Main Content

Športový riaditeľ FC Sevilla je na trhu na roztrhanie. Dôvodom je jeho geniálne hospodárenie s financiami

streda, 5. apríl 2017 11:11 | Autor: Jakub Vaverka

Športový riaditeľ FC Sevilla je na trhu na roztrhanie. Dôvodom je jeho geniálne hospodárenie s financiami
Športový riaditeľ FC Sevilla je na trhu na roztrhanie. Dôvodom je jeho geniálne hospodárenie s financiami | zdroj: © TASR

V posledných rokoch dokázal klub z Andalúzie urobiť veľký krok smerom k svetovej špičke, pričom ani zďaleka nedisponoval finančným kapitálom porovnateľným s ostatnými veľkoklubmi.

Sevilla sa snaží držať krok nielen s Realom Madrid a Barcelonou v Španielsku, ale aj celkovo veľkoklubmi v Európe. Potvrdzujú to viaceré triumfy v Európskej lige, či nedávna účasť v osemfinále Ligy majstrov. Andalúzania to však nemajú jednoduché, pracujú s obmedzeným finančným kapitálom a pri kupovaní nových futbalistov musia byť prezieraví.

Za úspešnou prestupovou politikou Sevilly stojí športový riaditeľ Ramón Rodríguez Verdejo, ktorého celý svet pozná pod skratkou Monchi. Práve Monchi bol počas posledných rokov autorom úspešných krokov FCS na prestupovom trhu. Niet pochýb o tom, že práve on je jedným z hlavných strojcov sevillského úspechu v Španielsku aj v Európe.

Tabuľka z dielne Sky Sports, ktorá sa opiera o čiastky z portálu transfermarkt.co.uk jasne dokazuje, ako umne Andalúzania hospodária so svojimi financiami. V krátkosti, nakupujú lacno a kvalitne a predávajú za značne vyššie čiastky. Najlepším Monchiho obchodom bol Dani Alves, ktorého do Sevilly získal za pol milióna libier, pričom do Barcelony tento Brazílčan odchádzal za 30,2 milióna.

Na poľskom stredopoliarovi Grzegorzovi Krychowiakovi, ktorý v lete odišiel do Parížu Saint-Germain FCS zarobil v čistom 23,9 milióna libier. Výhodný bol aj predaj francúzskeho kanoniera Kevina Gameira, za ktorého odchod do Atlética Madrid Sevilla zinkasovala 27,2 milióna.  V tabuľke sa nachádzajú aj ďalšie hviezdne mená ako Ivan Rakitič (dnes FC Barcelona), Alvaro Negredo (odchod do Manchestru City) či Carlos Bacca (AC Miláno).

Monchi je pre FC Sevilla dôležitejší, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ide takpovediac o muža v zákulisí, ktorý v správny čas ťahá za nitky. Na konci sezóny však andalúzsky celok podľa dostupných správ opustí. Dôvodom je obrovský záujem o jeho služby v anglickej Premier League, získať ho plánuje aj Real Madrid.