Main Content

Mikročipy v puku i v dresoch. Svetový pohár pozdvihne pôžitok z hry na nový level

piatok, 26. august 2016 13:00 | Autor: Dávid Lech

Mikročipy v puku i v dresoch. Svetový pohár pozdvihne pôžitok z hry na nový level
Mikročipy v puku i v dresoch. Svetový pohár pozdvihne pôžitok z hry na nový level | zdroj: pixabay.com

V minulosti to mohlo vyznieť ako sci-fi. Teraz sa to stane skutočnosťou. Tréneri budú mať na striedačkách v ruke tablet, v pukoch i dresoch budú nainštalované mikročipy. Aj toto so sebou prinesie čoraz blížiaci sa septembrový Svetový pohár.

Zavedenie najmodernejších technológií do dvojtýždňového turnaja na Svetovom pohári 2016 schválilo vedenie NHL na plánovanej schôdzke, kde sa hokejový svet dozvedel novinky z dlho očakávaného turnaja. O veľkom dopyte po turnaji svedčí aj fakt, že sa predalo už vyše 90% všetkých vstupeniek. A vedenie najlepšej hokejovej ligy sveta sa snaží, aby pôžitok z hry dokázal Svetový pohár pozdvihnúť pre hokejových fanúšikov na nový level.

NHL zavedie do pukov a dresov mikročipy, ktoré budú mať za úlohu snímať rýchlosť či smer puku, rýchlosť hráčov, čas hráča s pukom na hokejke a mnoho ďalších detailných informácií. Pre turnaj má byť pripravených 750 pukov s mikročipmi, ktoré nebudú nijak ovplyvňovať váhu či vlastnosti puku.

Táto inovácia môže fanúšikom spríjemniť sledovanie zápasov a naviac ich ešte viac vtiahnuť do hry, čo platí aj pre príležitostných divákov, pre ktorých hokej nie je športom číslo jedna. Vďaka týmto technológiám získavajú lepší prehľad o hre, a to by mohlo byť dôvodom, aby tento šport sledovali pravidelne,“ tvrdí komisár NHL Gary Bettman pre sportsnet.ca.

Práve Sportsnet a ESPN ako partnerské spoločnosti budú tieto informácie zo senzorov získavať v reálnom čase. Táto technológia ale nie je úplne revolučná a v hokejovom zápase sa už stihla objaviť. „NHL spoločne s firmou Sportvision tento systém testovala na tohtoročnom All-Star zápase v Columbuse, no až nasadenie v Svetovom pohári ukáže či túto technológiu prevezme v budúcnosti aj samotná liga. Turnaj trvá dva týždne, čo je dostatočne dlho na to, aby sme ju dokázali otestovať. Veľkou výhodou je, že turnaj sa odohrá v jednej aréne,“ vidí veľké pozitíva šéf najlepšej hokejovej ligy sveta.

Nové informácie zo zápasu ale nebudú využívať len fanúšikovia. Slúžiť bude taktiež mužstvám, čo viac ozrejmuje výkonný viceprezident digitálnych médií a strategického plánovania pre NHL Steve McArdle: „Ak sa toto riešenie osvedčí, vedenie súťaže, majitelia klubov, tréneri i hráči budú mať k dispozícii detailné analýzy, vďaka ktorým môžu v podstate okamžite meniť hernú stratégiu, spôsob tréningu a tak ďalej. Už na Svetovom pohári budú mať tréneri všetkých mužstiev možnosť pripojiť sa počas zápasu do systému a cez tablet sledovať video streamy, využívať analytické dáta alebo si opakovane púšťať rôzne momenty hry,“ prezrádza najväčšie pozitíva zavádzania moderných technológií do hry.

Novinkou budú aj obrovské billboardy, ktoré budú slúžiť na prezentáciu sponzorov v štyroch cudzích jazykoch. Okrem iného tieto reklamné bannery majú schopnosť premietania, čo by mali oceniť predovšetkým diváci po strelených góloch. Billboardy by sa totiž mali starať o špeciálne efekty v hale, premietať budú aj reklamy na strope haly počas prestávok. Tieto novinky si pochvaľuje aj Donald Fehr, zástupca hráčskej organizácie NHLPA: „Turnaj nám dáva možnosť experimentovať a skúšať či to funguje. Technológie nesmú negatívne zasahovať do hry, mali by naopak prinášať úžitok a mali by byť prospešné pre samotnú hru.

Či budú ale tieto digitálne výdobytky techniky skutočným krokom vpred pre hokej ukáže až čas. Väčšina zámorských fanúšikov ale tieto novinky prijíma veľmi pozitívne. Fanúšikovia štatistických údajov si rozhodne prídu na svoje.