Main Content

Vynikajúci Budaj zatiahol proti obhajcovi trofeje roletu. Spoluhráč Martinez: „Bol neuveriteľný!“

sobota, 17. december 2016 18:17 | Autor: Marek Psota

Vynikajúci Budaj zatiahol proti obhajcovi trofeje roletu. Spoluhráč Martinez: „Bol neuveriteľný!“
Vynikajúci Budaj zatiahol proti obhajcovi trofeje roletu. Spoluhráč Martinez: „Bol neuveriteľný!“ | zdroj: © TASR

Po jednozápasovej prestávke sa do bránky Los Angeles vrátil slovenský gólman Peter Budaj. Ten v zápase proti obhajcovi Stanleyho pohára z Pittsburghu kryl všetkých 39 striel Penguins. Budaj tak výraznou mierou prispel v výhre LA 1:0 po predĺžení, čím zaslúžene získal ocenenie prvej hviezdy stretnutia.

Svojím skvelým výkonom ukončil nielen bodovú sériu kapitána Pittsburghu Sidneyho Crosbyho, ale zároveň ukončil sedemzápasovú víťaznú sériu domáceho tímu. Rodák z Banskej Bystrice si tento triumf i čisté konto cenil: „Samozrejme. Ja som veľmi vďačný za každú nulu, ktorú vychytám. Prvoradé je ale víťazstvo tímu, tá nula je už iba čerešnička na torte,“ uviedol Budaj pre oficiálnu stránku tímu. „Cítil som sa výborne, bolo to pre nás veľké víťazstvo.  Každý shutout je výnimočný, obzvlášť v tejto aréne, kde to nikdy nie je ľahké. Avšak veľmi nezáleží, či to bude proti prvému alebo poslednému tímu v tabuľke, pretože každý dokáže dávať góly,“ dodal slovenský brankár.

34-ročnému Slovákovi sa v posledných zápasoch príliš nedarilo. V predošlom dueli proti Detroitu dokonca vôbec nezasiahol do hry. Tento oddych mu zrejme prospel, keďže v piatok zatiahol roletu a potešil tak i trénera kráľov Darryla Suttera. Ten sa prednedávnom nechal počuť, že od Budaja potrebuje lepšie výkony. S jeho včerajším vystúpením bol ale spokojný: „Myslím si, že Peter odchytal veľmi dobrý zápas. Niekoľko jeho posledných zápasov bolo náročných a preto bolo dobré, že sa dnes takto chytil. V hokeji potrebujete na výhry kvalitného brankára,“ skonštatoval kouč Los Angeles.

Na Budaja sa po treťom shutoute v sezóne hrnuli slová chvály aj od spoluhráčov: „Bol výborný. Na začiatku sme mali viacero rýchlych vylúčení a on počas oslabení predviedol dôležité zákroky, čím nás udržal v hre,“ povedal po zápase strelec víťazného gólu Tyler Toffoli. Obranca Alec Martinez, ktorý nahrával na jediný presný zásah zápasu, taktiež vyzdvihol výkon slovenského brankára: „Bol úžasný, naozaj neuveriteľný! Mali sme veľa vylúčených hráčov, no celý tím odviedol dobrú prácu. Dôležitou súčasťou je predovšetkým brankár, ktorý predvádza veľké zákroky a presne také dnes „Buds“ robil celý zápas. On bol hlavným dôvodom toho, že sme tu dnes vyhrali.“

Po zápase v Pittsburghu sa nevyhol ani otázkam, ako vidí svoju budúcnosť, resp. šancu na udržanie sa v NHL: „Chcem pomôcť tímu vyhrávať. Som rád, že môžem chytať, pričom sa snažím každého presvedčiť o tom, že stále na to mám. To sú momentálne moje myšlienky. Nechcem myslieť príliš dopredu, pretože keby takto rozmýšľam, tak zabudnem na prítomnosť a to môže priniesť problémy,“ uviedol Budaj pre NBC Sports.