Main Content

To skôr Žilina stratí titul, ako bude táto futbalová jar zaujímavá

sobota, 18. február 2017 11:30 | Autor: Filip Chudý

To skôr Žilina stratí titul, ako bude táto futbalová jar zaujímavá
To skôr Žilina stratí titul, ako bude táto futbalová jar zaujímavá | zdroj: © TASR

Ako pred touto sezónou, ani teraz vás ani trochu nebudeme klamať. A hoci by sme sa veľmi radi mýlili, futbalová jar 2017 bude takmer určite o ničom. Ale to neznamená, že sa na ňu nemáme spolu tešiť!

Komentár Filipa Chudého

Ani sme sa nenazdali a máme tu jarnú časť Fortuna ligy. Tohtoročná zima prebehla naozaj rýchlo, pod čo sa podpísali hlavne dva fakty. Prvým je to, že nikdy sme tu kratšiu zimnú prestávku nemali, druhým zas to, že v tejto bolo stále o čom rozprávať. Myjavská kauza vyplnila zvyšok decembra, v ktorom sa nehrali zápasy a po novom roku sa už venovalo futbalu zvyšných 11 klubov a trochu „pomohol“ aj ligový výber.

Aj keď zaznievajú viaceré negatívne názory na to, že začíname jarnú časť už tento víkend a nie na prelome februára a marca, ako tomu bolo v minulosti, vec sa má tak, že je to posun vpred, hoci sa nemusí ukázať hneď. Kritici síce majú pravdu v tom, že ešte nie sme pripravení na taký skorý začiatok, pretože naša infraštruktúra nie je ani zďaleka dobudovaná, ale aspoň to zvýši tlak na tých, čo v nedávnej minulosti vždy pred prvým jarným kolom prosili nebesá, nech je dobré počasie, aby nemuseli zo všetkých strán počúvať pravdu o tom, akí sú neschopní, keď v 21. storočí nezabezpečili čo i len základný štandard na dobrý futbal.

Predstavitelia Únie ligových klubov si za zmenu vo futbalovom kalendári a tlačenie na zlepšenie infraštruktúry na našich ligových štadiónoch zaslúžia pochvalu, ale zas to s ňou netreba preháňať, pretože to tu už malo byť dávno, navyše v tejto chvíli prevládajú nad Fortuna ligou oprávnené negatíva.

O myjavskej kauze sa už toho popísalo veľa, pričom sa asi ešte aj popíše, za predpokladu, že sa to zmení na právnickú vojnu, lenže nás výrazne viac zaujíma športová stránka veci.

Vždy keď začína niečo nové, pri našej lige je to sezóna, resp. jarná časť, je lepšie sa na veci pozerať pozitívne, čo je vlastne aj akási ľudská vlastnosť, viď novoročné predsavzatia. Aj my sme sa snažili v minulosti chytať často slamky, pričom sme tajne dúfali, že teraz to už musí byť naozaj lepšie, lenže nebolo. Pred touto sezónou sme prvýkrát zvolili trochu negatívnejší prístup a napísali toto: „Hoci sa na ligu tešíme a s radosťou si pozrieme každý jej zápas, prílišným optimizmom nikoho kŕmiť nebudeme, pretože žiadne také impulzy naša liga cez leto neponúkla.“

Tieto slová sa na jeseň potvrdili a platia do bodky aj pred touto jarou. Nikomu nebudeme tlačiť do hlavy nezmysly, že teraz uvidíme krásny ofenzívny futbal na každom zápase, pretože nikoho netrápia záchranárske starosti (bodaj by to tak ale bolo), ani to, že nastane tvrdý boj o pohárovú Európu (možno tak len štvrté miesto, ak bude pohárové). Pred jarou sa proste treba pripraviť na to, že to bude fraška.

Ak pôjdete s týmto pocitom na štadión, aspoň nebudete sklamaní, práve naopak, môžete za určitých okolností zostať len pozitívne prekvapení. Nikoho pritom neodhovárame, aby zanevrel na ligový futbal, práve naopak, sledujte ho ešte viac, veď kto chce, ten si vždy niečo pozitívne nájde. Určite sa totiž aj také veci objavia a málo ich byť rozhodne nemusí. Len je na škodu, že negatíva budú aj tak prevažovať, pretože tie majú vďaka všetkým známym skutočnostiam ešte výraznejší náskok pred pozitívami, ako Žilina pred najbližšími prenasledovateľmi. A to už aj žilinský náskok by zmazal na jar len veľký zázrak.