Main Content

Ideálna jedenástka základných skupín Euro 2016 podľa Šport7.sk

štvrtok, 23. jún 2016 12:08 | Autor: Jakub Mihálik

Ideálna jedenástka základných skupín Euro 2016 podľa Šport7.sk
Ideálna jedenástka základných skupín Euro 2016 podľa Šport7.sk | zdroj: © TASR

Viacero hviezd a viacero prekvapivých hráčov zažiarilo v bojoch o postup do vyraďovacej fázy. Takto sme zostavili ich ideálnu zostavu.

Brankár

Michael McGovern – Severní Íri všetkých prekvapili a uspeli najmä svojou defenzívou. Na jej konci stál skvelý brankár, ktorý vychytal najmä nemeckých majstrov sveta. Íri nakoniec postúpili, najmä vďaka nízkemu počtu inkasovaných gólov.

Obrancovia

Kyle Walker – Angličania síce B skupinu nevyhrali, keď im v tom zabránili hrdinskí slovenskí futbalisti, no ukázali najväčší potenciál preniknúť do záverečných fáz turnaja. Najmä pravý kraj obrany je výkladnou skriňou súčasného anglického tímu. Kyle Walker v úvodných dvoch zápasoch naznačil obrovský potenciál a bol najlepším pravým obrancom skupinovej fázy.

Fabian Schär – Hoci sa pochybovalo pred turnajom o tom, či je švajčiarska reprezentácia v dobrej forme, Helvéti neprehrali ani jeden zápas a inkasovali jediný gól v troch zápasoch. Pevnej defenzíve tímu velil na turnaji skúsený Fabian Schär, ktorý navyše skóroval v úvodnom zápase proti Albánsku.

Giorgio Chiellini – Taliani opäť raz dokázali, že sú turnajovým mužstvom a zaskočili Belgičanov I Švédov najmä svojou pevnou obranou. V nej dominujú hráči Juventusu Chiellini – Bonucci. Obaja sú dostatočne skúsení na to, aby Squadru azzurru potiahli aj v zápase proti Španielsku. Všetci budeme určite zvedaví na to, ako to dopadne, keď dopadne kosa na kameň.

Jonas Hector – Ľavý bek nemeckého tímu odohral všetky tri zápasy, a tak si ako jediný ľavý obranca na turnaji môže povedať, že počas jeho pobytu na ihrisku jeho tím neinkasoval. Hector vehementne podporoval nemecký útok, no celé pôsobenie Nationalmannschaft v základnej skupine sa nieslo v hesle “bezpečnosť na prvom mieste”, a tak vynikli aj jeho defenzívneho schopnosti. Hoci pred turnajom nebol hlavnou hviezdou Nemcov, teraz je ich jasnou voľbou do základu a naši hráči si jeho hru budú musieť poriadne naštudovať.

Stredopoliari

Balázs Dzsudzsák – Asi najväčším prekvapením skupinovej fázy bol tím Maďarska. Naši južní susedia prešli na Euro až na poslednú chvíľu, no vo svojej skupine získali 5 bodov. Hlavnou osobnosťou tímu bol kapitán Balázs Dzsudzsák, ktorý z krídelných priestorov viedol ofenzívu Maďarov. V poslednom zápase skupiny dokonca aj pridal dva góly a zaslúžene patrí medzi najlepších na turnaji.

Eric Dier – Pre anglický tím bol jednoznačne najväčšou oporou Eric Dier. V prvom zápase strelil gól z priameho kopu, bol skvelý v defenzíve na pozícii štítového záložníka, zároveň rozdával presné pasy na svojich ofenzívnych spoluhráčov.

Paul Pogba – Hoci to na začiatku turnaja s Pogbom nevyzeralo ideálne a doma vo Francúzsku sa mu ušla aj kritika, postupne sa rozbiehal a v poslednom zápase skupiny to bolo famózne predstavenie, ktorému chýbal len gól Francúzi prešli pomerne hladko do osemfinále a teraz sa budú spoliehať na svoju najväčšiu hviezdu. Pogba by mal byť pripravený.

Marek Hamšík – Slovenským fanúšikom netreba pripomínať, aké skvelé výkony Marekiaro na turnaji doteraz podával. Prakticky sám rozhodol zápas proti Rusku, bol jedným z mála hráčov, ktorí vedeli podržať loptu, keď nás Angličania tlačili, nestratil sa ani proti Walesu. Hamšík upútal svet, preto medzi najlepšími nemôže chýbať.

Gareth Bale – Asi najjasnejšie žiariaca hviezda turnaja, respektíve jeho doterajšieho priebehu. Bale v podstate sám posunul Wales do osemfinále. Najprv dal gól Slovensku, potom aj Anglicku, v poslednom zápase pridal tretí, navyše skvelou prihrávkou vyzval ku gólu Ramseyho a je dôvodom, prečo podceňovaný Wales súperí s najlepšími.

útočník

Alvaro Morata – Ruže pre stredných útočníkov na tomto turnaji zatiaľ nekvitnú, no predsa len sa nájde aj svetlý zjav. Alvaro Morata bol v úvodných dvoch dueloch najnebezpečnejším hráčom Španielska, dal dva góly a až pokiaľ ho v treťom zápase Del Bosque nevystriedal, Španieli dominovali. Ak si ho Real Madrid ponechá, získa v ňom jednu z najväčších hviezd Eura.