Main Content

Rýchlokorčuliar Hossa udivuje zámorie. ,,Dal by aj 650 gólov keby sa toľko nevenoval defenzíve,“ hovorí legenda Chicaga

streda, 3. február 2016 16:11 | Autor: Martin Gregor

Rýchlokorčuliar Hossa udivuje zámorie. ,,Dal by aj 650 gólov keby sa toľko nevenoval defenzíve,“ hovorí legenda Chicaga
Rýchlokorčuliar Hossa udivuje zámorie. ,,Dal by aj 650 gólov keby sa toľko nevenoval defenzíve,“ hovorí legenda Chicaga | zdroj: © TASR

Už len 6 gólov chýba Mariánovi Hossovi k tomu, aby dosiahol magickú métu 500 gólov v základnej časti NHL. Slovenský veterán však mohol mať gólov na konte omnoho viac. ,,Keby sa nevenoval toľko defenzíve, aj 650,“ prizvukuje legenda Blackhawks Denis Savard.

Vychýrený kanonier. Marián Hossa bol zaňho dlhé roky označovaný. V posledných sezónach je ale viac cenený za defenzívnu robotu, ako za strieľanie gólov. Možno kuriózne o ňom stále hovoria ako „rýchlokorčuliarovi”. Vo veku 37 rokov nie je v NHL iný hokejista, o ktorom by sme to mohli len tak napísať.

"Vlastne som ho nikdy nevidel korčuľovať tak dobre ako teraz," cituje nhl.com slová trénera Blackhawks Joel Quennevillea ešte počas letného kempu pred sezónou.

Chválospevy na Hossu smerujú zo všetkých strán. "Žiadny hokejista nepracuje tak tvrdo ako Hossa,“ hovorí pre CSN Bobby Hull. "Niekedy si hovorím, že by nemal tak makať v defenzíve, potom sa unaví a nemá toľko síl, aby dostal puk do bránky. Ale Hossa je naozaj unikát, môže nastúpiť s kýmkoľvek a vždy to klape."

Bobby Hull zavesil korčule na klinec s bilanciou 610 gólov. Hossa sa môže stať 44. hráčom v histórii ligy, ktorý ich strelí 500. "Keby som hrával s Mariánom, tak dám päťdesiat gólov a ani k tomu nepotrebujem hokejku," vtipne poznamenal a dodal: "Nastupoval by som s ním naozaj rád. On by všetko rozbehol a ja by som to dokončil..."

Hossa si uvedomuje, že strelecky na tom už nie je tak ako pred pár rokmi. Trikrát v kariére strelil v sezóne vyše 40 gólov. Deväťkrát vyše 30. Naposledy však v sezóne 2013-2014. Odvtedy tieto čísla klesajú. Minulý rok ich strelil už „len” 22, v tejto sezóne je po vyše polovici ročníka na čísle 8. "Moja sezóna už ale nie je len o strieľaní gólov. Mal som 37. narodeniny, tak som rád, že telo ešte drží pokope. V mužstve mám trochu iné úlohy, ale na to, koľko si vypracujem šancí, by tých gólov mohlo byť viac," hovorí Slovák pre oficiálnu stránku NHL.

Ďalšia legenda Blackhawks 54-ročný Denis Savard si myslí, že Hossa kanoniersky inštinkt nestratil. Radšej sa však obetuje pre tím. "Keby sa Hossa tak tvrdo nevenoval defenzíve, pokojne už mohol mať 650 gólov, ale on by na to určite povedal: "Pozrite, ja som trikrát vyhral Stanley Cup," hovorí s úsmevom.

"Nikdy som nevidel hráča, ktorý sa vracia s takou urputnosťou, ako on. Som presvedčený, že tí mladší si to dobre všímajú a snažia sa to robiť po ňom. Nechcem o Hossovi hovoriť, že je starý, pretože podľa mňa môže ešte pokojne hrať na vysokej úrovni niekoľko ďalších rokov," dodal pre CSN.