Main Content

FOTO: Švédski ultras zneužívajú náboženstvo, aby si mohli kryť tvár

piatok, 7. apríl 2017 12:15 | Autor: Jakub Vaverka

FOTO: Švédski ultras zneužívajú náboženstvo, aby si mohli kryť tvár
FOTO: Švédski ultras zneužívajú náboženstvo, aby si mohli kryť tvár | zdroj: © TASR

Futbaloví fanúšikovia vedia byť naozaj vynaliezaví. Potvrdzuje to aj aktuálny prípad zo Švédska, kde vláda zakázala, aby si diváci kryli tváre. Tvrdé jadro švédskych podporovateľov si však cestu utajiť svoju identitu aj tak našlo.

Švédska vláda nariadila, aby žiadny divák na štadióne nemal ukrytú svoju tvár pod kuklou alebo šatkou. Dôvodom sú časté problémy s ultras divákmi, ktorí práve týmto spôsobom tajili svoju totožnosť a následne ich polícia nemala šancu usvedčiť.

Tvrdé jadro švédskych fanúšikov, konkrétne fanklub AIK Štokholm, však našiel cestu, ako nebyť usvedčený. Problémoví podporovatelia tohto klubu začali na svojich hlavách nosiť takzvané nikáby, ktoré majú náboženský význam a ich nositeľom vidieť iba oči.

V tomto prípade síce ide o krytie tváre na štadióne, ktoré je zakázané, no na druhej strane nosenie nikáb je povolené, pretože ide o slobodu vierovyznania. Práve druhý spomenutý zákon ma väčšiu silu, a teda ultras našli dieru v legislatíve. „Sloboda pre ultras je základný cieľ. Momentálne nosíme masky z náboženských dôvodov,“ prehovoril člen fanklubu AIK menom Ygemen.

Používateľ Joel Rookwood celú problematiku vhodne okomentoval na svojom profile na sociálnej sieti Twitter. „Takto to dopadne, keď švédska vláda zakáže nosenie masiek a krytie tváre, no povolí to z náboženských dôvodov,...“ Faktom je, že švédska legislatíva s podobnou vynaliezavosťou nerátala a jednoducho nemá takpovediac páky na to, aby predstaviteľom ultras zakázala krytie tváre. To, že tvrdé jadro na to používa náboženstvo je už v tomto prípade vedľajšie.