Main Content

Tragédia v Rusku. Hokejista sa zranil na tréningu, zakrátko zomrel

piatok, 8. január 2016 09:29 | Autor: Jakub Mihálik

Tragédia v Rusku. Hokejista sa zranil na tréningu, zakrátko zomrel
Tragédia v Rusku. Hokejista sa zranil na tréningu, zakrátko zomrel | zdroj: © TASR

Rusko postihla ďalšia hokejová tragédia. Po tom, čo sa zranil na tréningu len 23-ročný ruský hokejista Sergej Simonov, vo štvrtok na následky zranenia zomrel. O nešťastí nformoval portál allhockey.ru.

Simonov bol hráčom Sputniku Nižnij Tagil z VHL, druhej najvyššej súťaži v Rusku po Kontinentálnej hokejovej lige. Do tímu prišiel len pred pár týždňami, keď predtým pôsobil v Kristali Saratov, v rámci rovnakej súťaže. „Stihol asi len šesť stretnutí, no aj tak rýchlo zapadol do tímu. Mal veselú, priateľskú povahu, kvalitatívne rástol. Nedá sa ani vyjadriť bolesť, ktorú po jeho smrti cítime,“ znelo oficiálne vyhlásenie zverejnené na klubovom webe.

Sergej si v minulosti zahral aj KHL v drese Metalurgu Novokuzneck a dúfal, že sa po úspešnom pôsobení vo VHL ešte vráti do najlepšej európskej hokejovej súťaže.

Podľa informácií ruského denníku Sport malo k zraneniu dôjsť na tréningu, po jednom zo súbojov pri mantineli. Ruské médiá špekulujú o tom, že došlo k poškodeniu sleziny. Hráčovi prišlo okamžite po súboji zle a no do nemocnice putoval až večer, keď sa jeho stav zhoršil. K záchrane nepomohla ani rýchla operácia. Krátko po nej Simonov v nemocnici zomrel. 

„Požiadame klub o vysvetlenie, čo sa presne stalo. Jeden z našich zástupcov zajtra osobne odletí do Nižného Tagilu, aby zistil podrobnosti,“ hovoril Andrej Kovalenko, šéf hráčskej asociácie hokejistov KHL a VHL.

Vyšetrovanie má zistiť, či nedošlo k pochybeniu zástupcov klubu, ktorí mohli hráča do nemocnice poslať okamžite, alebo sa smrti nedalo zabrániť. V ruskom hokeji sa v minulosti objavilo niekoľko prípadov zanedbania starostlivosti zo strany klubových lekárov a odvtedy sa ruský hokej snaží vylepšiť svoj obraz prístupu k starostlivosti o hokejistov.

Podľa portálu hokej.cz sa ale podobný prípad udial aj na Slovensku. V 80. rokoch v podobnom prípade zomrel na vnútorné zranenie a poškodenie sleziny talentovaný hokejista Slovanu Bratislava, Karol Morávek, ktorý sa zranil počas ostrého zápasu.