Main Content

Celkové hodnotenie slovenských hráčov na Euro 2016

pondelok, 27. jún 2016 21:52 | Autor: Filip Chudý

Celkové hodnotenie slovenských hráčov na Euro 2016
Celkové hodnotenie slovenských hráčov na Euro 2016 | zdroj: © TASR

Našich reprezentantov sme po všetkých zápasoch na európskom šampionáte známkovali na stupnici 1 – 10. Teraz sme ich známky spriemerovali. Kto podával aké výkony?

Iba osem našich hráčov odohralo viac ako polovicu času na Eure, preto je iba u nich celková priemerná známka relevantná a odráža ich celkové vystúpenie na Eure.

Marek Hamšík (7,13) – Náš jednoznačne najlepší hráč na Eure, čo priemerná známka len potvrdzuje. Najviac zažiaril proti Rusku, veď sa okamžite začali hlásiť aj veľkokluby. No ani jemu všetko nevyšlo. Proti Walesu chyboval pri víťaznom góle a Nemci ho vymazali z trávnika. No v každom prípade patril medzi najlepších hráčov európskeho šampionátu.

Peter Pekarík (6,75) – Prvý duel proti Walesu mu nevyšiel podľa predstáv. Ale proti Rusku sa trochu rozohral a proti Anglicku už kraľoval. Proti Nemecku sa nedarilo od nás takmer nikomu. Nemáme zaňho náhradu, preto musíme kvitovať, že hrá aj so zlomeným nosom.

Martin Škrtel (6,75) – Nehral zle, ale kvalifikačný Škrtel to bol len proti Rusku a hlavne Anglicku. Podpísalo sa na ňom, že nemal klubovú pohodu a dostatočnú hernú prax. No aj tak bol líder našej defenzívy, ktorá mala veľkú zásluhu na postupe do osemfinále.

Matúš Kozáčik (6,63) – Turnaj začal katastrofálne, keď pustil lacný gól Balovi. Proti Rusku tiež nechytil nič navyše, ale potom to prišlo. Proti Anglicku nám vychytal postupový bod a dobrý výkony podal aj proti Nemecku, hoci dostal trojku.

Ján Ďurica (6,5) – Prvý a posledný duel, podobne, ako vlastne celému tímu, mu veľmi nevyšiel. Ale proti Rusku a Anglicku to bol ten Ďurica, akého poznáme a spolu so Škrtelom vytvorili nepriepustnú hrádzu.

Róbert Mak (6,5) – Behal za dvoch, ale chýbala mu ofenzívna iskra. Zrejme sa na ňom prejavilo to, že mal dlhú klubovú sezónu, možno aj preto sa zranil. Jeho najlepší moment prišiel proti Walesu, keď geniálne pripravil gól Dudovi.

Juraj Kucka (5,88) – Jedno z našich sklamaní. Nebol to ten Kucka, akého poznáme a chceme. Stratil veľa lôpt a celkovo mu niečo chýbalo. Snažiť sa síce snažil, ale chýbalo viac futbalového prejavu.

Vladimír Weiss (5,75) – Vzhľadom na počet minút bol našim najproduktívnejším hráčom na turnaji, čiže v tomto ohľade rolu ofenzívneho ťahúňa splnil. Lenže zápasy proti silným súperom jasne odhalili, že smerom dozadu zaostáva a nie je zvyknutý na úplné top tempo. Chce to zmenu súťaže, a to čo najskôr!

Zvyšní hráči nehrali viac ako polovicu času, čiže ich priemerná známka je ovplyvnená tým, kedy práve nastúpili. Ale pre zaujímavosť uvádzame ich priemerné známky mimo poradia.

Tomáš Hubočan (8,25) – Nehral takmer dva mesiace, ale nastúpil proti Ruskom a bol výborný. Podobne aj proti Anglicku. No nenastúpil v našich slabších zápasoch, no možno aj preto boli z našej strany slabšie...

Viktor Pečovský (7,5) – Hoci v oboch dueloch, v ktorých hral, patril medzi slovenských hráčov, ktorí dostali od nás najnižšie známky, keďže sa jednalo o naše najlepšie zápasy, má vysoký priemer. Veľa ľudí hovorí, že nebol dostatočne pripravený, no s ním v zostave sme neprehrali a získali všetky body.

Ondrej Duda (7,33) – Aj Duda je podobný prípad, ako dvojica pred ním. Hral poriadne len iba proti Rusku a Anglicku, ale svoju rolu na hrote útoku splnil, hoci proti Anglicku menej. No zas proti Walesu po 58 sekundách pobytu na trávniku dal gól, čo bol najrýchlejší gól striedajúceho hráča v histórii ME.  

Dušan Švento (6) – V prvom zápase zastúpil zraneného Hubočana, neskôr už naskakoval len ako defenzívny žolík na ľavý kraj. Svoje si odrobil, ale určite neohúril.

Adam Nemec (6) – Hral dokopy len 54 minút, ale proti Walesu kvalitne naskočil, proti Rusku už zas horšie. Odvtedy už sedel len na lavičke, kde to dobre pozná... Musí začať hrávať, inak reprezentácii viac pomôcť nemôže.  

Milan Škriniar (5,5) – Proti Anglicku prišiel pomôcť v závere betónovať, proti Nemecku už ako jeden z mála našich zaujal. Aj preto dostal od nás po tom zápase najvyššiu známku z hráčov v poli.

Ján Greguš (5) – Hral len v našom poslednom polčase na turnaji, ale v tom čase patril medzi to lepšie, čo malo oblečené modrý dres.

Patrik Hrošovský (4) – Hral v dvoch našich zápasoch, veríme, že iba zhodou okolností v tých najhorších... Pred Eurom si vybojoval miesto, ale proti Walesu ho neobhájil, ani proti Nemecku. No patrí mu budúcnosť.

Michal Ďuriš (3,5) – Mal byť našou útočnou jednotkou, ale keďže žiaden náš útočník nedal gól a veľa času sme hrali radšej bez neho, to o mnohom vypovedá. V zime mal radšej prestúpiť do toho Francúzska, možno by bol minimálne lepšie pripravený na takého náročné podujatie.

Norbert Gyömbér (3) – Pozícia na ľavom kraji obrany v osemfinále mu nesadla, no a keďže to bola jeho jediná známka, preto je tak nízko. Hral aj proti Anglicku, ale len v závere. Netreba ho odpisovať, je našou budúcnosťou.  

Stanislav Šesták, Miroslav Stoch, Kornel Saláta, Ján Mucha, Ján Novota (bez známky) – Ani jeden z nich nedostal ani jednu známku. Šesták hral na turnaji 26, Stoch 7 a Saláta 6 minút. Stoch mal dostať rozhodne viac minút. A po boji hovoríme, že v poslednom zápase mal hrať radšej od začiatku aj Saláta a Ďurica ľavého obrancu, ale pred zápasom by sme to nepovedali. Náhradní brankári ako jediní nenastúpili od nás ani na minútu.