Main Content

Trenčín urobil veľký krok k tomu, aby v pohárovej Európe uhral konečne lepší výsledok

piatok, 12. február 2016 17:12 | Autor: Filip Chudý

Trenčín urobil veľký krok k tomu, aby v pohárovej Európe uhral konečne lepší výsledok
Trenčín urobil veľký krok k tomu, aby v pohárovej Európe uhral konečne lepší výsledok | zdroj: © TASR

Aktuálne prestupové obdobie prebieha v Trenčíne netypicky, je totiž na miestne pomery až príliš pokojné. To je veľmi dobrá správa pre náš futbal, keďže AS tým urobil dôležitý krok k tomu, aby v pohárovej Európe vydržal trochu dlhšie.

Komentár Filipa Chudého

Výborná ligová jeseň Trenčína, ktorá iba dotvorila najúspešnejší rok klubovej existencie, predpovedala, že v nasledujúcom prestupovom období príde k ďalšiemu tradičnému klubovému výpredaju. Lenže nič také sa našťastie nestalo. Možno konštatovať, že takéto pokojné prestupové obdobie v Trenčíne nebolo už niekoľko rokov, čo je pre miestny AS len dobre.

Ak by sme brali do úvahy mediálne úvahy, potom z Trenčína malo odísť v zime minimálne päť hráčov. Samotní funkcionári Trenčína hovorili, že sú ochotní pustiť približne troch hráčov, no realita je oveľa príjemnejšia, odišiel iba jeden. Pritom odchod Brazílčana Wesleyho sa javil ako strata iba do chvíle, čo Trenčín na jeho miesto neangažoval Rakúšana Stefana Maierhofera. Hoci prestupové obdobie pokračuje, ak sa nestane žiadny transferový šok, možno už dnes povedať, že Trenčín sa nielenže neoslabil, on sa počas zimy posilnil, čo možno konštatovať v jeho prípade po veľmi dlhej dobe.

Samozrejme, teraz môže niekto oponovať, že v niektorých prípadoch z minulosti noví hráči dokázali v pomerne krátkom čase nahradiť tých starých, no to je krátkozraké porovnávanie, pretože sa to prejavilo iba na našej scéne. Tá európska, ktorá našim klubom nastavuje skutočné zrkadlo, vyzlieka slovenské kluby donaha, Trenčín nevynímajúc.

Ak vynecháme kluby, ktoré nás v ostatných rokoch v pohárovej Európe reprezentovali epizódne, potom zistíme, že Trenčín dosahoval spomedzi slovenských zástupcov najhoršie výsledky.

Aby sme boli féroví, prepočítali sme koeficienty s ohľadom na to, že Trenčín v ňom hral iba trikrát z piatich tradične počítaných rokov. Preto sme sčítali tri najlepšie koeficienty našich klubov zo štyroch ostatných sezón, čím sme zabezpečili, že boli vynechané sezóny, v ktorých Žilina, Trnava a vlastne aj Trenčín v pohárovej Európe nehrali. Najlepšie nás reprezentuje Slovan (5,625), za ním je Trnava (5,1), nasleduje Žilina (4,875) a až potom je Trenčín (4,625). Ak by sme použili dokonca až päť rokov ako UEFA a z nich vyberali tri najlepšie zisky, Slovan a Trnava by mali ešte viac bodov. No to nič nemení na tom, že aj tak je to od všetkých našich klubov európsky slabé.

Trenčín mal pritom za tie roky určite väčší potenciál v kádri ako Trnava a minimálne taký ako Žilina, no aj tak dosahoval horšie výsledky na európskej scéne. Jedným z dôvodom, prečo sa tak deje, je to, že kým ostatné naše kluby mali kádre dlhšie pohromade, čím tie vyzreli ako mužstvo, v ktorom bola jasná hierarchia a vedeli sa v ťažkých situáciách zomknúť, čím prekonali aj väčšiu kvalitu v súperových kádroch, Trenčanom v zlomových momentoch vždy chýbalo niečo, čo nedávno predtým predali. Vždy síce vypadli tesne, ale na to sa nehrá, ráta sa len postup.

Nevieme síce, čo bude v lete, ale dovolíme si povedať, že už teraz urobil Trenčín veľký krok k tomu, aby sa konečne dostal aspoň do play-off európskeho pohára. Pretože za predpokladu, že nikto z nosných hráčov z klubu neodíde pred pohárovými zápasmi, ako to bolo aj v minulom lete, bude to takmer jeden celý rok, čo bude mať Trenčín pokope mužstvo, a to tu pod holandským majiteľom ešte nebolo. To je dostatočne dlhá doba na to, aby hocktoré slovenské mužstvo vedelo pri dobrej práci odstrániť svoje slabiny, resp. ich aspoň minimalizovať. Sú to totiž práve slabiny, ktoré vedia kvalitné zahraničné kluby využiť proti našim zástupcom vo svoj prospech.