popularitu hádzanej, no nás to stojí veľa síl. Náš káder nie je až tak vybudovaný cez profesionálov, ale skôr cez odchovancov Tatrana. To nás na jednej strane teší, pretože našou úlohou je aj vychovávať hráčov ako Lukáš Urban, Ľuboš Šarpataky a ďalších. Zároveň je to však trochu nevďačné, pretože keď máte vyhrať, tak odrazu chýba potrebná skúsenosť a na to trochu doplácame," uviedol 54-ročný tréner.

Prešovčania sa už môžu naplno sústrediť na zápasy v domácej súťaži a najmä v SEHA Lige. V nej vyhrali deväť z desiatich zápasov a sú na čele tabuľky. "Je to najmä fantastickým servisom. Môžem povedať, že lepší servis som nezažil ani na MS, ani na ME a ani v Bundeslige. Tréner si vďaka špeciálnemu softvéru môže dať dokopy niekoľko herných situácií, čo mu v príprave na zápasy výrazne pomáha. Je to špeciálny softvér, ktorý má k dispozícii každý tréner. Je radosť s tým pracovať. Pomáha nám to, no musíme si objektívne priznať, že nie sme majstri sveta a v SEHA lige sa nám darí aj vďaka tomu, že sme mali dobré vyžrebovanie a využili sme to," priznal tréner Tatrana.

Kouč slovenského majstra má ambíciu aj naďalej so svojím tímom baviť vlastných divákov, no najviac si želá mať všetkých hráčov zdravotne v poriadku. Na účinkovaní v Lige majstrov vidí viaceré pozitíva. "Otvorilo nám to oči, ukázalo reálne možnosti a postavenie našej hádzanej, aby sme neboli veľkí majstri. Ukázalo sa, že po odstránení niektorých nedostatkov vieme hrať európsku hádzanú. Každý zápas bol pekný, no diamantom boli víťazstvá. Som rád, že sme vyhrali nad Moskvou (27:21) a teší ma aj oplatená prehra Vojvodine (25:24) na jej palubovke. Aj zápas proti Portu (prehra 24:25 gólom v posledných sekundách, pozn.) mal svoju hodnotu, hoci sme ho nevyhrali," dodal Trtík.