Main Content

Úžasná poklona Mariánovi Hossovi: Predstavitelia Blackhawks o ňom povedali tieto krásne slová

piatok, 23. jún 2017 17:23 | Autor: Dávid Lech

Úžasná poklona Mariánovi Hossovi: Predstavitelia Blackhawks o ňom povedali tieto krásne slová
Úžasná poklona Mariánovi Hossovi: Predstavitelia Blackhawks o ňom povedali tieto krásne slová | zdroj: © TASR

Ohromná úcta a rešpekt. Generálny manažér Chicaga Blackhawks Stan Bowman a tréner Joel Quenneville sa rozhovorili o prínose Mariána Hossu pre tím.

Chicago Blackhawks sa musí pripraviť na život bez Mariána Hossu. Až po oznámení, že Slovák vynechá minimálne nasledujúci ročník 2016/2017, sa ukazuje, že 38-ročný veterán bol absolútne kľúčovou osobnosťou amerického tímu.

Na oficiálnej tlačovej konferencii zverejnenej na stránke Blackhawks dvaja hlavní muži organizácie, generálny manažér Stan Bowman a tréner Joel Quenneville, sa vyjadrili k celej situácii. Hossovu osobnosť ospevovali v samých superlatívoch. Už skôr dostal trenčiansky odchovanec povolenie od trénera bez uvedenia dôvodu a z vlastnej vôle vynechať tréning. Napokon vysvitlo, že dôvodom bola práve progresívna kožná porucha: „Bol to hlavný problém. Nebolo to pre neho ľahké. Znamenalo to pre neho neustálu bolesť a neustálu záťaž. Musím ho pochváliť, pretože napriek tomu, čím prechádzal, bol vždy pripravený hrať a napriek tomu bojovať... Nevynechal veľa zápasov, no určite mal niekoľko ťažších momentov oproti ostatným,“ nechal sa počuť na oficiálnej tlačovej konferencii tréner Joel Quenneville.

O celej situácii vedelo vedenie klubu už niekoľko rokov. Všemožnými spôsobmi hľadalo možnosť, ako Hossovi pomôcť dostať sa zo zdravotných problémov. „Rád by som vám dal číslo, koľkými spôsobmi sme sa to snažili zmierniť. Som presvedčený, že to číslo je ohromujúce.“ Generálny manažér Stan Bowman sľúbil, že plátanie diery v zostave vyrieši včas. Vo vyjadreniach sa zameral na vyzdvihnutie Hossových kvalít: „Marián je pravdepodobne najväčším dôvodom, prečo sa zmenila naša kultúra. Keď sem prišiel, mali sme veľa mladých hráčov... snažiac sa učiť ich pôsobeniu v NHL. Odrazu sme mali Mariána, ktorý sa dokonale chopil každej situácie s dávkou pokory a kvality. Bol úžasným príkladom pre našich hráčov.

To ani zďaleka nebolo všetko. Prezradil, že Hossov dosah na klub je ešte väčší: „Mimo ľadu pomohol vytvoriť tradíciu a kultúru, ktorá tu bude žiť ešte mnohé desaťročia.“ Celé vyjadrenie uzavrel Joel Quenneville so smutným hlasom: „Ako tréner sa na niekoho potrebujete vždy spoľahnúť. On bol presne ten chlapík. Dúfal som, že nikdy nenastane ten deň, no odrazu je to realita,“ opisuje zrejme ukončenie aktívnej kariéry slovenskej hokejovej legendy.