Main Content

Za slabšieho Brazílčana zaplatili, za lepšieho Slováka nie, aj to je príbeh o Berovi

pondelok, 15. február 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Za slabšieho Brazílčana zaplatili, za lepšieho Slováka nie, aj to je príbeh o Berovi
Za slabšieho Brazílčana zaplatili, za lepšieho Slováka nie, aj to je príbeh o Berovi | zdroj: © TASR

Aj keď sa v niektorých krajinách prestupové obdobie ešte neskončilo, zrejme z najočakávanejšieho zimného prestupu vo Fortuna lige nebude nič. Matúš Bero zostáva v Trenčíne, lebo zaňho nezaplatili, pritom za jeho slabšieho spoluhráča áno.

Komentár Filipa Chudého

O Matúša Bera sa vraj zaujímali AC Miláno, FC Liverpool, Celtic Glasgow a mnohé iné veľkokluby, aspoň tak sa písalo, hovorilo a šírilo ďalej. No ako sa ukázalo, realita bola o niečom úplne inom. Ak by totiž mali tieto kluby v zime oňho skutočný záujem, už by bol ich hráčom. Pre ne totiž nie je žiaden problém položiť na stôl sumu mierne prevyšujúcu, či rovnajúcu sa miliónu eur.

S takouto sumou môže mať problém napríklad Sparta Praha. Niežeby toľko v Prahe nemali, ale pre Spartu je to už cifra, že si dvakrát premyslí, či za niekoho toľko zaplatí. Najslávnejší český klub bol zrejme najvážnejším záujemcom o Berove služby, veď v Prahe boli na osobných rokovaniach aj najvyšší predstavitelia AS. No keď si Pražania spočítali všetky pre a proti, slovenského reprezentanta do 21 rokov neangažovali, hoci ten sa podľa vlastných slov k prípadnému transferu do stovežatej vyjadroval kladne.  

Možno sa v Prahe spoliehajú na to, že jeho cena pôjde dole, alebo proste vyčkávajú, aby videli, či si Bero dokáže udržať výkonnosť aj v roku 2016, pretože dovtedy žiaril iba v kalendárnom roku 2015. Niektoré kluby totiž podobné kométy nenakupujú, pretože sa spoliehajú iba na overených hráčov, ktorých pozorujú niekoľko rokov. Bero má síce ohromný potenciál, ale zatiaľ má hlavne len ten, overené schopnosti môže získať až časom, za predpokladu, že nebude mať kolísavú výkonnosť.

No rovnaký prestupový meter neplatí pre všetkých. Už viackrát sme písali, že ak hráč vlastní pas rešpektovanej futbalovej krajiny, má to ľahšie, pričom ďalší ukážkový príklad nám ukázala táto zima.  

Najväčšou hviezdou Trenčína a jeho hlavným ofenzívnym ťahúňom bol síce na jeseň nielen vlastným trénerom vychvaľovaný Bero, ale klub paradoxne dokázal predať Brazílčana Wesleyho, s ktorého výkonmi tréner Ševela nebol vždy spokojný. A to za čosi vyše milióna eur, plus percentá z ďalšieho predaja, čiže za sumu, za aké chcel Trenčín predať Bera, ale nikto zaňho toľko nedal.

Je to naozaj zaujímavé, hoci nie prekvapujúce. Belgické Bruggy presvedčil potenciál v mladom hráčovi z Brazílie, čo, priznajme si to, znie vo svete futbalu oveľa lepšie, ako potenciál v mladom Slovákovi. Dovolíme si povedať, že ak by pri Berovi svietili rovnaké výkony a aj klub, len by sa zmenila národnosť, povedzme na brazílsku, nielenže by ho niekto v zime kúpil, ale zaplatil by možno aj trojnásobok toho, čo chcel Trenčín.

My len musíme dúfať, že slovenský futbal bude pokračovať v zlepšovaní svojho mena, najlepšie skvelým výsledkom na Eure. Pretože iba tak máme šancu na to, aby sa neopakovala situácia z tejto zimy, že o zrejme najvychvaľovanejšieho mladého hráča na Slovensku v ostatných rokoch nemá nikto skutočný záujem. Pretože keby mal, ten v dnešnom futbalovom svete smiešny milión by zaplatil.