Main Content

Začali vychádzajúce futbalové hviezdy dostávať rozum?

štvrtok, 25. máj 2017 11:50 | Autor: Jakub Vaverka

Začali vychádzajúce futbalové hviezdy dostávať rozum?
Začali vychádzajúce futbalové hviezdy dostávať rozum? | zdroj: © TASR

Každú sezónu sa na svetových trávnikoch objavia mladí a talentovaní futbalisti, ktorí upútajú európske veľkokluby. Tie za nich v lete ochotné zaplatiť astronomické čiastky, ktoré neodzrkadľujú ich reálnu hodnotu. Okrem toho je otázne, či je prestup do veľkoklubu pre neskúseného mladíka, ktorý potrebuje najmä herné vyťaženie, tým správnym krokom.

Vábenie veľkoklubu, ktorý dovtedy perspektívny hráč vnímal len ako sporadického súpera, alebo dokonca proti nemu nikdy nenastúpil, je príliš silné a odolá mu len málokto. Svoje by o tom vedeli hovoriť napríklad zázrační tínedžeri Martin Odegaard alebo Alen Halilovič. Obaja sa v mladom veku rozhodli prestúpiť k španielskym gigantom, no nedokázali sa adaptovať na mužský futbal, nezvládali tlak prostredia a chodili po hosťovaniach, ktoré im aj tak nepomohli s prebojovaním sa do prvého mužstva.

Príkladom môže byť aj Romelu Lukaku, ktorý ako supertalent z Anderlechtu Brusel odišiel do Chelsea, no v nabitom kádri The Blues sa nepresadil a cestoval po hosťovaniach. Keď hráč každého polroka, prípadne každý rok mení tím, nie vždy mu to môže v rozvoji pomôcť. Talentovaní mladíci potrebujú predovšetkým hrať a keď nedostanú priestor, ich rozvoj bude brzdený. Vo veľkokluboch sa však stáva len výnimočne, že tínedžer nastupuje pravidelne. Tréneri v drvivej väčšine stavajú na ostrieľaných borcoch. Samozrejme, sú aj výnimky, no je ich ako šafranu.

Uplynulé obdobie však načrtáva, že myslenie mladých hráčov sa začína meniť. Ako príklad si môžeme zobrať dvojicu Kylian Mbappé z AS Monako a Youri Tielemans, ktorý je už tiež hráčom Monaka. Prvého menovaného chcú vo svojom kádri vidieť prakticky všetky významnejšie tímy, no stále iba osemnásťročný mladík prehlásil, že prestup nevyhľadáva, pričom si naplno uvedomuje, že vo svojom veku potrebuje hlavne hernú prax.

Tielemans je podobný príklad. Megatalent z Anderlechtu bol dlhodobo lanárený Manchestrom United, Realom Madrid či ďalšími klubmi svetového formátu. 20-ročný futbalista však dal prednosť ponuke Monaka, ktorá síce nebola taká lukratívna, ako ostatné, avšak z hľadiska futbalového rastu išlo o najrozumnejšiu cestu. V kádri Kniežat má totiž Tielemans oveľa väčšiu šancu na to, že dostane priestor, ako keby bol hráčom Bieleho Baletu, Liverpoolu či Barcelony.

Práve posledné dve lastovičky môžu byť dôkazom toho, že tínedžeri a mladé talenty, ktorým sa podarí v útlom veku preraziť v mužskom futbale, začínajú pri výbere svojej futbalovej budúcnosti rozmýšľať dlhodobejšie a nenechajú sa zlákať prvou lukratívnejšou ponukou, ktorá ich síce aj s celou rodinou zabezpečí, no z hľadiska kariéry ich môže značne zbrzdiť.  

Odporúčané články