Main Content

SFZ a spol. musia byť na Myjavu maximálne tvrdí, inak nemôžu riadiť náš futbal

piatok, 20. január 2017 13:05 | Autor: Filip Chudý

SFZ a spol. musia byť na Myjavu maximálne tvrdí, inak nemôžu riadiť náš futbal
SFZ a spol. musia byť na Myjavu maximálne tvrdí, inak nemôžu riadiť náš futbal | zdroj: © TASR

Myjavská kauza pokročila len v tom smere, že je oficiálne potvrdená, no ešte ani zďaleka sa neskončila. Posledné slovo musia dať tí najkompetentnejší, pričom ak to opäť odfláknu, nemajú právo riadiť náš futbal.

Komentár Filipa Chudého

Už je aj oficiálne potvrdené to, o čom sa hovorilo v našom futbale v ostatných týždňoch najviac, hoci neželanú pozornosť strhol na seba tiež ligový výber. No jeho hanebné výsledky sú stále nič oproti tomu, ako nášmu futbalu uškodilo odstúpenie Spartaka Myjava z najvyššej súťaže.

Aj keď sme sa od predstaviteľov Únie ligových klubov (ÚLK) dozvedeli, že toto odstúpenie je vlastne právne neplatné, aspoň podľa výkladu od ich právnikov, na myjavskom rozhodnutí sa nič nemení, oni chcú proste odstúpiť z Fortuna ligy za každú cenu. Veď kto hrať nechce, nikdy nebude, žiadne právne veci nepomôžu. Padla tak aj posledná nádej na to, že by sa táto situácia dala zachrániť, hoci v to reálne zmýšľajúci človek neveril ani na sekundu.

Nič zásadne nové sa teda v tejto kauze zatiaľ neudialo. Že Myjava bude prvým a jediným vypadávajúcim sme vedeli už v decembri, aj to, že sa budú výsledky z jej zápasov anulovať. Akékoľvek iné rozhodnutie by situáciu len zhoršilo, pretože by išlo proti pravidlám súťaže. Veď si len predstavte, že by prípadne jej zvyšné zápasy skontumovali. Tri kluby (Trenčín, Michalovce, Senica) by tak dostali body navyše za nič. Radšej nech hrá každý s každým na trávniku o body, nie že sa budú rozdávať. Jedinou ako-tak novou správou je to, že góly a karty zo zápasov s Myjavou zostávajú, čo je dobrá správa pre štatistikov, aspoň nemusia nič prepisovať.

Zásadné veci sa ešte len budú diať, pričom zaujímavé je to, že sa to skončí presne tam, kde celá kauza aj začala, čiže na disciplinárke. Samozrejme, dá sa polemizovať, či to tam naozaj začalo, alebo to bola len zámienka, na ktorú kopaničiari čakali, no to je už teraz úplne jedno. Dôležité bude to, ako disciplinárka rozhodne, pričom nemôže mať žiadne zľutovanie.

Ak Myjavčania mali pocit, že páni z disciplinárky boli na nich tvrdí v decembri, tak teraz musí padnúť také rozhodnutie, na ktoré nikdy nezabudnú, a to nielen oni, ale celý slovenský futbal, aby si už nikto nikdy nedovolil odstúpiť počas rozbehnutej súťaže len tak.

ÚLK navrhla preradenie o tri súťaže nižšie pre myjavské áčko a prinajlepšom piatu ligu pre béčko a všetky možné tresty na hornej hranici. No v každom prípade by to mal byť vo všetkých smeroch horná hranica, čiže to najprísnejšie čo len môže byť, bez žiadneho zmiernenia v žiadnom ohľade.

Dôležitou vecou, ktorá sa musí upraviť, je zmena pravidiel súťaže, ktoré sa musia nastaviť tak, aby k takejto situácii už jednoducho nemohlo dôjsť, čiže napríklad dodatkom, že kto podpíše prihlášku do súťaže, ten sa musí zaviazať aj tým, že súťaž bude musieť dohrať za každú cenu. Napríklad aj s dorastom, ak to inak nepôjde. A kto by chcel predsa len skončiť, pre toho doživotný zákaz pôsobenia vo futbale, nech už ide o právnickú alebo aj fyzickú osobu.

Myjavská kauza sa zďaleka ešte neskončila, budeme ju pociťovať minimálne celú jar. No posledné slovo v nej musia mať najvyšší predstavitelia nášho futbalu. Ak to odfláknu aj tentoraz, ako to bolo v podobných kauzách typu Borčice, Podbrezová a pod. v minulosti, potom nech si rovno zbalia svoje veci, lebo nebudú mať právo riadiť náš futbal. Táto kauza je totiž tiež výsledok ich práce. Veď ak by v minulosti nezaváhali hneď pri prvom odstúpení, Myjava by si dvakrát rozmyslela svoje konanie. A keby len Myjava, ale už aj jej predchodcovia. Slovenský futbalový národ už netúži po niekom, kto by nasledoval tentoraz Myjavu. Preto treba konať, aby to už naozaj nikoho ani len nenapadlo.