Ako byť v lete vo forme vďaka hladovke? Skús týchto 5 metód (Časť II.)
Prinášame vám druhú časť článku týkajúceho sa formy hladovky. Dnes sa pozrieme na 5 metód, ktoré by ste mohli vyskúšať, aby ste boli v lete fit.
Otázka znie, koľkí z nás si po prečítaní prvej série (kliknite sem) skutočne odoprelo pravidelné jedlo a skúsilo prerušované hladovanie?
Stačí spomenúť pár benefitov, aby sme mali lepšiu motiváciu to skúsiť. Čo sa deje v našom tele počas hladovania?
* Zvýši sa vylučovanie rastovéhohormónu, dokonca nám rastú či pevnejú svaly
* Obnova tkanív a buniek, zníženie tvorby zápalov v tele, spomalenie starnutia buniek, zlepšenie koncentrácie
* Inzulín a jeho kontrola, vďaka prerušovanému hladovaniu nestúpa zbytočne cukor v krvi a zlepšuje sa citlivosť nášho tela na inzulín
* Lepšia činnosť mozgu, hladovka pomáha produkovať hormón BDNF a môže zlepšiť rast nervových buniek. Viac v odkazoch na konci článku.
Ako sme si vysvetlili, základom je zväčšovať okná bez jedla z dvoch - troch hodín na šestnásť! Potom v rozmedzí osem hodinového okna dostať do tela späť potrebné živiny. Tým sa dostávame k prvej, rozšírenej variante.
1. Metóda 16/8
Základná forma fastingu. Spopularizovaná Martinom Berkhanom. Neješ 14-16 hodín a v okne 8-10 hodín ješ. Jednoducho vykonávateľné tým, že preskočíš raňajky, prípadne večeru. Alternatíva s raňajkami je lepšia, pokiaľ pracuješ klasicky cez deň a nechceš, aby sa telo muselo zaoberať trávením veľkého obeda či keksíkov v kancelárii. Ak sa ráno zobudíš a nie si hladný, je to prirodzené. Nepchaj do seba cereálie, lebo to robia v reklame. Počúvaj svoje telo a svoj hlad. Začni pohárom vody, s citrónom, limetkou či mätou, čierny alebo zelený čaj. Klasik začne svoj deň dúškom kávy.
Prvé jedlo okolo obeda. Opäť počúvaj hlad. Ak škrabeš steny a nepomáha dúšok vody, hrsť orechov, siahni po prvom jedle. Celé „jedacie“ okno spoj s kvalitnou potravinou. Kolega ti ponúka keksík? Choď mu nakrájať jablko, ponúkni mandle a spolu začnite žiť novým životným štýlom. Štýlom kvalitného príjmu potravy. Počas metódy 16/8 sa začne malým jedlom na obed, pokračuje snackom o pár hodín neskôr a všetko smeruj k väčšiemu jedlu, zhruba tri hodiny pred spaním.
2. Warrior diet alebo diéta bojovníka
Spopularizovaná bývalým vojakom izraelských špeciálnych jednotiek Ori Hofmeklerom. Základ je nasledovný. Počas dňa sa takzvane „podjedáme“. Ako? Malé množstvo, najmä listovej, zeleniny či bobuľovitého ovocia, orechov. Veľké jedlo na jeho záver. Cháp večera. V preklade, hladujeme takmer 20 hodín a potom máme štvorhodinovú „pauzu“ na doplnenie paliva a kalórii. Stále platí, že jeme poctivé jedlo. Nie spracované ako cestoviny, sladkosti, pečivo, málo sacharidov a cukru, vyprážané hranolky či mäso. Hofmekler založil túto metódu na podobnosti so životom pračloveka. Veľmi sa podobá na životný štýl paleo.
3. Metóda 5/2
V tomto životnom režime môžeme hladovať dva dni z týždňa. Veľmi dobré slúži ako očista po víkende alebo pri prechode na nový, zdravší životný štýl. Nejedná sa o boj s vlastným telom, ale prirodzený prechod na čistú stravu. Takže pri tejto konkrétnej metóde jeme kvalitnú stravu počas celého dňa, vždy keď príde hlad. A potom si vyberieme dva dni v týždni, kde zjeme naozaj malé porcie, jeden či dva krát denne. Napríklad špenátu so smotanovým jogurtom a tekvicovými semiačkami či omeletu so slaninou z troch vajíčok. Povedzme v pondelok a štvrtok.
4. Metóda eat-stop-eat
Táto metóda bola spopularizovaná Bradom Pilonom. Jednoduchosť spočíva v čase, kedy nejete. Skrátka 24 hodín od posledného jedla. Mal si večeru o 19:00? Tak prvé jedlo príde na rad o 19:00 nasledujúceho dňa. Veľmi dobre slúži na očistu organizmu, najmä po obrovských víkendových oslavách. A verte tomu, že keď zjete kvalitnú stravu, tak tých 24 hodín bez jedla vydržíte úplne v pohode. Pri tejto metóde sa bavíme o prerušení na 24 hodín. A je jedno či od raňajok po raňajky alebo od večere po večeru. Samozrejme, počas okna treba prijímať tekutiny, čaj či kávu. Nie sladené a ochutené nápoje a vody.
5. Metóda „Každý druhý deň“
Už z názvu je jasné, že pôjde o jedenie každý druhý deň. Čiže jeden deň klasický a hneď nasledujúci pôstny. Žiadne jedlo, prípadne jedno menšie a veľa tekutín. Tretí deň opäť klasický a štvrtý zase hladovka. Posledné dve spomínané metódy nie sú doporučené na začiatok s hladovaním. Vydržať deň bez jedla je pre mnoho ľudí nepredstaviteľná vec. Takže treba začať postupne, ak chceme vytiahnuť všetky benefity hladovania.
Zdroje:
Authoritynutrition.com/6waystodo_intermittentfasting
Ibimapublishing.com/fastingandenergyrestriction
ncbi.com/antiaging
Leangains.com/bio
Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uvedené v článku nie sú náhradou odporúčaní a rád špecializovaného doktora. Upozorňujeme, že text má len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré by pri jeho využití mohli nastať. Pred aplikovaním odporúčame konzultáciu s trénerom/odborníkom alebo lekárom.