Main Content

Prečo sa Chicago volá ''Blackhawks'' a vo Vegas budú ''Golden Knights''? Vysvetľujeme pôvod názvov klubov NHL (Západná konferencia)

streda, 30. november 2016 13:31 | Autor: Dávid Lech

Prečo sa Chicago volá ''Blackhawks'' a vo Vegas budú ''Golden Knights''? Vysvetľujeme pôvod názvov klubov NHL (Západná konferencia)
Prečo sa Chicago volá ''Blackhawks'' a vo Vegas budú ''Golden Knights''? Vysvetľujeme pôvod názvov klubov NHL (Západná konferencia) | zdroj: © TASR

Výber mena je pre klub vždy veľmi dôležitý, zvlášť ak ide o takú prestížnu ligu ako NHL. Len nedávno si svoje meno vybral nováčik z Las Vegas, ktoré v sebe skrýva množstvo odkazov a metafor. O tom ako vznikli názvy klubov NHL v Západnej konferencii sa dozviete v našom článku.

Anaheim Ducks – celok Anaheimu Ducks sa pri svojom vzniku inšpiroval hokejovým filmom „The Mighty Ducks.“ Práve z tohto snímku si zakladatelia kalifornského klubu vybrali názov pre nový klub – The Mighty Ducks of Anaheim. V roku 2006 ale nastala zmena majiteľov a tí klub premenovali na skrátanú verziu v podobe Anaheim Ducks. Hneď v prvý rok po zmene sa stali víťazmi Stanley Cupu.

Arizona Coyotes – po tom, čo sa pôvodný Winnipeg Jets presťahoval do Phoenixu, bolo spustené hlasovanie o názve nového klubu NHL. Vyše 10 000 hlasov získala prezývka „kojoti,“ ktorej slušne konkurovali aj „škorpióni.“ V roku 2014 sa celok Phoenix Coyotes premenoval na Arizonu Coyotes. Dôvod bol jednoduchý – tím chcel prilákať na štadión viac ľudí z celého štátu (Phoenix je mesto, Arizona je štát, v ktorom sa nachádza Phoenix).

Calgary Flames – pôvodná organizácia sa volala Atlanta Flames. Neskôr sa presťahoval do Calgary, no posolstvo prezývky ostalo. Prvý majiteľ, Tom Cousins, si ju vybral zo stoviek návrhov. Meno „plamene“ malo vzdať úctu vojakom z Atlanty, ktorí boli počas občianskej vojny upálení. Po presune klubu z Atlanty do Calgary sa prezývka zachovala. Zmenou si prešlo len logo – z horiacich „áčok“ sa stali horiace „céčka.“

Chicago Blackhawks – Chicago Blackhawks sa stali posledným tímom takzvanej Original Six. Ich prezývka „čierne jastraby“ vznikla na podnet prvého majiteľa Frederica McLaughlina. Rodák z Chicaga bol členom 333. divízie práporu americkej armády. Zúčastnil sa bojov v I. svetovej vojne a jeho divízia mala názov „Blackhawks Division.“



Čítajte tiež:
Pôvod názvov tímov NHL
vo Východnej konferencii

Colorado Avalanche – organizácia Colorada Avalanche vznikla v roku 1995 po presťahovaní sa z kanadského Quebecu Nordiques. Pôvodne sa tím mal volať Colorado Rocky Mountain Extreme, no po ostrej kritike verejnosti tento názov vedenie klubu stiahlo. Po online hlasovaní si fanúšikovia vybrali prezývku „lavíny.“ V hre boli ale aj čierne medvede, pumy, odpadlíci či víchrice.

Dallas Stars – predchodca Dallasu Stars, Minnesota North Stars, mala obdobné meno. Texaský klub len jednoducho vynechal „South“ a názov si ponechal.

