Main Content

Pil toľko, až vykašliaval krv. Odpisovaný hráč dostal novú šancu, obľúbil si ho tréner LA Kings

štvrtok, 10. november 2016 14:22 | Autor: Dávid Lech

Pil toľko, až vykašliaval krv. Odpisovaný hráč dostal novú šancu, obľúbil si ho tréner LA Kings
Pil toľko, až vykašliaval krv. Odpisovaný hráč dostal novú šancu, obľúbil si ho tréner LA Kings | zdroj: © TASR

Len niekoľko mesiacov dozadu úspešne absolvoval liečenie alkoholizmu. Teraz po takmer troch rokoch opäť okúsil, aký je to pocit skórovať v najlepšej hokejovej lige sveta.

V sezóne 2014/2015 dala organizácia Calgary Flames šancu Devinovi Setoguchimu. O jeho problémoch s alkoholom sa vedelo už vtedy, no v Kanade verili, že celková osmička draftu 2005 sa v blízkosti domova polepší. Nestalo sa tak. V dvanástich dueloch v NHL nezískal ani jeden bod a ročník dohral na farme v Adirondacku.

Popri hre v AHL neváhal vymetať bary a nedokázal splniť sľub, že počas sezóny ostane triezvy. Bol tak naviazaný na „svoju“ whiskey, že ju neprestal konzumovať napriek tomu, že vykašliaval krv. Po sezóne ale napokon nastúpil na liečenie v Kalifornii.

Po úspešnej liečbe sa uchádzal o zamestnanie v Toronte Maple Leafs, no prípravný kemp v mekke hokeja mu vôbec nevyšiel. „Nemal som dobrý kemp. Vedel som to. Odohral som pár zápasov, no nehral som v nich vôbec dobre. Tak za mnou prišiel Lou (Lamoriello, GM Toronta pozn. red.) a povedal mi: Nechceme ťa, máš možnosť ísť za more (do Európy),“ spomína si skúsený útočník na rok starú udalosť pre sportsnet.ca.

Vtedy 28-ročný útočník sa rozhodol odísť do Švajčiarska, kde sa upísal Davosu a v tridsiatich súbojoch pozbieral solídnych 24 kanadských bodov. V 7 dueloch play-off pozbieral ďalších 8 bodov. „Opäť som mohol hrať hokej. V lete 2015 som mal nadváhu a pred príchodom do Toronta som toho nenatrénoval toľko, koľko som potreboval. Hra za morom spočíva v rýchlosti, korčuľovaní a taktiež v hre s pukom.

Po sezóne prišla ale azda posledná ponuka pre návrat do NHL. „Keď som nebol mentálne ani fyzicky silný, nerobilo mi problém skončiť. Mal som jedinú ponuku z Los Angeles – iná možnosť nebola,“ tvrdí Setoguchi, ktorý v prípade neúspešného kempu mal aj plán B – zabudnúť na hokej, hrať aspoň pol roka golf a premýšľať o budúcnosti.

Našťastie sa k tejto možnosti nemusel uchýliť. „Na prípravnom mieste si vybojoval miesto v zostave. Je to skvelý príbeh. Je to chlap, ktorému veľmi prajete, aby sa mu darilo,“ hovorí pre Sportsnet tréner Los Angeles Kings Darryl Sutter.

Devin Setoguchi navyše minulý víkend v sobotňajšom stretnutí proti bývalému zamestnávateľovi z Calgary Flames strelil dva góly a z presného zásahu v NHL sa radoval po 34 mesiacoch. Naposledy sa mu podarilo skórovať 1. marca 2014 ako hráčovi Winnipegu Jets v súboji s Nashvillom Predators. Po trinástich dueloch v drese kalifornského tímu má Setoguchi na konte 4 body za bilanciu 2+2 a všetko nasvedčuje tomu, že sa mu úspešne podarí reštartovať svoju kariéru v najlepšej hokejovej lige sveta.