Main Content

Vedenie Chicaga čaká ťažké rozhodnutie. Jeden z najlepších defenzívnych špecialistov zrejme v klube skončí

nedeľa, 26. február 2017 13:38 | Autor: Dávid Lech

Vedenie Chicaga čaká ťažké rozhodnutie. Jeden z najlepších defenzívnych špecialistov zrejme v klube skončí
Vedenie Chicaga čaká ťažké rozhodnutie. Jeden z najlepších defenzívnych špecialistov zrejme v klube skončí | zdroj: © TASR

Generálny manažér Chicaga Stan Bowman stojí pred veľmi dôležitým a náročným rozhodovaním.

Už niekoľkokrát to generálnemu manažérovi „jastrabov“ určite preblesklo hlavou. Stan Bowman sa totiž musí urputne zamýšľať nad budúcnosťou svojho útočníka Marcusa Krügera. Švéd vedie tretiu útočnú formáciu, v ktorej spolupracuje s Mariánom Hossom a po novom aj s posilou Chicaga Tomášom Jurčom.

Netreba sa však nechať zmýliť. 26-ročný hokejista nie je ani zďaleka typickým hráčom pre tretiu či štvrtú formáciu. Odhliadnuc od Jonathana Toewsa a Mariána Hossu je nepochybne najlepším defenzívnym útočníkom tímu. Kým spomínaná dvojica sa výrazne stará aj o ofenzívu Hawks, Krüger neustále nastupuje proti najlepším útočníkom súpera, pravidelne hráva v oslabeniach a aj vďaka svojmu prínosu v špeciálnych formáciách a defenzíve sa so Chicagom radoval dvakrát zo zisku Stanley Cupu.

Markus robí mnoho malých vecí, ktoré nie sú vždy vidieť, zvlášť v obrannej činnosti. Stará sa o oslabenia, hrá proti najlepším formáciám. Z tribúny to nevidieť, no v tíme áno. Je to dobrý hráč,“ cituje slová skúseného Slováka Mariána Hossu stránka chicago.suntimes.com.

Faktom ale je, že zodpovedný útočník zaťažuje platový strop tímu čiastkou vo výške 3,08 miliónov USD, čo je vzhľadom k tomu, že nepatrí ani medzi šesť najproduktívnejších útočníkov svojho tímu, veľmi veľa. Práve nízky priestor pod platovým stropom zrejme prinúti Chicago vzdať sa elitného defenzívneho hráča.

Vážnosť situácie si plne uvedomuje aj samotný hráč: „Snažím sa si nad tým nelámať hlavu. Samozrejme, viete, že sa niečo môže stať v lete. Chcem tým povedať, že všetci chlapci, s ktorými som prišiel do tímu tu už nie sú. Viete čo tým myslím, no nechcem sa o to starať, pretože to môže negatívne ovplyvňovať moju hru. Teraz som tu.

Vedenie Chicaga Blackhawks navyše potrebuje podpísať kontrakt s Rusom Panarinom, čo bude predstavovať ďalšiu záťaž platového stropu. Krüger sa tak s veľkou pravdepodobnosťou poberie zo Chicaga preč, ktoré sa po Shawovi bude musieť nechcene zbaviť ďalšieho oddaného a veľmi platného hráča.

Jednou z možností je, že Blackhawks Švéda ponúknu nováčikovi z Las Vegas na expanznom drafte. V zámorí sa hovorí o tom, že tréner Joel Quenneville by si radšej udržal obranca Trevora van Riemsdyka ako celkovú 149-ku draftu 2009, ktorá v NHL odohrala celkom 377 duelov so ziskom 100 bodov za bilanciu 30+70.