Main Content

Radulov v hľadáčiku Detroitu. Z jeho platových požiadaviek sa klubom točí hlava

nedeľa, 5. jún 2016 14:58 | Autor: Dávid Lech

Radulov v hľadáčiku Detroitu. Z jeho platových požiadaviek sa klubom točí hlava
Radulov v hľadáčiku Detroitu. Z jeho platových požiadaviek sa klubom točí hlava | zdroj: © TASR

Rus Alexander Radulov sa rozhodol opustiť KHL a na tretí pokus sa natrvalo presadiť v NHL. Čoraz viac sa jeho meno spája s organizáciou Detroitu Red Wings. Z jeho platových požiadaviek sa ale generálnym manažérom zo zámoria točí hlava.

Celková 15tka draftu z roku 2004 sa ocitla v organizácii Nashvillu Predators, kde kvôli problémovej povahe, zlej životospráve a konfliktom s vedením klubu počas sezóny 2007/2008 svojvoľne opustil klub a v ročníku 2011/2012 sa za „veľkú mláku“ vrátil, aby dokončil zmluvné podmienky svojho nováčikovského kontraktu.

Počas svojho prvého comebacku mal ale údajne opäť zlý vplyv na kabínu, holdoval nočným vychádzkam do barov a od sezóny 2012/2013 tak opäť pôsobil v ruskej nadnárodnej súťaži, kde si vybudoval renomé najlepšieho hokejistu hrajúceho mimo National Hockey League.

Po sezóne ohlásil, že hodlá návrat do najlepšej hokejovej ligy sveta. Rovný mesiac pred svojimi 30. narodeninami má haldy záujemcov a čoraz viac sa hovorí o jeho odchode do Detroitu Red Wings, kde by mohol nahradiť Pavla Dacjuka, ktorého budúcnosť v zámorskej profilige je nejasná.

Detroit Red Wings v ňom vidí výrazné oživenie kádra, potrebné skúsenosti v mladom tíme, skvelé hokejové zručnosti i vysoké hokejové IQ. Požiadavky ruského krídelníka ale jeho potencionálnych záujemcov výrazne zaskočili. „Niet pochýb o tom, že o Alexa Radulova sa zaujíma hneď niekoľko tímov, vrátane Detroitu. Red Wings rátajú s ponukou ročného kontraktu na 4 milióny USD, no niekoľko zdrojov tvrdí, že Radulov požaduje dvojročnú zmluvu s ročným príjmom vo výške 7,5 miliónov amerických dolárov,“ píše web sports.yahoo.com.

V zámorí sa tak vášnivo diskutuje o tom, aký plat si ruský krídelník zaslúži. Faktom je, že v KHL zbieral 1,26 bodu na zápas (391 zápasov, 492 bodov) a v úvode jeho seniorskej kariéry si v NHL na konto pripísal 102 kanadských bodov v 154 stretnutiach. Počas pôsobenia v CSKA Moskva ročne poberal 9,2 miliónov USD v čistom, zatiaľ čo hráči v zámorí si svoje príjmy musia dávať zdaňovať.

Podľa ruského novinára Igora Jeronka sú ale priority Radulova niekde inde. Najviac ho zaujímajú víťazstvá a pôsobenie v tíme, ktoré má reálnu šancu na zisk Stanley Cupu, ďalej je to komfort pre svoju rodinu a až potom nasledujú finančné náležitosti zmluvy.

Detroit je ochotný Radulovovi ponúknuť ročnú zmluvu v hodnote 4-5 miliónov USD. Tím zrejme v lete opustí skúsený Pavel Dacjuk a dieru v zostave by po ňom mohol zaplátať jeho krajan Radulov. Skúsený center ale poberá 5,5 miliónov amerických dolárov, Radulov si žiada o dva milióny viac. Zatiaľ ostáva nejasné ako generálni manažéri v NHL vylúštia tento rébus. Môžu zariskovať a privoliť na podmienky hviezdneho Rusa s temnou minulosťou vo viere, že čoskoro 30-ročný hokejista bude podávať výkony, na ktoré je u neho hokejový svet zvyknutý. Faktom stále ostáva, že ak sa Rusovi nepodarí vyjednať zmluvu v najlepšej hokejovej lige sveta, dvere v KHL má neprestajne otvorené a môže sa do nej kedykoľvek vrátiť.