Main Content

V Tipsport lige hrať nemôže. V zámorí zabojuje o zmluvu s klubom NHL

pondelok, 4. január 2016 12:20 | Autor: Dávid Lech

V Tipsport lige hrať nemôže. V zámorí zabojuje o zmluvu s klubom NHL
V Tipsport lige hrať nemôže. V zámorí zabojuje o zmluvu s klubom NHL | zdroj: © TASR

Útočník Adam Lapšanský bol v novembri suspendovaný za likvidačný zákrok na hráča HC’05 Banská Bystrica Mareka Loskota. Za zákrok do oblasti hlavy a krku dostal exemplárny štvormesačný dištanc. Po necelých dvoch mesiacoch pauzy si tak našiel pôsobisko v zahraničí. Šťastie skúsi za morom.

VIDEO: Faul Lapšanského z 13. novembra (zákrok vo videu od 45. sekundy)

Loskot zo zápasu odstúpil s otrasom mozgu a útočník Košíc za svoj zákrok od vedenia ligy dostal štvormesačný trest, čo na oficiálnej facebookovej stránke Richard Lintner okomentoval takto: „Tipsport Liga na čele so svojim disciplinárnym senátom veľmi aktívne a bohužiaľ zatiaľ nie veľmi úspešne bojuje s veľkým množstvom obzvlášť nebezpečných zákrokov hlavne od zadu a do priestoru hlavy a krku. V našom úsilí ochrániť našich hráčov pred takými zákrokmi nepoľaví napriek tomu že je nám veľmi nepríjemné udeľovať tak veľké a prísne tresty."

Šikovnému 25-ročnému krídelníkovi nepomohli ani kajúce vyjadrenia v médiách. Necelé dva mesiace od hernej pauzy ale Lapšanskému začína hokej chýbať a rozhodol sa tak k ráznemu kroku. Na zmluve sa dohodol s účastníkom ECHL Indy Fuel, ktorý je farmou klubu AHL Rockford IceHogs a klubu NHL Chicago Blackhawks. Pre rodáka zo Spišskej Novej Vsi to bude vôbec druhý zahraničný angažmán. V rokoch 2011-2013 pôsobil v Česku, kde postupne obliekal dresy pražskej Sparty, Chomutova, Litvínova, Litoměříc a Ústí nad Labem.

Vlani po roku strávenom pod Tatrami v Poprade posilnil celok Košíc, ktorým 33 kanadskými bodmi v základnej časti a piatimi bodmi v play-off dopomohol k zisku majstrovského titulu. V aktuálnej sezóne si na konto pripísal sedem bodov v 20 dueloch za bilanciu 6+1.

Lapšanský by mal dopomôcť Indy Fuel k vyššej produktivite. So 79 strelenými gólmi majú štvrtý najhorší útok v lige spomedzi 28 klubov. Zámorský celok odohral v aktuálnom ročníku 34 duelov so ziskom 30 bodov a v Západnej konferencii mu patrí jedenásta priečka zo štrnástich tímov. 

V ECHL bude Lapšanský štvrtým Slovákom. Okrem neho v tretej najkvalitnejšej zámorskej súťaži pôsobia Peter Sivák, Radoslav Illo a Martin Nemčík.