Main Content

Veľké uznanie pre Slováka v zámorí. Bol zaradený medzi top talenty klubu NHL

štvrtok, 8. september 2016 16:08 | Autor: Dávid Lech

Veľké uznanie pre Slováka v zámorí. Bol zaradený medzi top talenty klubu NHL
Veľké uznanie pre Slováka v zámorí. Bol zaradený medzi top talenty klubu NHL | zdroj: © TASR

Veľkého uznania sa dostalo mladému talentovanému Slovákovi, ktorý sa po drafte 2015 snaží za „veľkou mlákou“ prebojovať až do prvého tímu NHL.

V roku 2015 si ho v siedmom kole z celkovej 184. pozície vybrala organizácia New Yorku Rangers. Vtedy tím z Manhattanu ani len netušil, že do svojich radov získal cenný poklad. 19-ročný slovenský brankár Adam Huska sa stal ochrancom svätyne tímu Green Bay Gamblers v USHL, odchytal 37 stretnutí, v priemere inkasoval len 1,82 gólov na zápas a udržal si vynikajúcu 93,1-percentnú úspešnosť zásahov.

S týmito štatistickými číslami ovládol brankárske tabuľky a bol vyhlásený za najlepšieho gólmana súťaže. Okrem iného sa stal členom prvého All-Star Teamu sezóny a v osemnástich rokoch si zachytal na juniorských Majstrovstvách sveta v hokeji. Web venujúci sa tímu „jazdcov“ blueshirtbanter.com v lete zverejnil výber desiatich najväčších talentov amerického celku, do ktorého zaradil aj zvolenského rodáka, ktorý sa umiestnil na deviatom mieste.

Je to najodvážnejší výber, aký som kedy urobil vo výbere prospektov, a ak sa v ňom zmýlim, poučím sa z toho. No Huskove výkony nás presviedčajú mu veriť. Pri sledovaní jeho výkonov v Green Bay Gamblers bol v USHL dominantným brankárom a jeho štatistiky to dosvedčujú. Jeho 93,1% úspešnosť zásahov bola vôbec tretia najvyššia v histórii USHL medzi brankármi, ktorí odchytali minimálne 30 duelov. Na MSJ bol jednotkou Slovenska, má vynikajúcu postavu a silné nohy, ktoré mu umožňujú rýchlo sa pohybovať v predbránkovom priestore,“ píše redaktor Adam Herman na adresu 191 centimetrov vysokého slovenského mladíka.

Jeho klub s ním bol tak spokojný, že mu ponúkol podpis profesionálnej zmluvy. Huska sa však nechcel vzdať štúdia na škole a v novom ročníku bude obliekať dres University of Connecticut v NCAA. Po roku strávenom v organizácii New Yorku Rangers sa vypracoval v jeden z najväčších brankárskych prísľubov „jazdcov.“