Main Content

Situácia v Tampe sa vyhrocuje. Stamkos obdržal „trápnu ponuku“, Drouin štrajkuje

streda, 27. január 2016 13:00 | Autor: Dávid Lech

Situácia v Tampe sa vyhrocuje. Stamkos obdržal „trápnu ponuku“, Drouin štrajkuje
Situácia v Tampe sa vyhrocuje. Stamkos obdržal „trápnu ponuku“, Drouin štrajkuje | zdroj: © TASR

Prešiel takmer mesiac od chvíle, kedy sa začali v médiách objavovať informácie o možnej výmene Jonathana Drouina a Stevena Stamkosa. Prvý menovaný skôr či neskôr s istotou opustí Tampu Bay, hviezdny kanonier zasa v klube stojí na veľmi tenkom ľade. Ako sa situácia vyvíja?

Situácia ohľadom Jonathana Drouina je veľmi komplikovaná. Hokejista bol po oficiálnom požiadaní o výmenu preradený na farmu, kde sa mal rozohrať po zranení, no v AHL nastupovať odmietol. Floridský celok ho suspendoval a výrazne si tak skomplikoval situáciu na prestupovom trhu.

Agent 20-ročného Kanaďana nedávno uverejnil informáciu o tom, že prestup jeho klienta je blízko. Generálny manažér Tampy Bay Lightning Steve Yzerman ale tieto správy dementoval. K „štrajku“ Drouina sa pre hngn.com vyjadril nasledovne: „Každý má možnosť výberu v tom, ako sa s ním bude zaobchádzať.

Generálny manažér „Bolts“ tvrdí, že Tampa je ohľadom Drouina na prestupovom trhu stále aktívna, no prístup mladej hviezdičky obchodu nijak neprospieva. „To jednoducho nemôže pomôcť. Moja úloha je konať v čo najlepšom záujme klubu. Bolí to? Čas ukáže. My aktívne skúšame nájsť partnera pre výmenu. Drouinove správanie ale nevytvára žiadny tlak, aby som to urýchlil,“ cituje hngn.com nekompromisného Yzermana.

Podľa viacerých zámorských zdrojov má Tampa Bay Lightning najväčší záujem o zisk pravorukého obrancu. Do úvahy tak prichádza viacero celkov i samotných hráčov. Tak či onak, nik nepochybuje o tom, že Drouin bude do konca prestupového obdobia vymenený. V rámci vzťahu so súčasným zamestnávateľom zašiel príliš ďaleko a z jeho situácie už niet cesty späť.

Čo bude so Stamkosom?

Aby toho nebolo málo. Vrásky na tvári Steve Yzermana pridáva aj kanonier Steven Stamkos. Kanadskému hráčovi sa v lete končí zmluva a môže sa stať neobmedzene voľným hráčom. V lete by si tak mohol vyberať z rôznych ponúk od všetkých klubov NHL. Floridský mančaft od úvodu novej sezóny pracuje na predĺžení zmluvy so svojou najväčšou hviezdou, no zatiaľ neúspešne.  

Len nedávno uzrela svetlo sveta informácia, že Tampa Bay ponúkla Stamkosovi predĺženie kontraktu v hodnote 68 miliónov amerických dolárov. Informáciu uverejnil Elliotte Friedmann a diskutovalo sa predovšetkým o osemročnom kontrakte. Jeden z najlepších snajperov súčasnosti by tak ročne poberal 8,5 miliónov USD. Len nedávno pritom Anže Kopitar s Los Angeles Kings podpísal s kalifornským celkom 8-ročný kontrakt s platom vo výške 10 000 000 USD. „Stammer“ je kvalitatívne minimálne na rovnakej úrovni ako slovinský forward a tak predložená zmluva pobúrila mnoho hokejových osobností.

Je ale reálne, aby o takmer tri roky mladší hokejista, ktorý sa radí medzi najužšiu svetovú špičku kanonierov, podpísal kontrakt s 1,5 miliónov USD nižším platom za rok ako jeho konkurent? „Nebudem to komentovať. Celú sezónu sme o tom nehovorili v médiách a neviem, ako sa to k nim dostalo. Všetky veci, o ktorých sme hovorili sú interné a tak to ostane aj naďalej,“ cituje už tradičné slová kanadského reprezentanta sportsnet.ca.

Reportéri Sportsnetu ale napokon položili hokejistovi, ktorý má v kariéru fantastickú 17-percentnú úspešnosť streľby, priamu otázku. Boli ste prekvapený sumou 8 500 000 USD? „Trochu,“ stroho odpovedal.

Omnoho kritickejší bol ale reportér Sportsnetu Glenn Healy. „Táto ponuka? Trápna. Ani by som na ňu nereagoval, ani by som nepomyslel na podpis zmluvy s takouto sumou. Je naozaj ťažké uveriť, že Yzerman vytvoril túto ponuku bez mierneho pocitu previnilosti alebo úškrnom na tvári,“ povedal otvorene bývalý riaditeľ a zástupca hráčov v NHLPA.

Ponukou „bleskov“ bol zrejme skutočne rozhorčený, keď vzápätí pokračoval: „Myslíte si, že agentúra, ktorá hráča zastupuje, sa chystá podpísať túto zmluvu?“ s veľkým úsmevom komentoval Healy situáciu ohľadom údajnej ponuky Tampy. Reportér Sportsnetu pokračoval: „Ak by ste dali Stamkosa na trh, myslíte, že by mu Toronto Maple Leafs ponúklo len 8,5 miliónov? Za sedem rokov (ak nie menej, pretože Toronto by pravdepodobne ponúklo aj viac ako 10 miliónov na sezónu pozn.red.) by tam určite zarobil viac ako za osem rokov v Tampe.

O kanadského hokejistu majú tímy eminentný záujem, no ich pozícia tiež nebude jednoduchá. „Ak sa ocitne 1. júla na prestupovom trhu, viem si predstaviť  ako 20 tímov povie „Ako urobíme miesto v tíme pre tohto hráča?“ narážal Healy na nízky priestor pod platovým stropom viacerých tímov profiligy.

Faktom ale ostáva, že Steve Yzerman má zviazané ruky. V najbližších dvoch rokoch ho čakajú ďalšie jednania o nových zmluvách s jadrom klubu. Ben Bishop, Nikita Kučerov, Alex Killorn, Tyler Johnson, Victor Hedman, Ondřej Palát. To všetko sú hráči, ktorým sa v najbližších dvoch sezónach končí kontrakt. Generálny manažér Tampy tak v rozpočte musí obracať každý jeden dolár. Akú cestu si zvolí? Podpíše megakontrakt so Stamkosom a zriekne sa niektorých hráčov alebo „Stammera“ vymení a uvoľní si tak priestor pre podpis ostatných veľmi kľúčových hráčov floridského celku? O tom zatiaľ možno viesť len nekonečné diskusie, pretože správnu odpoveď zatiaľ nepozná ani samotný Yzerman.

Ako by ste sa rozhodli vy? Svoj názor nám napíšte do komentáru.