Main Content

Posledný výstrel Chelsea v tejto sezóne?

streda, 9. marec 2016 11:10 | Autor: Jakub Vaverka

Posledný výstrel Chelsea v tejto sezóne?
Posledný výstrel Chelsea v tejto sezóne? | zdroj: © TASR

Dnes je na programe odveta osemfinále Ligy majstrov medzi anglickým šampiónom Chelsea a francúzskym majstrom Parížom Saint-Germain. Pre domácich The Blues môže ísť o poslednú šancu udržať nádej v zatiaľ nepodarenej sezóne. Proti však stojí rozbehnutý parížsky stroj.

Zamýšľať sa nad pokazeným ročníkom úradujúceho majstra Premier League je aktuálne bezpredmetné. Slabá letná príprava, katastrofálny štart do sezóny, zbytočne stratené body a ako čerešnička na torte odchod hviezdneho kouča Josého Mourinha. Dočasný manažér The Blues Guus Hiddink frustrovaných šampiónov Anglicka dokázal stabilizovať, vrátil tímu, ktorý v minulom ročníku naháňal strach, potrebnú tvár. Chelsea prestala prehrávať, veď od nástupu Holanďana Modrí sklonili hlavy len raz, aj to v Lige majstrov na pôde PSG. Problémom však je, že celok zo Stamford Bridge zbiera prevažne nerozhodné výsledky a stráca ďalšie body v ligovej tabuľke. Dnes Londýnčania musia vyhrať, inak končia a ich sen sa rozplynie.

V lige je Chelsea aktuálne na desiatom mieste a deväť kôl pred koncom stráca na TOP 4 zaručujúcu účasť v Lige majstrov v budúcej sezóne desať bodov. Nie je to neriešiteľná situácia, ale rozhodne ide o komplikovanú pozíciu. Samotný Hiddink deklaroval, že dosiahnutie ligového cieľa bude zrejme nad sily The Blues. Logicky sa preto ukazuje pre Modrých ako cesta do Európy v budúcej sezóne Liga majstrov. V nej to Fabregas, Costa, Hazard a spol. stále majú vo svojich rukách. V skratke, ak Chelsea vyhrá Champions League, v budúcej sezóne si ju zahrá, nehľadiac na zlé ligové umiestnenie.

Tvrdiť však, že súčasný modrý tím ide vyhrať UCL by bolo prinajmenšom smelé, ba dokonca až hlúpe. Dnešná odveta proti Parížu Saint- Germain bude pre The Blues kľúčová. V hlavnom meste Francúzska Chelsea prehrala tesne 1:2, a teda jej na postup stačí aj najtesnejšia domáca výhra 1:0. Pre Hiddinkov tím rozhodne nejde o neriešiteľnú situáciu. Pred dvoma rokmi dokázali PSG doma zdolať 2:0 a aj napriek úvodnej prehre 1:3 postúpiť ďalej. Naopak, minulý rok, keď domov cestovali s výsledkom 1:1, remizovali zhodne aj na Stamford Bridge a po predĺžení vypadli po výsledku 2:2.

Deviaty marec 2016 je pre Chelsea zlomom predovšetkým z jedného pohľadu. Ak The Blues s favorizovaným PSG vypadnú, stratia aj poslednú cestu do Ligy majstrov v budúcej sezóne, ktorú mali len vo vlastných rukách. Ostane im boj o prvú štvorku v lige a FA Cup, ktorý je však pre tím ako Chelsea slabou náplasťou. Hráči a fanúšikovia prídu aj o posledný kúsok reálnej nádeje na to, že ročník 2015/2016 môže dopadnúť dobre. Naopak, ak by sa Modrým podarilo postúpiť a Ibrahimoviča a spol. senzačne vyradiť, klub by sa razom ocitol medzi TOP osmičkou Európy a živil by nádej budúcoročnú účasť v Champions League.

Tak či onak, kritizovaná a zraneniami sužovaná Chelsea stojí pred najdôležitejším zápasom aktuálnej sezóny. Doterajšie prehry a straty bodov už Modrí späť nezískajú, dva mesiace pred koncom ročníka, ktorá je klub zo Stamford Bridge najhoršia za posledné roky, však stále majú všetko vo svojich rukách. A to je šanca, ktorej by sa víťaz Champions League z roku 2012 mal chytiť. Ďalšia tohto druhu už nepríde.

Odporúčané články