Main Content

Říha súperov v šatni už zamykať neplánuje. Verí, že Slovan začne sezónu bez dlhov

pondelok, 18. júl 2016 10:09 | Autor: Dávid Lech

Miloš Říha
Miloš Říha | zdroj: © TASR

Patrí medzi rešpektované hokejové osobnosti. Súperov zamykal v šatni, zužoval im cestu do kabíny, v trénerstve si razí vlastnú cestu a nikomu nedovolí, aby mu „kecal“ do jeho práce. Kouč bratislavského Slovana Miloš Říha sa vyjadril k ambíciám „belasých“ v novej sezóne, finančným dlhom i najväčším prednostiam tímu.

V Česku i KHL bol vyhlásený za najlepšieho trénera sezóny. Podľa vlastných slov sa ale lepšie cíti v Rusku a na Slovensku, pretože v jeho rodnej krajine nevedia dostatočne oceniť jeho prácu. „Viem o sebe, že som iný. Do práce si veľmi nenechám rozprávať. Vedenie klubu nepúšťam do vecí, ktoré robím na tréningu, do mojej práce. Doma je totiž moderné, že sa behá z vrchu dole do kabíny a hovorí sa trénerovi, kto má hrať,“ povedal v otvorenom rozhovore pre český web isport.blesk.cz.

Podľa vlastných slov sa trénerom v Česku nedostáva dostatočnej podpory, ktorá je pre koučov mimoriadne dôležitá. V tíme jediného slovenského účastníka z KHL ju má. „Cítim ju. Mal som ju tu, keď som bol v Slovane prvýkrát a hrali sme slovenskú extraligu. Pamätám si ako sme sa v štvrťfinále preťahovali s Liptovským Mikulášom, ktorý rozpredal celé mužstvo a my sme s ním hrali 3:3 na zápasy. Šiel som za vedením, či mám odísť. Povedali, že neexistuje. Podržali ma a vyhrali sme titul,“ spomína si na svoje pôsobenie pri kormidle Slovana v sezóne 2001/2002.

U našich západných susedov sa o Říhovi hovorí ako o drahom trénerovi, 57-ročný Čech je pritom najhoršie plateným koučom v KHL. V minulosti pritom dostal ponuku na pozíciu manažéra Pardubíc, ktorú odmietol. Ponuku českého klubu zvážil a napokon sa rozhodol ju odmietnuť. Neskôr zakotvil opäť v bratislavskom Slovane, s ktorým sa momentálne pripravuje na novú sezónu v Litoměřiciach.

Všetko nasvedčuje tomu, že hráči z metropoly Slovenska sú kondične pripravení. Ťažké tréningy navyše utužujú, inak veľmi dobrú hráčsku partiu: „To je presne ono! Vidíte, že sú večer v hoteli spokojní. Všetci chcú spoločne pozerať futbal, to sa mi páči. Nezatvárajú sa do izieb, jeden s druhým sa rozprávajú,“ vysvetľoval pre isport.blesk.cz

Podľa slov Miloša Říhu je prednosťou Slovana predovšetkým tímové poňatie hry, na ktorom bude chcieť stavať aj v nasledujúcom ročníku: „Tento tím potrebuje na ľade položiť srdce,“ hovorí. Ohláseným omeškaným výplatám veľkú dôležitosť neprikladá a dôveruje vedeniu klubu: „Je tam stále ešte nejaké zdržanie, ale už sa to čistí. Verím, že ďalej pôjdeme s nulou.

Pred novou sezónou si dáva vysoké ciele. Podľa vlastných slov sa moskovské CSKA, ktoré Slovan vyradilo v prvom kole play-off, sa slovenského mančaftu bálo, no „belasí“ sériu nezvládli v hlavách. Ruský tím dokonca svojho súpera zamykal v šatni, aby nemohol pozorovať ich tréning. Říha však tvrdí, že je to v Rusku bežné a priznal sa, že k podobné praktiky v minulosti taktiež využíval: „Ja som sa napr. pohádal s Jurzinovom v Jaroslavli. Zamkli nás tam všade, urobili nám úzke uličky. Keď potom prišli k nám do Mytišči, tak tam mali uličky ešte užšie. Jurzinov na mňa začal kričať, od tej doby sme sa zoznámili a skamarátili. Teraz sa už nezamykáme,“ úsmevne spomína na svoje pôsobenie v ruských celkoch KHL.

Rodák z Přerova je obrovským profesionálom, ktorý zo svojich zverencov dokáže vyžmýkať maximum. Platilo to aj v prípade hviezdneho Iľju Kovaľčuka v SKA Petrohrade. Tentoraz má k dispozícii omnoho nižší rozpočet a menej kvalitnejší tím, napriek tomu sa bude snažiť o čo najlepšie výsledky a zviditeľnenie slovenského tímu v Európe, ktorý našej krajine zatiaľ robí v KHL veľmi dobré meno.