Main Content

(Ne)očakávaná výhra Skalice nad Žilinou potvrdila futbalové zákonitosti

sobota, 27. február 2016 08:50 | Autor: Filip Chudý

(Ne)očakávaná výhra Skalice nad Žilinou potvrdila futbalové zákonitosti
(Ne)očakávaná výhra Skalice nad Žilinou potvrdila futbalové zákonitosti | zdroj: © TASR

Po dlhej zimnej prestávke sa začala jarná časť našej najvyššej súťaže. Hneď v prvom zápase sa zrodilo podľa stávkových kancelárii prekvapenie na účet Žiliny, no skôr sa iba ukázali viaceré futbalové zákonitosti v praxi.

Komentár Filipa Chudého

Ak by niekto na konci jesennej časti povedal, že hneď v prvom jarnom kole Skalica porazí Žilinu, bol by označený za blázna. Nechceme, aby to teraz vyznelo tak, že sme generálom po boji, no my sme už vtedy verili, že Záhoráci majú minimálne šancu, čo sa pre mnohých zdalo vtedy ako nereálne. Predpokladali sme totiž, že tréner Štefan Horný si dokáže cez zimu pripraviť mužstvo na poctivý futbal outsidera, s akým má Žilina už dlhšie problém. No určite sme netušili, ako zimná prestávka premieša karty.

Skalica je klubom, ktorá angažovala najviac hráčov, pričom nejde o „kusovky,“ ale na slovenskú ligu skutočnú kvalitu. Dokonca dlho boli Skaličania tými, čo do svojho kádra priniesli najviac hráčskej sily, nielen kvantitatívnu, ale hlavne kvalitatívnu. A dovolíme si povedať, že v tomto smere ich na konci prestupového obdobia prekonal už iba Slovan. To Žilina mala presne opačný problém, je totiž klubom, ktorý sa v zime najviac oslabil. Áno, síce tri milióny eur nabehli na účet, ale pri všetkej úcte, príchody ani zďaleka nevyvážili odchody.

V zimnej prestávke tak urobila Skalica výrazne viac pre úspech ako Žilina a futbalová spravodlivosť jej to vrátila. Skaličania ťahali neuveriteľne negatívnu sériu, keď 17-krát za sebou nevyhrali, získali za ten čas len štyri body za remízy a k tomu ťahali sériu deviatich prehier. No všetko je to už minulosť! Naopak, žilinská negatívna séria pokračuje. Pamätáte si ešte na žilinskú výhru v Trenčíne 4:1? Ak áno, vedzte, že odvtedy Žilina vonku prehrala päťkrát za sebou so skóre 1:10, pričom ako bonus pridala domácu prehru 1:3 s vtedy aktuálne poslednou Podbrezovou. Preto by asi nebolo správne spájať aktuálnu prehru so Skalicou iba s odchodmi hráčov, zvlášť, keď pred spomínanou výhrou v Trenčíne si Záhoráci odviezli spod Dubňa jeden zo spomínaných bodov počas svojej neúspešnej série.

Práve jesenný zápas so Skalicou bol spúšťačom žilinských problémov, resp. ich prvým indikátorom, pričom nepomohla ani výhra v Trenčíne, skôr naopak, zakryla všetkým zrak na minimálne niekoľko týždňov, priznávame, aj nám. Odvtedy prešla pomyselná tretina súťaže, pričom na jej začiatku boli žilinskí fanúšikovia v extáze, no a dnes sú na úplnom dne, odkiaľ nadávajú na všetko a všetkých. Nebudeme už hovoriť o hráčoch, čo odišli, ale skôr sa zameriame na tých, čo zostali.

Volešák, ktorého sme v minulých sezónach vždy vyzdvihovali, je mimo takmer celú túto sezónu. Ak by ho rozhodca neochránil v Skalici pri neexistujúcom faule Masaryka, bol by právom za babráka. Vavro je zas úplne mimo od prvého zápasu v najvyššej súťaži. Priznávame, v reprezentačnej 17-tke sme boli z neho nadšení a videli v ňom mladého Škrtela, no v seniorskom futbale zatiaľ veľa toho neukázal. Aj teraz v Skalici mohol za inkasovaný gól, pričom sa to opakuje, no aj tak stále hrá... Letič, ktorý nás nadchol výkonmi vo svojej v prvej polsezóne, sa odvtedy len hľadá, pričom si môže s Mazáňom ruky podať. Hlohovský a Haskič prišli na slovenské pomery za veľké peniaze, no ukázali zatiaľ veľké nič, pričom Mbah začal v podobnom štýle. A takto by sme mohli pokračovať, veď aj nami po jeseni chválený Paur proti Skalici vybuchol, a to doslova, pretože mal byť za svoje nevyberané zákroky vylúčený. Je nám doslova ľúto Pečovského, ktorý to všetko musí znášať, no a aspoň pochválime mladého Michlíka, ktorý včera oživil hru Žiliny.

No na Skalicu to bolo málo, hoci neodohrala žiaden extra zápas, no nemáme jej to za zlé, takto sa hrá o záchranu, pričom včera sa prejavili v zime získané skalické skúsenosti. Body sú doma, čo sa do tabuľky počíta. A hoci takmer všetci Skalicu odpísali, my sme jej verili a veríme aj ďalej, v lige sa zachráni!

A tiež stále veríme tomu, že Žilina skončí na treťom mieste a vykope si Európsku ligu. Síce to nebude v grandióznom štýle, ale žlto-zelení sú stále lepší, ako mužstvá v tabuľke za nimi, pričom pokoria tesne aj Myjavu.

Ak sme začali dnešné riadky tým, že už na konci jesene sme verili v nemožné, čiže víťazstvo Skalice nad Žilinou, dnes dodáme, že veríme v ďalšiu akože mission impossible, konkrétne v to, že Žilina oberie v utorok o body Trenčín. Naša liga je totiž krásna v tom, že v nej každý naozaj môže poraziť každého.