Main Content

Veľké hodnotenie Adama Ružičku: Toto píšu o jeho šanciach na NHL zámorskí novinári

streda, 8. marec 2017 16:28 | Autor: Dávid Lech

Veľké hodnotenie Adama Ružičku: Toto píšu o jeho šanciach na NHL zámorskí novinári
Veľké hodnotenie Adama Ružičku: Toto píšu o jeho šanciach na NHL zámorskí novinári | zdroj: © TASR

Adam Ružička sa ocitol pod drobnohľadom zámorského novinára Andrewa Forbesa, ktorý opísal jeho silné a slabé stránky, okomentoval jeho potenciál presadiť sa v NHL a taktiež predpovedal umiestnenie Slováka na tohtoročnom drafte.

Adam Ružička je najhorúcejším slovenským želiezkom v ohni pre draft 2017. Hoci mal na stole ponuku na podpísanie trojročného kontraktu s účastníkom KHL z HC Slovan Bratislava, pred sezónou zvolil odchod do zámoria, kde háji farby Sarnie Sting z OHL.

V 57 stretnutiach si na konto pripísal veľmi solídnych 43 kanadských bodov za bilanciu 24+19. V celkovej produktivite mu patrí 87. priečka, no medzi nováčikmi ligy stráca z druhého miesta na lídra Ryana Merkleyho len štyri body.

Jeho veľkosť a úroveň jeho zručností sú presvedčivé pre tímy, ktoré hľadajú veľkého, solídneho centra s ofenzívnym talentom. Na mladíka jeho veľkosti korčuľuje dobre a má taktiež dobrú fyzickú hru a taktiež hru bez puku. Jeho silnou stránkou ale nie je defenzíva, na čom by mal pracovať, ak sa chce stať hráčom NHL "ťažkého kalibru",“ opísal Forbes potenciál slovenského mladíka na stránke thehockeywriters.com.

Redaktor taktiež pripomína jeho pravidelnú hru v národných výberoch Slovenska do 16, 17, 18 a 20 rokov a tiež jeho účasť na Memoriáli Ivana Hlinku. Kvituje aj pokorenie 20-gólovej hranice v nováčikovskej sezóne v OHL a taktiež veľmi kvalitnú hru počas celého priebehu celého ročníka.

Za silné stránky 17-ročného rodáka z Bratislavy označil jeho fyzické parametre, hru do tela, forčeking a taktiež prehľad v hre. Naopak, medzi herné činnosti, ktoré by mal zlepšiť patrí korčuľovanie a rýchlosť, väčšia skúsenosť so severoamerickým hokejom a taktiež hra v defenzívnej zóne.

Redaktor THW sa neváhal vyjadriť aj k jeho potencionálnemu umiestneniu na drafte. V úvode ročníka sa o ňom hovorilo ako o adeptovi na draft v prvom kole, teraz sú ale prognózy jednotlivých organizácií sledujúcich talenty nasledovné:

Future Cosiderations: 57. miesto
ISS: mimo rankingu
Bob McKenzie – 67. miesto
Craig Button – 105. miesto
Jeff Marek – mimo rankingu

Kým jeho ofenzívne schopnosti ho radia na neskoré prvé alebo skoré druhé kolo, očakávam, že Ružička pôjde na rad trochu neskôr, v závere druhého alebo v úvode tretieho kola – niekde medzi 63. a 70. priečkou,“ píše sa v hodnotení auroa, ktorý sa vyjadril aj k potenciálu Slováka presadiť sa v NHL: „Keď bude rozvíjať zručnosti, na ktorých potrebuje pracovať, nevidím dôvod, prečo by sa nemal stať elitným hráčom pre prvé dve útočné formácie. Pravdepodobne ale pôjde o centra druhej alebo tretej formácie.

Ďalšie hodnotenia expertov Adama Ružičku:

Adam Ružička je impozantný talentovaný center. Svoje dlhé rozpätie rúk efektívne používa na zachytávanie prihrávok, dobre forčekuje a využíva svoju veľkosť i silu pri mantineli a krytí puku. Má tiež slušnú rýchlosť a nízke ťažisko, vďaka čomu je náročné ho odstaviť od puku.“ (Peter Harling, Dobber Prospects)

Má skvelé ruky a veľké ofenzívne schopnosti, no viacerí skauti majú starosti o jeho kvalitu korčuľovania a rýchlosti. Vzhľadom k jeho 194 centimetrom a 95 kilogramom má tradičné preferované parametre.“ (Jeff Marek, Sportsnet)