Main Content

Marinčin je jeden z najnedocenejších obrancov NHL. Dokazujú špeciálne pokročilé štatistiky

pondelok, 29. máj 2017 12:42 | Autor: Dávid Lech

Marinčin je jeden z najnedocenejších obrancov NHL. Dokazujú špeciálne pokročilé štatistiky
Marinčin je jeden z najnedocenejších obrancov NHL. Dokazujú špeciálne pokročilé štatistiky | zdroj: © TASR

Martin Marinčin je prehliadaným obrancom, ktorého hra dokazuje, že v sebe skrýva ohromný potenciál. Pokročilé štatistiky dokonca poukazujú na fakt, že prítomnosť mladého Košičana na ľade robí zo spoluhráčov lepších hokejistov.

Obranca Toronta Maple Leafs Martin Marinčin je členom skupiny najpodceňovanejších hokejistov v NHL,“ znie výsledok dôkladnej analýzy hry slovenského hokejistu. James Tanner podrobil hru košického odchovanca viacerým pokročilým štatistikám, ktoré poukazujú na prínos jednotlivých hráčov na ľade.

Redaktor na stránke editorinleaf.com uvádza, že Marinčin sa stal obetným baránkom fanúšikov Toronta Maple Leafs. V každom klube potrebujú diváci niekoho nenávidieť a žiadať jeho odchod z klubu a "obeťou" v Toronte sa stal práve mladý Slovák. „Úprimne sa pýtam či títo ľudia vidia aj niečo iné ako góly, asistencie a hity,“ pýta sa Tanner v analýze. Zarytý fanúšik „javorových listov“ tvrdí, že kanadský klub by si mal Marinčina udržať v kádri.

Svoje presvedčenie podopiera pokročilými štatistikami: „Marinčin mal 50,80% Corsi štatistiku. V 65 zápasoch vlani mal dokonca 53%. Ak sa dostanete nad rating 50%, ste efektívnym hráčom. To všetko hovorí o tom, že je prinajmenšom nadpriemerným obrancom pre tretí obranný pár,“ píše pre editorinleaf.com. Jednoducho povedané – ak je Marinčin na ľade, Toronto častejšie strieľa na bránu, než bráni strely súpera.

Marinčin navyše pri 34% striedaní naskakoval do hry počas toho, ako bolo Toronto „zavreté“ v obrannom pásme. Corsi štatistika dokazuje, že tímu častokrát pomohol otočiť hru a dostať puk spred vlastnej brány do útoku.

To ani zďaleka nie je všetko. Marinčin dosahuje výborné čísla aj vo WOWY štatistike. Ide o pokročilú analýzu hry všetkých hráčov tímu, ktoré pomáhajú trénerom tvoriť jednotlivé formácie. Táto štatistika ukazuje, ktorí hráči hrajú spolu najlepšie, ktorým sa naopak spolu na ľade nedarí. „Andersen, Zajcev, Kadri, Komarov, Marner a Bozak. To všetko sú hráči, ktorí hrajú lepšie, keď je Marinčin na ľade. Najviac sa mu darilo s Nikitom Zajcevom. Spolu dosiahli 56% rating, ktorý sa približuje elitným číslam.

Po dôkladnej analýze hry 25-ročného obrancu je verdikt ohľadom budúcnosti Marinčina viac než jasný. „Faktom, nie domnienkou je, že Martin Marinčin sa ukazuje ako solídny hráč NHL. Je efektívnym obrancom, ktorý by mohol vytvoriť jeden z troch najlepších párov NHL spolu so Zajcevom. Oh, a bonusom je, že je lacný a aj vždy bude – zarába niečo cez milión dolárov a zmluvu by mal predĺžiť za podobné peniaze. Dúfajme, že hoci to fanúšikovia nevidia, manažment vie, čo sa skrýva v Marinčinovi,“ chválil v závere svojej analýzy slovenského obrancu autor článku James Tanner.