Main Content

Detroit na prestupovom trhu pritlačený k múru. Výmena Slovákov sa zrejme konať nebude

nedeľa, 31. júl 2016 20:13 | Autor: Dávid Lech

Detroit na prestupovom trhu pritlačený k múru. Výmena Slovákov sa zrejme konať nebude
Detroit na prestupovom trhu pritlačený k múru. Výmena Slovákov sa zrejme konať nebude | zdroj: © TASR

Detroit Red Wings už niekoľko rokov poľuje na zisk prvotriedneho obrancu schopného hrať v prvom obrannom páre. Zisk komplexného svetového beka je ale v americkej organizácii stále v nedohľadne, čo znamená, že Slováci Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo sa nemusia obávať o svoju pozíciu v klube.

V roku 2012 sa s vedením Minnesoty Wild dohodli na dlhodobých 13-ročných kontraktoch v hodnote 98 miliónov eur Zach Parise a Ryan Suter. Táto informácia znamenala obrovskú kapituláciu Detroitu Red Wings, ktorí obom hráčom ponúkal porovnateľné kontrakty, no kamarátska dvojica zvolila odchod k „divochom.“

Zach Parise by výrazne skvalitnil ofenzívu „červených krídel,“ zatiaľ čo jeden z najvyťaženejších obrancov uplynulých sezón Ryan Suter dokonale nahradil odchádzajúceho Nicka Lidströma, ktorý po ročníku 2011/2012 ukončil kariéru. Práve od zavesenia korčúľ na klinec švédskeho legendárneho obrancu má Detroit veľkú dieru v defenzívu.

Generálny manažér Ken Holland sa ju snažil provizórne zaplátať, no doposiaľ sa mu to nepodarilo. V súčasnosti sa Detroit Red Wings opiera o zadákov Niklasa Kronwalla, Jonathana Ericssona, Dannyho DeKeysera či Mike Greena, ktorí tvoria top defenzívne kvarteto amerického celku. Pravdou však je, že ani jeden z nich nespĺňa kvality elitného beka č. 1 pre tím NHL. Detroit sa situáciu snažil vyriešiť draftovaním mladých perspektívnych obrancov ako Dennis Cholowski, Alfons Malmström, Jordan Sambrook či Filip Hronek, no ich výchova bude ešte niekoľko rokov trvať.

Jedinou možnosťou ako tak posilniť obranu je dohodnúť sa s iným klubom na výmene zadáka schopného hrať v elitnej obrannej dvojici. O iných Detroit záujem nemá, čo pre mlive.com potvrdil aj samotný GM tímu Ken Holland: „Nemyslím si, že potrebujeme obrancov. Potrebujeme len skutočného elitného obrancu. Obrancov mám. Mojou odpoveďou na otázku či je možnosťou výmena je, že veľa alternatív nie je.

Detroit Red Wings sa už štyri sezóny snaží získať elitného beka, no nedarí sa mu to. Klub z Hockeytownu sa aj počas draftu usiloval o uskutočnenie prestupu, no zatiaľ sa mu to nepodarilo. V hre bol predovšetkým príchod Kevina Shatternkirka zo Saint Louis Blues, špekulovalo sa taktiež o príchode Tysona Barrieho z Colorada Avalanche.

Príchod elitného obrancu ale nie je vôbec jednoduchý. „Po prvé, neviete či vyhliadnutí hráči sú k dispozícii a ak zistíte, že áno, máte to, čo jeho tím hľadá vo výmene? Neustále hľadám, sledujem, diskutujem. Chceme zlepšiť našu obranu, vždy sa chceme zlepšovať. Nehľadám obrancu, hľadám schopného beka so schopnosťou hrať prvé dve obrany. Takí hráči niekedy sú k dispozícii ale niekedy je ich prestup nezrealizovateľný,“ Holland naráža aj na platový strop, v ktorom sú „červené krídla“ v súčasnosti dokonca v mínuse.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že prestupové špekulácie ohľadom Slovákov Tomáša Tatara a Tomáša Jurča boli planým poplachom. Detroit Red Wings zrejme výmenu týkajúcu sa elitného obrancu tak skoro neurobí. Nízku možnosť výmeny potvrdil aj samotný slovenský krídelník Tomáš Tatar: „V Detroite je mi dobre, mám tam dobré zázemie a všetkých poznám. Aj oni mi povedali, že veľmi chcú, aby som tam ostal a začal s nimi sezónu,“ nechal sa počuť pre sport.sk