Main Content

Slovenský futbal získava na sile, záujem je nielen o našich hráčov

sobota, 2. január 2016 09:50 | Autor: Filip Chudý

Slovenský futbal získava na sile, záujem je nielen o našich hráčov
Slovenský futbal získava na sile, záujem je nielen o našich hráčov | zdroj: © TASR

Hlavne vďaka reprezentačným výsledkom sa slovenský futbal vezie na veľmi dobrej vlne. Aj preto majú o našich hráčov stále väčší záujem popredné kluby, no len pri nich to nezostalo, zväčšil sa totiž záujem aj o slovenských trénerov.

Komentár Filipa Chudého

Všetko so všetkým súvisí, vo futbale a športe zvlášť. Keďže naša reprezentácia dosahuje už dlhšie obdobie veľmi dobré výsledky, je úplne logické, že zahraničné kluby zamerali nielen hráčov v nej, ale celkovo aj v krajine. Preto sme už v lete zaznamenali niekoľko prestupov do veľkoklubov, čo tu predtým nebolo. A nemusí tomu byť koniec, skôr iba začiatok, pretože Tomáša Hubočana najnovšie spájajú s Laziom Rím, Ondreja Dudu opätovne s Interom Miláno a mladých hráčov z 21-tky s klubmi zo všetkých kútov futbalovo vyspelej Európy. Lenže futbalové nákupy sa nerobia iba na hráčskom poli, pretože kluby sa vždy snažia angažovať aj čo najlepších trénerov, pričom o tých spod Tatier je počas tejto zimy zvýšený záujem.

Pred necelým mesiacom preletela médiami správa, že Wisla Krakov sa zaujíma o trénera Juraja Jarábeka, a hoci nakoniec toto miesto dostal domáci tréner, už len fakt, že sa jeho meno objavilo medzi kandidátmi je potešujúci. Čiastočne môže za to aj Ján Kocian, ktorý urobil slovenským trénerom v Poľsku skvelé meno, aj preto sa spomína ako veľký kandidát na miesto v Lechii Gdaňsk. Ak by v poľskej Ekstraklase, z ktorej sa priame prenosy šíria do celej Európy, trénovalo čo najviac Slovákov, išlo by o ďalšiu skvelú reklamu pre náš futbal.

No nielen u našich severných susedov sa o slovenských trénerov zaujímajú. Vladimíra Weissa podľa jeho vlastných slov vyslovených v ruských médiách kontaktovali po konci v Kajrate Almaty štyri kluby, a to tri z Ruska, kde by rád opäť pôsobil. Ale keďže skvelé meno si urobil aj v Kazachstane, tamojšie médiá ho spájajú aj s reprezentačnou lavičkou tejto krajiny. V zahraničí je záujem aj o súčasného trénera Košíc Jozefa Vukušiča. Adriána Guľu a Martina Ševelu majú podčiarknutých minimálne popredné české kluby, pričom prvý už bol nedávno spájaný aj s Legiou Varšava.

Aktuálne v tých lepších ligách pôsobí zo slovenských trénerov ako hlavný kormidelník iba Roman Pivarník, ktorý vedie Bohemians 1905 Praha, čo je veľmi málo, ale ako sme už naznačili, črtá sa nám na lepšie časy. Michala Hippa by mali podľa viacerých indícií čoskoro predstaviť ako trénera Vysočiny Jihlava. Ján Kocian zrejme už tiež dlho nebude bez práce. To isté sa určite bude týkať aj Vladimíra Weissa. Nuž a treba veriť, že za hranice sa dostane v krátkom čase čo najviac slovenský trénerov, veď záujem o nich rastie.

Čím viac trénerov budeme mať v rešpektovaných súťažiach, tým rešpektovanejší bude vo svete aj náš futbal. A v neposlednom rade by bol aj silnejší, keďže časom sa tréneri zo zahraničia vrátia domov, kde môžu odovzdať nezaplatiteľné skúsenosti. A tiež netreba zabúdať na to, že tréneri si zo sebou berú často aj hráčov, ktorých poznajú, čo by pomohlo aj ekonomike slovenských klubov. Preto držme palce pri prestupoch nielen našim futbalistom, ale aj trénerom, je to pre náš futbal minimálne rovnako dôležité.