Main Content

Jágra ospevujú hviezdy NHL. Každý si praje byť ako on, hovorí Crosby

štvrtok, 25. február 2016 13:50 | Autor: Dávid Lech

Jágra ospevujú hviezdy NHL. Každý si praje byť ako on, hovorí Crosby
Jágra ospevujú hviezdy NHL. Každý si praje byť ako on, hovorí Crosby | zdroj: © TASR

Azda najskloňovanejším menom posledných dní v NHL je meno legendárneho českého útočníka Jaromíra Jágra.

Jágr bol v pondelok vyhlásený za najlepšieho hráča týždňa, stal sa tretím najlepším strelcom histórie so 742 gólmi a po tomto rekorde sa na jeho adresu začali šíriť slová chvály z každej strany.

K hokejovej veľkosti populárneho „Džegra“ sa vyjadrili pre oficiálny web nhl.com aj jeho bývalí spoluhráči, ktorí ho obdivovali už od mladosti. „Je impozantné, čo dokáže vo svojom veku. Je neustále v plnej sile. Hral som s ním pol roka a musím povedať, že ma to neprekvapuje. Je všestranný a jeho pracovná morálka je prvotriedna. Možno najdôležitejšia je jeho láska k hokeju,“ hovorí kapitán Dallasu Stars Jamie Benn, ktorý hral po boku JJ68 v sezóne 2012/2013.

K svojmu parťákovi sa pripojil aj krídelník Dallasu Stars Tyler Seguin. Jeden z najlepších kanonierov súčasnosti si v sezóne 2012/2013 taktiež zahral s Jaromírom Jágrom, no bolo tomu tak po jeho prestupe z Dallasu Stars do Bostonu Bruins: „Hral som s ním a bol som ohromený jeho technikou a všetkým ostatným. Aj tím ako sa pozerá na veci. Je iný, ale v dobrom. Myslím, že so svojou telesnou váhou korčuľuje len počas zápasov. Inak má na sebe stále nejaké závažie. Či už na členkoch alebo na chrbte. Prácu s pukom trénuje so závažím na hokejke a s ťažkým pukom. Má množstvo rôznych trikov, ktoré ste zrejme nikdy predtým nevideli. Vždy mu niečo napadne, je to obdivuhodné,“ rozplýval sa bývalý spoluhráč kladenského rodáka.

Nad hrou 44-ročného Čecha sa rozplývajú aj najväčšie hokejové osobnosti súčasnosti. „Zakaždým je to tak ako keby mal puk na vodítku. Je ťažké ho od neho odstaviť. Dokáže to stále, v jeho veku, je to parádne. Stále má v sebe talent držať puk, pokryť si ho a dostať ho do priestoru, odkiaľ sa dá streliť gól. Myslím si, že by si každý prial byť ako on. Dokáže držať puk aj keď sú na ňom nalepení dvaja hráči. Robí to takým spôsobom, že to vyzerá skutočne jednoducho,“ cituje stránka nhl.cz vyjadrenie Sidneyho Crosbyho na margo Jágrovej hry pre nhl.com.

Potenciál prekonať Jágrove strelecké tabuľky v dohľadnej dobe má snáď len Rus Alexander Ovečkin. Ten sa ale na výkony člena Triple Gold Clubu z roku 2004 pozerá s obrovským úžasom: „Neviem či niekto bude v najbližšej dobe schopný nastrieľať toľko gólov, čo on. Je to pre mňa niečo neskutočné,“ povedal 37. najlepší strelec histórie NHL s 514 gólmi.

Jágra neváhal ospevovať ani legendárny Mario Lemieux, o ktorom mnohí hovoria ako o najlepšom hokejistov histórie hokeja. „Mohli ste povedať, že Jaromír Jágr bude skvelým hráčom už v dobe, keď prišiel do Pittsburghu. Bol veľký, mal silu, rýchlosť, obrovský dosah, jednoducho všetky fyzické schopnosti. Okrem toho mal skvelú pracovnú morálku a obrovskú lásku k hokeju. Myslím si, že všetci, ktorí ho predtým videli hrať, nemohli byť prekvapení tým, čo preukazuje na ľade. Je jedným z najlepších hráčov vôbec,“ zložil obrovskú poklonu svojmu niekdajšiemu hokejovému žiakovi „Super Mario.“

Krídelník Floridy Panthers len nedávno oslavoval 44. narodeniny. V NHL odohral 1606 duelov so ziskom 1845 bodov. So 742 presnými zásahmi je tretím najlepším strelcom histórie NHL a v celkovej produktivite najlepšej hokejovej lige sveta mu patrí štvrtá priečka s päťbodovou stratou na Gordieho Howea.