Main Content

Nováčikovia sa mobilizujú, boj o záchranu môže byť zaujímavejší ako ten o titul

sobota, 9. január 2016 09:50 | Autor: Filip Chudý

Nováčikovia sa mobilizujú, boj o záchranu môže byť zaujímavejší ako ten o titul
Nováčikovia sa mobilizujú, boj o záchranu môže byť zaujímavejší ako ten o titul | zdroj: © TASR

Na začiatku zimných príprav sa odhaľujú prvé možnosti jednotlivých klubov pred jarnou časťou. V nej musia zabrať predovšetkým kluby na spodku ligy. No a zdá sa, že minimálne nováčikovia berú svoju situáciu vážne, čo je len dobre.

Komentár Filipa Chudého

Ak sa pozrieme na tabuľku po jesennej časti, zistíme, že najmenšie bodové rozdiely sú v boji o záchranu. O titul hrá už len dvojica, pričom už po prvom jarnom kole sa môže teoreticky stať, že to bude vo zvyšku súťaže na čele tabuľky nudné. V boji o pohárové miestenky sa tiež nečrtá nejaká veľká dráma, ktorá by mala nechať v napätí veľký počet klubov. A tak tým najzaujímavejším, čo môže Fortuna liga na jar priniesť, myslíme v otázke dramatickosti, je boj o záchranu.

Toho sa s určitosťou zúčastnia tri najnovšie ligové prírastky, keď Michalovce so Skalicou postúpili v lete a pre Podbrezovú je to druhá ligová sezóna. Medzi týmito tromi klubmi je rozdiel iba piatich bodov, čo je pri zostávajúcich 14 zápasoch takmer nič. So zimnou prípravou už začali dvaja aktuálni nováčikovia, pričom ich prvé zimné kroky naznačujú, že robia pre záchranu všetko.

Najväčšou posilou Michaloviec je príchod trénera Stanislava Grigu. Ten síce po reprezentačnej misii nemá medzi slovenskými futbalovými fanúšikmi taký rešpekt, aký by si zaslúžil, ale v každom prípade bude mať výrazne väčší rešpekt v šatni ako jeho predchodca. Svojho českého predchodcu Františka Šturmu totiž výrazne prevyšuje vo všetkých smeroch. Griga má dostatok času na to, aby Zemplínčanov dobre pripravil na jarnú časť. Už teraz je prakticky jasné, že Michalovce budú pre všetkých svojich súperov nepríjemnejším protivníkom ako na jeseň, a to sa prakticky a s tými istými hráčmi, keďže nejaká kádrová revolúcia sa neočakáva.

To v Skalici zháňajú posily veľkého formátu, no ani tie doterajšie nie sú na zahodenie. No zrejme najväčším posilnením záhoráckeho klubu je to, že nadviazal výraznejšiu spoluprácu so Slovanom, o čom informoval nový generálny manažér klubu Jozef Rosa. Jej presné znenie síce ešte nikto z kompetentných neodtajnil, ale je viac-menej jasné, o čo pôjde. Slovan má totiž najširší káder v lige, pričom hlavne mladí hráči v ňom nedostávajú veľa príležitostí, čo sa takto môže zmeniť. Belasí pošlú niektorých hráčov na Záhorie, aby mali zápasovú prax, čím nízkorozpočtová Skalica získa kvalitných hráčov, pretože náhradníci Slovana by našli herné uplatnenie prakticky v každom ligovom klube. Hosťovať na Záhorí bude bývalý reprezentant do 21 rokov Hudák, prišiel aj člen súčasnej 21-tky Záhumenský, no a Slovan posiela na Záhorie aj svoju brankársku dvojku, pričom pripomíname, že to bol práve Krnáč, čo vychytal Žiline pred štyrmi rokmi posledný titul. Neprekvapí, ak aspoň ešte jeden kmeňový hráč belasých príde do Skalice, ale to až vtedy, keď si v Bratislave urobia kádrovú analýzu. Na jar totiž Slovan nebude potrebovať toľko hráčov, no a aj preňho bude lepšie, ak bude najvyššiu súťaž hrávať čo najviac jeho futbalistov. Za všetkým je zrejme to, že majiteľ Slovana Ivan Kmotrík je rodákom zo Skalice.

Mužstvo Podbrezovej, ktoré je tretím do partie v boji o záchranu, ešte nevyrukovalo so svojimi posilami, len zatiaľ prišlo o Petra Gála-Andrezlyho, ktorý bol najproduktívnejším hráčom železiarov. Hovorí sa, že druhá sezóna v lige býva pre nováčika kritická, čo môže byť aj tento prípad. No veríme, že aj na Horehroní zareagujú na prácu svojich sokov, aby bola ligová jar na spodku tabuľky čo najzaujímavejšia.

Z ďalších klubov sa môžu namočiť do záchranárskych prác už len Zlaté Moravce, ale to by museli v zime poriadne spať, aby nakoniec vypadli. Súčasný bodový vankúš by im mal stačiť, pretože ťažko začnú všetky tri kluby za nimi na jar vyhrávať zápas za zápasom. No ak by o záchranu do posledného kola bojovalo kvarteto klubov, pre našu najvyššiu súťaž by to bolo len dobre. V každom prípade sa už teraz zdá, že boj o záchranu bude veľmi zaujímavý.