Edmonton Oilers – prvotný názov klubu mal byť Alberta Oilers. Napokon sa ale zvolil názov Edmonton Oilers – kanadská provincia Alberta má veľké nerastné bohatstvo a skrývajú sa tam obrovské zásoby ropy. Preto celok prezývame „olejári.“

Los Angeles Kings – Jack Kent Cooke, ktorý vlastnil tím NBA Los Angeles Lakers a tím NFL Washington Redskins, dostal povolenie pre vznik nového účastníka NHL v Los Angeles. O pomoc s tvorbou mena požiadal širokú verejnosť. Z vyše 7000 návrhov napokon vybral prezývku „králi.“ Dôvodom bolo, že hľadal „meno, ktoré by bolo symbolické pre vodcovstvo v hokeji,“ cituje nhl.com.

Minnesota Wild – Minnesota North Stars sa presťahovala do Dallasu v roku 1993. Hokejom pobláznené mesto ale bez NHL nevydržalo dlho. Do zámorskej profiligy vstúpilo v sezóne 2000/2001. Mnoho fanúšikov si prialo obnovenie mena North Stars, no to kvôli autorským právam možné nebolo. Z vyše 13 000 návrhov bolo napokon manažmentom zvolené meno „divosi,“ vďaka prírode obklopujúcej celý región.

Nashville Predators – v sedemdesiatych rokoch boli pri stavaní mrakodrapu v Nashville objavené nálezy šabľozubého tigra – bol to jeden z mála nálezov v celej Severnej Amerike. Táto udalosť obyvateľstvo zasiahlo natoľko, že keď celok Nashville dostal povolenie na vstup do NHL, fanúšikovia v hlasovaní vybrali prezývku „predátori.“

Saint Louis Blues – prvotný majiteľ Sid Salomon Jr. po vstupe klubu do NHL mal ohľadom prezývku od začiatku jasno. Na počesť rodáka mesta W.C. Handyho a jeho slávnej skladby s názvom „Saint Louis blues" z roku 1914 pomenoval celok rovnakým menom.

San Jose Sharks - keď na povrch vyplávali informácie o tom, že NHL sa rozšíri o celok zo San Jose, pôvodní majitelia George a Gordon Gundovci sa ohľadom svojho mena radili s verejnosťou. Z vyše 5000 návrhov, kde okrem iného figurovali aj prezývky ako hmla, zlato, zlatí korčuliari či kondori. Vyhral ale návrh "žraloci" a to z prostého dôvodu - v okolí Kalifornie v severnej časti Tichého oceánu žije až sedem druhov žralokov. 

Vancouver Canucks – ani Vancouver o svojej prezývke dlho nepremýšľal. Pri vstupe do NHL v roku 1970 si zvolil meno „Canucks,“ čo v kanadskom slangu znamená Kanaďan. Rovnaké pomenovanie mali v minulosti aj celok The Vancouver Canucks z Pacific Coast Hockey League.

Winnipeg Jets – po tom, čo sa Atlanta Thrashers presťahovala do Winnipegu Jets, hokejom pobláznení kanadskí fanúšikovia zvolili rovnaké meno, aké niesol ich milovaný celok pred presťahovaním sa do Phoenixu v roku 1996, teda „tryskáči.“ Pôvodný vlastník tímu z Winnipegu, ktorý v minulosti pôsobil vo WHA, bol údajne veľký fanúšikom tímu NFL New York Jets – práve kvôli tomu sa s Winnipegom dlhé desaťročia nesie tento názov.

Vegas Golden Knights – 22. novembra tohto roku majiteľ nového celku NHL z Las Vegas, ktorý rozšíri zámorskú profiligu v sezóne 2017/2018, Bill Foley, prezradil meno jeho klubu. K tridsiatke klubov najlepšej hokejovej ligy sveta sa pripoja „zlatí rytieri.“ Odôvodnenie je jednoduché - rytieri sa nikdy nevzdávajú, nikdy neustúpia a sú vždy féroví. To by malo byť doménou aj hráčov nového tímu.